3v12FL jaarlijstjes '14: de keuzes van Lennart van der Burg

Van beste albums en songs tot aanstormend talent

Tekst: Lennart van der Burg ,

De kaarten zijn geschud, de dagen geteld: 2014 zit er bijna op. Om dit mooie jaar - waarin 3voor12 Flevoland zijn herstart maakte - in stijl af te sluiten zullen de redacteuren hun klassieke jaarlijstjes presenteren. Nog één keer zullen ze hun ongezouten meningen over de afgelopen 365 dagen de wereld in te slingeren, en kiezen ze hun beste albums, beste nummer, beste optreden én het aanstormend talent voor 2015. Vandaag is hoofdredacteur Lennart van der Burg aan de beurt om zijn muzikale hoogtepunten van 2014 te delen.

Album van het jaar #1: Typhoon - Lobi da Basi

In 2014 ontsteeg Typhoon zowel zichzelf als het hele hiphopgenre. Tijdens de blazerssolo in Hemel Valt vouwt Lobi da Basi zich op magistrale wijze open en treedt de luisteraar toe tot de kleurrijke jungle in Typhoon’s hart. Luister het niet alleen voor Typhoons heldere teksten: ook op muzikaal vlak swingt Lobi da Basi aan alle kanten. Enige denkbare nadeel is dat de plaat volledig Nederlandstalig is: de hele wereld zou wel een beetje van Typhoons lobi kunnen gebruiken.

Album van het jaar #2: Death From Above 1979 - The Physical World

Dat Death From Above 1979 ooit nog een vervolg zou maken op het legendarische debuut You’re a Woman, I’m a Machine,was door hun break-up jarenlang ondenkbaar. Des te verrassender is dat het duo op The Physical World zich op alle vlakken overtreft. Death From Above 1979 is niet alleen net zo explosief als acht jaar geleden, ze weten tegelijkertijd prima popsongs te smeden. En hoe vies ‘popsong’ ook klinkt: het misstaat het Canadese duo niet.

Album van het jaar #3: The Growlers - Chinese Fountain

Hoe moeilijk is het om een album op te nemen? Op Chinese Fountain schudden de The Growlers schijnbaar achteloos het ene na het andere pareltje uit de mouw. Juist dat maakt hem zo tof: de sfeer is heerlijk laid back, maar intussen staat er geen onvertogen woord of nummer op het vijfde album van de Amerikaanse slackerrockers.

Song van het jaar: Jungle - Busy Earnin'

Of je nu de bank, supermarkt of het huis van je schoonouders verlaat: met Jungle’s Busy Earnin’ op je oren krijg je óveral het gevoel dat je zojuist een crimineel meesterplan hebt afgerond. Jungle kreeg veel kritiek op hun ‘eentonige’ debuutalbum, maar toonde zich meester in het schrijven van hitjes: in plaats van Busy Earnin’ hadden ook The Heat, Time en Julia Song van het Jaar kunnen worden.
 

Concert van het jaar: Ty Segall, Paradiso (Amsterdam)

Ik geef het eerlijk toe: vanaf de eerste oorverdovende noot van Ty Segall’s Paradiso-optreden verruilde ik mijn ideale spot op de eerste rij voor een plekje achterin de zaal. Geen spijt van, want met zijn energieke optreden brak de Amerikaanse garagerocker niet alleen Paradiso af, maar sloopte hij ongetwijfeld tientallen trommelvliezen. Na het vrijwel integraal spelen van zijn nieuwste plaat Manipulator wist Segall me tóch de moshpit in te sleuren, met klassiekers Tell Me What’s Inside Your Heart en Wave Goodbye. Ziet het zelf: 

inhoud niet beschikbaar

We kunnen de inhoud van deze embed niet tonen, omdat deze strijdig is met de door jou gekozen cookiesettings.

cookiesettings aanpassen

Aanstormend Flevolands talent 2015: DeepSea

Assorted Travellers, Roadcrew, The Croakers, Valentina Elèni, Tenfold, Tarragona en Sweet Whites: ze zijn in 2015 allemaal zéér aanstormend, maar het zijn tegelijkertijd ook talenten die zich (tot op zekere hoogte) al bewezen hebben. Daarom draag ik DeepSea aan: als piepjonge band wonnen ze vorig jaar een Flavourland-wildcard, om vervolgens lange tijd van de Flevolandse podia te verdwijnen. Ondanks dat ze dit jaar de Flavourland-finale niet bereikten, bewezen ze in de voorronde zowel muzikaal als qua podiumpresentatie een flinke stap verder te zijn. Mochten ze in 2015 wél veel optreden en flink doorzetten, dan ben ik benieuwd hoeveel rek er in DeepSea zit.