Zelfs in akoestische setting zorgt Typhoon voor groot feest

Ook Friends of the Family en Maask maken indruk tijdens De Meesters uitverkochte kick-off

Tekst: Lennart van der Burg, foto's: Wilco Steeneveld ,

Met een verkapte nieuwjaarsborrel vloog Poppodium de Meester afgelopen zaterdag uit de startblokken. Onder andere Typhoon, Friends of the Family en Maask zorgden op de kick-off van 2015 voor een even diverse als spectaculaire avond. Mocht het een graadmeter zijn voor de rest van 2015 in De Meester, dan gaat het Almeerse poppodium een bijzonder mooi jaar tegemoet.

De Haagse folkband Friends of the Family is in Almere geen onbekende meer: in september namen ze een 3voor12 Flevoland-sessie op in skatewinkel Hard Bitten & The Others en een maand later speelden ze in de Almeerse Schouwburg, tijdens de Popronde. Hun grootste opstelling blijft desalniettemin indrukwekkend: in twee rijen van ieder vijf muzikanten staat de band verdeeld over het krappe podium.
 

Geoliede familie

Als ze hun set a capella openen, is de zaal nog in volle borrelmodus. Qua intensiteit doet het tiental er snel een schepje bovenop: bij het energiekere Cracked Man is het al gauw feest in De Meester. Wat opvalt is dat de show aanzienlijk soepeler verloopt dan hun Popronde-optreden. Waar in de Schouwburg nogal eens een instrument uitviel, is Friends of the Family in De Meester een geoliede machine - ook al springt zanger Gijs in zijn enthousiasme regelmatig de kabel uit zijn gitaar. Bij afsluiter Gone Away komt de zaal definitief los en staan zelfs de stoerkijkende Typhoon-fans met hun heupen te schudden.  Hoewel ze hun eerste hit nog moeten scoren, onderstreept Friends of the Family nogmaals wat we eigenlijk al wisten: deze band is klaar om de grote festivals te veroveren.
 

Succesvolle soundclash

Intussen blijkt de Woop Woop Silent Soundclash in De Meesters tweede zaal een succes: er wordt flink gedanst op de beats van de teams Woop Woop, Shook, Diep en Hard Bitten Soundsystem. Wie wat nu precies draait valt moeilijk te achterhalen: op het ene kanaal horen we zomerse hiphop (vermoedelijk van team Shook), terwijl we op het andere kanaal (waar op dat moment Hard Bitten verantwoordelijk voor lijkt te zijn) een mix van techno en disco voorgeschoteld krijgen. Aan de verschillende dansstijlen te zien zijn beiden even populair en wordt er bovendien voortdurend geschakeld tussen de kanalen. De ‘strijd’ blijft onbeslist, al smaakt deze clash duidelijk naar meer.
 

Geniale stemkunstenaar

Is stemkunstenaar Maask gek of geniaal? De beatboxer uit Leeuwarden gebruikt op het hoofdpodium uitsluitend zijn stem om beats te maken en zaait aanvankelijk wat verwarring in de zaal. Zo vertelt hij een lang verhaal over zijn kunstzinnige ouders, Friese afkomst en nieuwe antikraakwoning. Vervolgens loopt Maask de complete a-ritmische anekdote terwijl hij als een bezetene door de zaal springt. Als Maask even later een rap afsluit met de zin ‘...en anders krijg je klappen’, corrigeert hij zichzelf snel: dat is niet waar hoor, hij is eigenlijk een heel aardige jongen uit een goede omgeving. Moeiteloos schakelt Maask tussen genres als trap en dubstep, en hij sluit af met een Rotterdams exportproduct: een hardcore-beat. Het lachende publiek lijkt zijn beslissing te hebben gemaakt en springt hard mee: dit is een geniale gek.
 

Zwoele Typhoon wil baby's zien

Of de toeschouwers zin hebben in een zwoele avond, vraagt Typhoon. Omdat Typhoon vandaag met slechts een contrabassist, saxofonist en gitarist op het podium staat, wordt het allemaal ‘wat intiemer’. Het enthousiaste publiek maakt met hard geklap kenbaar daar geen probleem mee te hebben. ‘Dan weten jullie wel naar wie jullie je baby straks gaan vernoemen, hè,’ lacht de Zwolse rapper.
 
Wat ‘intiemer’ precies inhoudt bij Typhoon is aanvankelijk niet duidelijk: openers We zijn er en Bommenwerper zijn oorspronkelijk muzikaal al wat kaler dan zijn overige materiaal. De setting geeft Typhoon meer mogelijkheid om zijn raps met achtergrondverhalen te vervlechten. Jammer genoeg moet Typhoon daarbij regelmatig wachten tot het publiek is uitgebabbeld, waardoor hij zelfs besluit een verhaal onversterkt te vertellen, 'voor de mensen die wel willen luisteren'. Volgende keer een beetje meer respect en lobi, graag! (Anders rukken we voor straf je tong er uit, meneer Mansour.)
 

Volgend hoogtepunt

Typhoon trekt zich er niets van aan en schakelt per nummer een tandje bij. Zo belooft hij bij het tropische Corazón De Meester mee te nemen naar Suriname (wat wonderwel lukt) en laat hij het publiek bij verzoeknummer Bumaye uit volle borst meezingen. De rapper sluit af met swingende versies van Lobi da Basi-prijsnummers Hemel Valt en Zandloper, waarbij het publiek – ondanks de akoestische setting – toch heerlijk kan dansen: qua energie doet het vanavond niet onder voor een ‘normale’ Typhoon-show. Wat aanvankelijk leek op een rustig tussendoortje in Typhoons overvolle agenda, wordt zo wederom een hoogtepunt in zijn nationale zegetocht.