Cultuurnacht feestvreugde

Kleine en grote wasjes op en om de Esplanade

Tekst: Judith de Hont; foto´s: Callum Hunt ,

Variatie voerde afgelopen zaterdag de boventoon op Cultuurnacht in Almere. Poëzie, muziek, theater, een tekententoonstelling, een ruige massage en nog veel meer!

Kleine en grote wasjes op en om de Esplanade

Van hot naar her rennend ondervond je goed de veelzijdigheid van het festival. Volgens de organisatie: 'Het idee is om te laten zien wat er in Almere te doen is. Van jong tot oud en van amateurkunst tot hoogstaande kunst. We willen niet alleen laten zien wat je in Almere kan doen en zien, maar ook wat er allemaal naar Almere toekomt.'

Er was veel tegelijk te beleven, maar voor mij begon de avond met Fabiana. Deze Grote Prijs Singer-Songwriter winnares zong over hoe gek en lastig het leven kan zijn en ging ik gelijk daarna door naar het Woordcircus. Het programma beloofde een korte voordracht van stadsdichter Mario Withoud, maar de realiteit bracht een spel met woorden, dat deels begeleid werd door onze Almeerse rockgitarist Sander Hoek. Met muziek werden zo emoties en gedachten vanuit het geschreven woord omgezet in klanken die universeel verstaanbaar zijn.

Na het woordfestijn kon je het jonge talent van SubSuburbia bewonderen en was er een workshop waarin je geënthousiasmeerd kon worden om je in te schrijven voor de theatergroep. Verder: een lekker ordinaire bingo met culturele prijzen; de Grote Tekententoonstelling; een 'massage' door de kinky masseuses van Die Knedende Damen, enzovoorts enzoverder.

Voor wie gewoon muziek wilde, was er onder andere Phinx, die zichzelf bescheiden 'slechts een liedjesschrijver van sfeer- en gevoelsliedjes' noemde. Met vlotte, pakkende teksten opzwepende pianomuziek entertainde hij het overgebleven publiek goed.

Wat een teleurstelling moet de lasershow geweest zijn voor het vroegtijdig vertrokken publiek van Phinx, want het deed meer denken aan een reclamespotje dan aan een weergave van 'de spraakmakende architectuur in Almere'. Zelfs één van de beroemdste jazzvocalisten van Nederland, Lils Mackintosch, had er voor gepauzeerd, maar ging na afloop verder in café Waterfront, waar je overigens bijna alleen maar kon zitten. Zittend of staand, met haar bluesy jazz krijgt ze met een paar rauwe uithalen alleen al elke voet aan het tappen en elk hoofd aan het bouncen.

Trafassi, bekend van 'Wasmasjien', maakte er behalve een cultureel verrijkende-, ook nog eens een feestavond van en sloot swingend af. Verrassend is vooral hoe het festival gegroeid is. Op 11 september 2010 was er niet alleen Cultuurnacht, het was ook het 29-jarig bestaan van Trafassi. Hopelijk blijft Cultuurnacht net zo lang als zij een feest!