Stichting Twisted bindt ‘klassiek’ met hiphop

“Uiteindelijk gaat het om talent!”

Door Yorgos Mayenburg ,

Zijn klassieke muziek en hiphop te mixen? Natuurlijk wel! Daarom organiseert Stichting Twisted het project ‘Classick’: Flevolands bindmiddel tussen getalenteerde muzikanten en rappers. Op vrijdag 12 november vindt er in De Kunstlinie te Almere-Stad een auditie plaats. Meedoen of meer weten? Lees hier dan verder!

“Uiteindelijk gaat het om talent!”

Wie dacht dat klassieke muziek en hiphop niet samen kunnen? Precies die misvatting wil Stichting Twisted uit de wereld helpen met het nieuwe stimuleringsproject ‘Classick’. Het geheel dient als bindmiddel tussen getalenteerde, Flevolandse muzikanten en rappers.
Onder leiding van dirigent Hans Welle zullen het Almeers jeugdsymfonieorkest (AJSO) uiteindelijk samen met de geselecteerde muzikanten en rappers een optreden verzorgen waarin de subculturen ‘klassiek’ en hiphop broeierig zullen samensmelen.

Meedoen? Op vrijdag 12 november vindt er in De Kunstlinie te Almere-Stad een auditie plaats waar muzikanten en mc’s zich bij Stichting Twisted voor kunnen inschrijven (zie onderaan, dikgedrukt).
De geselecteerde deelnemers kunnen niet alleen bijzondere optredens en een originele samenwerking verwachten, maar krijgen ook workshops en masterclasses. Onder andere hiphopzwaargewicht Winne zal ‘the game’ uiteenzetten in een college ‘musicology’ over hiphop.

Ongetwijfeld roept één en ander nogal wat vragen op. Daarom hebben wij initiatiefnemer Gaétan van de Sande (van Stichting Twisted) een aantal vragen voorgelegd:

Is het uitsluitend voor rappers of kunnen popmuzikanten ook experimenteren met het jeugdsymfonieorkest?
“Nee, het concept richt zich echt op de genres hiphop en klassieke muziek. Maar de auditie is dus voor zowel mc's als musici. De voorkeur gaat dan wel uit naar musici die een strijkinstrument bespelen! Ook voor musici die al in een orkest, of zelfs het AJSO spelen. Dit is voor hen juist een kans om er een keer extra uit te springen met vette solo's. En zij pikken als extraatje de workshops en masterclasses mee natuurlijk.”

Wie bepaalt wat er gespeeld wordt?
“Voor een deel zijn de composities al bepaald. Dat zijn de werken waar het volledige AJSO aan zal meespelen, in totaal zo’n beetje een derde van de totale show. Verder bepalen de deelnemers natuurlijk hoe hun solo's eruit komen te zien en zal wordt er natuurlijk ook ruimte gemaakt voor eigen repertoire.”

Wat is de bedoeling van dit project?
“We willen de scheidingslijn tussen hiphop en klassiek vervagen en laten zien dat deze talentvolle jongeren een gezamenlijke passie hebben: muziek maken. Het hoeft dus niet uit te maken of je jong, oud, arm, rijk, dik, dun, geel of paars bent. We hopen met Classick begrip, kennis en waardering voor beide culturen te creëren. Hoeveel weet de gemiddelde rapper nou echt over hiphop? En hoe goed is zo'n musicus belezen als het gaat over kunstgeschiedenis?
Verder willen we laten zien dat mooie muziek universeel is. De smaak van Radio538 en TMF is niet perse genre-omvattend. Een aantal toffe workshopdocenten helpt ons hierbij. Zo komt Winne bijvoorbeeld colleges geven over hiphop en geeft de violiste van het Holland Symfonia een masterclass 'improviseren' aan zowel de rappers als musici. De toegevoegde waarde voor de deelnemers zit hem in het educatieve traject dat ze doorlopen: de vette workshops en masterclasses van bekende professionals en de kans om met talenten uit een heel ander genre te kunnen werken.”

Wordt er ook naar een eindresultaat, zoals een optrede of een opname, toegewerkt?
“Jazeker, in het eerste kwartaal van 2011 zullen de deelnemers al verschillende demonstratieshows geven op evenementen en festivals. Vervolgens zullen ze in juni in gezelschap van het voltallig AJSO een eindvoorstelling geven. Het jeugdsymfonieorkest telt overigens meer dan tachtig man!”

Moeten deelnemers aan bepaalde eisen voldoen, of een zekere basiskennis hebben?
“Het project richt zich op jongeren uit Flevoland, in de leeftijdscategorie zestien tot en met vijfentwintig jaar. Maar als iemand íets jonger of ouder is, of nét tegen de Flevolandse grens aan woont, kunnen we misschien een keertje door de vingers kijken. Enige ervaring en basiskennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Uiteindelijk gaat het om talent!”

Als gezegd vinden de audities plaats op vrijdag 12 november 2010 in De Kunstlinie. Enthousiaste talenten kunnen zich opgeven door hun naam, leeftijd, telefoonnummer en motivatie te mailen naar info[at]stichtingtwisted.nl of te bellen met 036-7670180.
Daar zal verdere informatie worden verstrekt.