#POPRONDE16: Vier Friese acts geselecteerd voor de Popronde

Opnieuw een record aantal aanmeldingen

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

De organisatie van de Popronde Nederland heeft na lang beraad een keuze kunnen maken. Uit een record aantal aanmeldingen van ruim 1300, hebben de honderd selectieleden maarliefst 138 bands geselecteerd. De acts zullen in de periode van 15 september tot en met 26 november eenenveertig steden en plaatsen aandoen. Wat Friesland betreft zal dat op vrijdag 28 oktober in Leeuwarden zijn.

De Popronde wordt veelal gezien als een opstapje naar een succesvolle carrière. Niet voor niets worden gevestigde artiesten die ooit begonnen in de Popronde tot voorbeeld gesteld. Blaudzun, De Staat, Dotan, Racoon, Chef'Special en Kensington. Daarnaast is het voor de bands natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om eens buiten de provincie te spelen en op plekken op te treden waar men tot voor kort niet aan gedacht had. Ook dit jaar adopteert 3VOOR12 weer een aantal bands die op het 3VOOR12 podium te aanschouwen zullen zijn.

Onder de 138 acts die komend najaar deel uit zullen maken van Popronde Nederland, zitten ook enkele Friese artiesten. Wij stellen de bands even aan je voor, voor zover je ze nog niet kent.

Abdomen
De winnaar van de Kleine Prijs van Friesland 2015 heeft dit jaar grote stappen gemaakt. De heren van Abdomen zijn door de Popfabryk ook nog eens uitverkoren om deel te nemen aan het Freesonica traject. Geheel onverwacht is de uitverkiezing voor de Popronde dan ook niet. Het Leeuwarder garagerocktrio zou wel eens een van de verrassingen van de Popronde kunnen worden.


Stuart Mavis
Deze band, half Fries/half Gronings, wordt aangevoerd door Sjoerd Vriesema. De band heeft onlangs nieuw materiaal geschreven en een veelbelovend voorproefje hiervan laten horen op Eurosonic. Dat werd toen zeer goed ontvangen. Nu werkt de band aan nieuw plaatmateriaal en lijkt Stuart Mavis helemaal klaar om Nederland te veroveren, om te beginnen in de Popronde.


The Future's Dust
Drie jaar geleden stonden ze al op de drempel van een doorbraak, maar door omstandigheden moest de band toen even een stapje terug doen. Nu, een bandlid minder en twee jaar verder, probeert het Leeuwarder kwartet alsnog een doorbraak te forceren. Het geluid van The Future's Dust klinkt (vocaal) anders dan voorheen, maar ligt door het wijdse geluid ook wel weer in het verlengde van het oude werk.


Tolls
Hoewel in hij in de voorronde van de Kleine Prijs van Friesland de heren van Abdomen voor zich moest laten, komt het toch nog helemaal goed met Daan van Beijeren, hij is Tolls. Ook hij is geselecteerd voor het Freesonica traject en in het kader daarvan werkt hij nu aan nieuw materiaal, in verschillende studio's. De uitverkiezing voor de Popronde is een mooie kroon op een jaar hard werken voor Tolls.


Benieuwd welke acts er nog meer deel uit zullen maken van de Popronde 2016? Ga naar popronde.nl, daar vind je alle 138 geselecteerde acts op een rijtje. Popronde Nederland 2016 vindt dit jaar plaats in 41 steden gedurende de periode van 15 september t/m 26 november, waaronder op vrijdag 28 oktober in Leeuwarden.