Tweede voorronde Flavourland geeft gemengd gevoel

Inschrijven, moet dat meedoen zijn?

Door Bart Rouw ,

Zaterdag jongstleden probeerden zes Flevolandse bandjes de Flavourland-jury te imponeren met hun muzikale kunnen. Op het podium van het Emmeloordse De Klos werd er gerockt, gemetald en gesinger/songwriterd. Lees hier of het genoeg was om een plek in de finale van de 2011-editie te bemachtigen.

Inschrijven, moet dat meedoen zijn?

Al vanaf de eerste dag gaat Flavourland prat op zijn “inschrijven is meedoen”-instelling. De voordelen hiervan zijn tweeledig, maar liggen wel in elkaars verlengde; het maakt de wedstrijd laagdrempelig voor de echte net begonnen bandjes en doordat er een groot aanbod is, komt er een groter publiek op af.

Toch zijn er vraagtekens te stellen bij deze laagdrempeligheid. Neem de tweede voorronde van Flavourland 2011, gehouden in De Klos, als voorbeeld. Het kan zo hard gesteld worden dat de helft van de bands nog niet klaar is om op een podium te staan. Of in elk geval niet op het Flavourland-podium.
Monday Mourning in a White Dress, een singer/songwriter duo uit Lelystad, doet denken aan een poldervariant van Tenacious D. Wat het duo tegenwerkt is de valse gitaar, de valse zanger en teksten die slecht worden uitgesproken. Erg jammer, want de mannen hebben zelf veel beleving bij hun performance.
Niemand kan Lucky 13 kwalijk nemen dat ze vanavond meedoen. Deze band, waar de gemiddelde leeftijd rond de vijftien ligt, heeft de ingrediënten om over een jaar of twee van het podium te vlammen. Echter, nu is daar nog weinig van te zien. Het individuele spel rammelt nog te veel en het samenspel is ook nog niet echt op orde.
Waar het de twee voornoemde bands tekort schoot in technische vaardigheden, kampt de band Found met een heel ander probleem: de muziek klopt niet. De leden van deze Urker groep lijken ieder een andere richting op te willen. Verschillende invloeden kunnen goed werken, als alle neuzen dezelfde kant op staan. Hier gebeurt dat niet, wat het geheel rommelig, slordig en onnavolgbaar maakt.

Gelukkig zijn er ook bands die terecht een gooi doen naar de titel “Beste band van Flevoland 2011”. Zo speelt jury-winnaar Merge As One weliswaar een rommelige set, maar de energie, de overtuiging en het sterke besef van hun genre is onmiskenbaar. Zelfs met een wispelturige techniek weten zij het publiek mee te nemen in hun show.
Ook Tranquil is in Flavourland op zijn plek. Gegeven, ze zullen niet winnen, maar hun negatieve punten vallen allemaal onder het kopje “details”; de basis staat. Ook laat de band zien dat zij het commentaar uit de voorgaande jaren serieus nemen: ze kregen te horen dat het strakker moest en dat is het nu ook. Nu is de variatie in de muziek aan de beurt.
Tot slot is er altijd een twijfelgeval. Het jonge Five Dogs Left heeft voor Flavourland een sterk instapniveau. Het zal de jury niet doen duizelen, maar ze weten wel wat ze willen en kunnen zich op het podium goed staande houden. Iets wat ook blijkt uit het binnenhalen van de publieksprijs. Waar het de band aan schort is geloofwaardigheid. De show, de teksten en de uitstraling passen niet bij de jongens en de muziek. Met iets strakker spel en een wat kloppender plaatje zou deze band een heel eind kunnen komen.

Laagdrempelig of niet, na twee voorrondes zitten nu vier bands in de finale, die negen december wordt gehouden in Underground. Via de publieksprijs zijn dat Je T´aime, Le Supermarché en Five Dogs Left. Via de juryprijs komen daar Stereotypes en Merge as One bij. Verder komen daar nog één jury- en één publieksprijs, een wildcard en de winnaar van Vers bij.
De laatste voorronde wordt volgende week zaterdag, de vijfde november, gehouden, in De Meester in Almere.