Jonathan Baij (1984) is geboren in Naarden, maar alleen omdat er toen in Almere nog geen ziekenhuis was. De stem van deze entertainer (beatboxer), jinglemaker, presentator en voice-over is onder andere gebruikt in de vooraankondiging van de laatste show van Ali-B. Jonathan heeft verschillende ICT-opleidingen gedaan en studeert momenteel Media- & Entertainmentmanagement. Hoewel hij studeert, werkt ex-beatboxkampioen ook voor een van de grootste domeinnaamproviders van Nederland.
Rond zijn tiente levensjaar luisterde Jonathan naar muziek, zag artiesten op podia en drumde op alles dat een ritme kon bieden. Ook speelde hij muziek na op een synthesizer. Op zijn twintigste was hij druk bezig met muziek en zijn optredens als beatboxer op allerlei evenementen. In 2005/2006 was Jonathan zelfs Nederlands kampioen Beatboxen. Daarmee begon hij toen hij de MTV-music awards van 2000 zag.
In die tijd werkte hij ook veel met zijn belangrijkste held: René Kempenaar. Samen waren zij erg belangrijk voor een Almeers jongerenproject: Culture Shock, het eerste urban of hiphop jongerentheatergezeldschap van Flevoland. Vier jaar lang heeft Jonathan daar in het management gezeten.
Hoog tijd dus om naast de duizend-en-één klikjes en plofjes eens interessante woorden uit de lippen van Jonathan te persen. Wie is Jonathan Baij?
Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
“De badkamer, daar doe ik veel inspiratie voor optredens op. Als ik een openbare plek moet noemen, zeg ik: het stadshart van Almere.”
Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt in kroegen kom. Als ik een goed restaurant mag noemen: het Gouden Huis.”
Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
“Er zijn een heleboel artiesten die ik goed vind, maar ik noem niet zomaar alles talent. Ik ben een moeilijke luisteraar en ik onderscheid graag het hot van het not. Op deze vraag doe ik zoveel mensen tekort, maar als ik echt één iemand moet noemen: Elise de Koning. Dat is een zestienjarige zangeres uit Almere met een heel sterke stem. Ik denk dat zij het heel ver gaat schoppen.”
Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?
“Veel artiesten uit de Flevolandse muziekscene worden onderschat. Evenementenorganisaties doen vaak neerbuigend en artiesten worden vaak onterecht onderbetaald. Omdat zij ‘onbekend’ zijn, wil dat niet zeggen dat zij minder geld ‘verdienen’. Niet alleen qua geld, maar ook om het bieden van een podium. Almere mist echt evenementen waar goede lokale artiesten de kans krijgen zich te laten zien aan het grote publiek. In plaats van weggestopt te worden op een B-podium moeten goede artiesten een plaats krijgen op een groot podium met veel publiek. In de cultuurnota van 2009 tot 2012 van de gemeente Almere staat dat zij lokale popcultuur wil stimuleren en daar geld voor wil geven. Ik denk dat zij het verplicht moeten stellen om lokaal talent kansen te bieden op een hoofdpodium.”
Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
“Iedereen heeft eigen kwaliteiten, maar sommige artiesten moeten tegen zichzelf beschermd worden. In zijn algemeenheid dus. Specifiek namen noemen vind ik flauw.”
Wat is voor jou een bron van inspiratie?
“Dat ligt per vlak anders. Als beatboxer put ik inspiratie uit muziek die ik hoor op tv, evenementen en in discotheken. Voor het schrijven van commercials en voice-overteksten kijk ik naar mijn omgeving. Dan observeer ik mensen als ik door de stad loop. Als presentator haal ik inspiratie uit interessante sprekers, zoals bijvoorbeeld Barack Obama.”
Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
“Chase the dream, not the competition.”
Wat doe je in het dagelijkse leven?
“In het dagelijks leven ben ik student en werk daarnaast voor een domeinnaamprovider. Verder ben ik entertainer (beatboxer), jinglemaker, presentator en voice-over. Ook ben ik publieksopwarmer voor theatershows waar ik mensen toespreek en entertain voordat de voorstelling begint.”
Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
“Ik probeer mijzelf te zijn, zowel op als naast het podium. Ik voeg creativiteit, muzikaliteit en talent toe aan de Flevolandse muziekscene. Verder probeer ik bruggen te slaan en mensen met elkaar te verbinden. Talent met elkaar met media en met entertainment te verbinden.”
Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
“Ik vind het soms heerlijk om naar klassieke muziek te luisteren, baroque in het bijzonder. Vooral als ik veel teksten moet lezen of productief aan de slag moet. Uit onderzoek is gebleken dat dit type muziek je hersenen in bepaalde stadia brengt waardoor je beter denkt en sneller werkt.”
En, hoe is het verder?
“Het gaat goed!”
Wat wil je verder nog kwijt?
“Ik kom graag met jou als lezer in contact. Bezoek mijn website www.jonathanbaij.nl!”
Wie is Jonathan Baij?
“Ik onderscheid graag het hot van het not”
Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Jonathan Baij.