OM denkt voor Lowlands aan 'patseraanpak'

Festival onaangenaam verrast door berichtgeving over controle

Ingmar Griffioen ,

Het Openbaar Ministerie in Flevoland overweegt dit jaar op Lowlands en dancefestival Defqon.1 een 'patseraanpak' te introduceren. Festivalgangers met blitse auto's en dure sieraden moeten dan bewijzen, dat ze die ook kunnen betalen. Het OM wil naast de gebruikers ook de dealers aanpakken met een 'wasstraat', zo tekende dagblad De Stentor op. Lowlands is onaangenaam verrast door de berichtgeving.

Festival onaangenaam verrast door berichtgeving over controle

Het Openbaar Ministerie (OM) in Flevoland overweegt dit jaar op Lowlands en dancefestival Defqon.1 een 'patseraanpak' te introduceren. Festivalgangers met blitse auto's en dure sieraden zullen dan moeten bewijzen, dat ze die ook kunnen betalen. Het OM wil naast de gebruikers ook de dealers aanpakken met een 'wasstraat', zo tekende dagblad De Stentor op. Lowlands is onaangenaam verrast door de berichtgeving over de controle van bezoekers. Volgens het OM betreft het slechts een idee en geen nieuwe aanpak.

De zogenaamde 'patseraanpak' wordt in de regionale krant geïntroduceerd door persofficier Jetty Bult van het OM. Zij opperde het idee in een raadscommissievergadering van donderdag 10 maart in Dronten, waar het onderwerp 'evenementen' op de agenda stond. Bult is volgens De Stentor erg te spreken over de aanwezigheid van het OM op het festival in Biddinghuizen: "We hebben een complete wasstraat ingericht. Er zit een secretaris, een officier van justitie en er is een pinautomaat. Als mensen weer buiten staan, zijn ze hun drugs kwijt én hebben ze afgerekend."

Lowlands was volgens woordvoerder Bente Bollmann verbaasd de plannen uit de krant te vernemen. "Wij keken er nogal van op en gaan in overleg met het OM om te kijken waar dit vandaan komt en wat dit te betekenen heeft." Volgens Bollmann biedt het festival wel altijd ruimte aan voorlichtingsacties door justitie. "Ze zijn kennelijk voornemens een andere aanpak te kiezen, maar dat is niet in overleg met ons gedaan."

Brigit Haan, persvoorlichter van het Openbaar Ministerie Lelystad, benadrukt dat het om een idee gaat en niet om een nieuwe aanpak. Volgens Haan is het idee in de raadscommissievergadering geopperd naar aanleiding van de komst van Defqon.1. Het hardcore dancefestival verruilt op 25 juni 2011 het strand van Almere voor het festivalterrein in Biddinghuizen. "Ik denk dat het idee is geopperd omdat Lowlands te boek staat als veilig en dat we willen kijken of we dat breder kunnen trekken naar Defqon. De zogenaamde patseraanpak is natuurlijk niet nieuw. Het plukken van criminelen gebeurt dagelijks door het hele land, daar is bij wijze van spreken de wijkagent ook mee bezig."

"Waarom zou je alleen gebruikers aanpakken en niet ook de dealers?", vraagt Haan. "En onderzoeken waarom mensen in zo'n grote auto rijden?" De samenwerking tussen Lowlands en het OM bestaat al jaren. "In goed overleg met het festival worden overtreders opgepakt en meteen berecht door de officier van dienst in het zogenaamde 'straatje. Ze komen dan weg met een boete of een taakstraf." Het is dan aan de festivalorganisatie of die personen ook van het terrein verwijderd worden.

De in de commissievergadering besproken aanpak zou een 'upgrading' van dat straatje betekenen. Haan: "Maar dat verkeert nog in ideevorm. Het is nu in de media gekomen alsof het al een nieuwe aanpak zou zijn." De persvoorlichter kan zich goed voorstellen dat Lowlands verbaasd is door de publicatie. "Maar het is logisch dat we het nog niet overlegd hebben, want het is nog maar een idee dat geopperd is in de raadszaal." Haan heeft geen idee hoe het ontvangen is en hoe groot de kans is dat het ook tot beleid leidt. Ze legt wel uit dat toestemming van Lowlands niet per se noodzakelijk is, omdat de 'patseraanpak' buiten het festivalterrein op de openbare weg kan plaatsvinden. "Het is aan het OM en de politie om daar over te beslissen."