Trail of Tears overtuigt in Underground

Kowai en Scenario 2 maken zwaar metalen trio af

Tekst en foto´s: Nico Reinders ,

Zaterdag 23 april was het een avond vol Heavy Metal in de Underground. Kowai, Scenario 2 en Trail of Tears vulden de zaal met gitaren, snelle drums, schreeuwende mannen en prachtig zingende dames. Het publiek, afgezien van een paar bijzondere creaties voornamelijk in het zwart, was al op tijd in de zaal aanwezig om maar niets van de bands te hoeven missen. Tijdens de acts werd het haar, waar aanwezig, bruusk losgeschud.

Kowai en Scenario 2 maken zwaar metalen trio af

De avond werd afgetrapt door Kowai, een Gothic Rock/Metal band uit de regio Utrecht. De twee dames, zang en toetsen, werden begeleid door vier heren, respectievelijk drums, gitaren/grunts en een basgitaar. De stijl van Kowai, hoewel redelijk eigen, kan worden vergeleken met bijvoorbeeld the Gathering, Within Temptation of het oude Anethema. Het publiek werd dan ook getrakteerd op prettig in het gehoor liggende rock, mooie vocalen van de zangeres met zo nu en dan een grunt. De naam betekend ´eng´ in het Japans. Dit viel op het podium wel mee.

De tweede act on stage was, heel toepasselijk, Scenario 2. Het begin werd zeer luidruchtig aangekondigd, de bar stroomde snel leeg de zaal in. Scenario 2, wederom zes personen on stage, maar nu geen toetsen, maar een zanger. Hoewel het weer lijkt op een female-fronted band, is hier duidelijk een grotere rol weggelegd voor de zanger. De stijl, een stuk steviger als Kowai. doet denken aan bands als Opeth en Death; melodieuze Death-/Trashmetal. Het publiek werd door de snelle rifs en drums en de nodige grunts met de female vocals stevig opgewarmd voor de hoofd act.

De avond werd afgesloten door de Noorse symfonische metalband Trail of Tears. Deze band draait al een stuk langer mee als de twee voorgaande acts en heeft door de jaren heen internationaal en nationaal een trouwe schare fans opgebouwd. De band heeft een heel eigen stijl, maar als je het al ergens mee wil vergelijken denk dan aan Evanescence, Nightwish en After Forever. De samenstelling van de band was gelijk aan die van Scenario 2, echter moest de gitarist het hier alleen doen. Dat hij dat voortreffelijk deed viel dan ook op.

Eigenlijk had de band wel een zesde lid bij zich, namelijk een laptop. Dit bandlid was ook de schuldige van het mislukte entree van de band. Een intermezzo van rennende techneuten later, kon de band de valse start met succes rechtzetten. Het publiek genoot zichtbaar tot de laatste noot.

Al met al een voortreffelijke avond vol grunten, headbangen en aanverwante metalen zaken die vlak voor het wisselen van de datum ten einde kwam.