#POPRONDE16: Limburgs zestal Bounty Island verovert via de Popronde gestaag Nederland

...maar het is tot nog toe veel kilometers maken en weinig bier

Tekst: Theo van der Veer ,

Het zeskoppige gezelschap Bounty Island komt uit Limburg komt. De band bracht eind vorig jaar een titelloos album uit. Een langspeler vol met tropische popliedjes. Daarnaast waren ze een van de revelaties van de roemruchte SUBBACULTCHA x WHAM!WHAM! DAY PARTY AT SIGN tijdens de laatste editie van Eurosonic en nu komen ze naar Leeuwarden, om te spelen op tijdens Popronde Leeuwarden. Theo van der Veer interviewde zanger/gitarist Arthur ter kennismaking.

Vertel eens even, wie zijn Bounty Island en hoe is de band ontstaan?
Bounty Island bestaat uit zes vrienden uit Maastricht. Waarvan twee Duitsers, een Belg en drie Nederlanders. We wonen praktisch bij elkaar in de straat in onze kleine wijk die vooral bewoond wordt door muzikanten, kunstacademiestudenten en ander creatief volk. Het begon bij Yves (zang/gitaar) en Felix (drums) die aan nummers en een sound begonnen te werken. En met zoveel muzikale vrienden in de straat, met ervaring uit verschillende hoeken, stonden er al snel een man of negen in de studio om de hoek aan een plaat te werken. Momenteel bestaat de band met zes personen verder uit Robbert (toetsen), Jonas (saxofoon/percussie) Ben (Bas) en mijzelf, Arthur (zang/gitaar).”

Volgens Timo Pisart van 3VOOR12 klinken jullie als Mac DeMarco met ontbloot bovenlijf en witte broek op een cruiseschip richting de Zuid-Antarctische eilanden? Zien jullie jezelf ook zo of slaat Pisart de plank finaal mis?
“Daar is het wel ergens begonnen, ja.”


Persoonlijk hoor ik er ook de echo’s van Pink Floyd en andere bands uit de jaren zeventig in jullie geluid, liggen jullie inspiratiebronnen in het verleden en dan met name de jaren zestig en zeventig?
Jaren zestig en zeventig bands inspireren ons zeker ook, momenteel luisteren we heel veel naar oude afrobeat en obscure psychedelische bands uit verre landen, als we onderweg zijn of bij elkaar in de woonkamer staan te dansen.”

Dat jullie muziek zo zomers klinkt (want dat kan iedereen wel horen, daar heb je geen popjournalist voor nodig), heeft dat met het klimaat te maken in Maastricht? Of liggen hier ander invloeden aan ten grondslag?
“We liggen net niet ver genoeg naar het Zuiden dat we echt een ander klimaat hebben, dus daar zal het niet direct aan liggen. Ik geloof dat het er eerder aan ligt dat we voorheen in bands zaten die een heel stuk donkerder klonken en we al onze zonnigheid opgespaard hadden. Behalve onze saxofonist Joni Macaroni, die was altijd al zonning en surfer en hippie.”

Over klimaat gesproken, hoe is het popklimaat in jullie stad? Bruist het, is er een soort van scene en zijn er bands waar Bounty Island zich mee verwant mee voelen? Zijn er überhaupt bands in (Nederland) waar jullie een verwantschap mee voelen?
Er is wel een beetje een kleine soort van scene in Maastricht en die wonen dus allemaal bij elkaar om de hoek, maar iedereen doet wel zijn eigen ding qua stijl. We hebben weinig in Nederland gespeeld tot nu toe en daardoor ontmoeten we niet zoveel andere Nederlandse bands. Maar we kwamen wel al toffe bands tegen zoals Yuko Yuko, Jacco Gardner, Blue Crime en Torii.”


Hoe is de Popronde jullie tot nog toe bevallen? Wat heeft het jullie tot nog toe opgeleverd?
“We zijn nog maar net bezig eigenlijk en hebben nu in Utrecht en Dordrecht gespeeld en nog een aantal shows te gaan, dus we gaan het zien. Tot nog toe veel kilometers en weinig bier. En we mochten gratis het Dordrechts Museum bekijken.”

Wat heb je zelf tot nu toe meegekregen van de Popronde? Heb je nog leuke bands gezien of ontdekt? Zie zouden we volgens jullie in de gaten moeten houden?
Weinig meegekregen nog dus, maar Torii (ook in Leeuwarden te aanschouwen, red.)!

Hoe ziet de toekomst er na de Popronde er voor jullie uit? Wat zijn de plannen? Nieuw plaatmateriaal wellicht?
We willen snel aan nieuw materiaal gaan werken. We hebben daar het afgelopen jaar weinig tijd voor gehad omdat we veel op pad waren in Duitsland. We hebben een aantal ideetjes liggen en heel veel zin om daar mee verder te gaan.”