Felle muzikale strijd in tweede voorronde Flavourland

Take Away neemt de hoofdprijs mee

Tekst en fotografie: Robby Warring ,

Afgelopen zaterdag ging het er heftig aan toe in de Underground. Een heus muzikaal slagveld in de tweede voorronde van Flavourland 2009 in het Lelystadse poppodium.
Wie kwam uit deze muzikale strijd als winnaar uit de bus?

Take Away neemt de hoofdprijs mee

Maar liefst zes bandjes en een hiphoptrio stonden afgelopen zaterdag in de Lelystadse Underground. Het zou een muzikale strijd worden waarbij geen enkele band genade kent en volledig voor de overwinning ging. De prijs? Rechtstreekse plaatsing voor de finale van Flavourland 2009, de strijd om de eretitel “beste band van Flevoland”.

De avond begon met de uiteindelijke winnaar. Take aWay nam, voor het publiek wat onverwacht, de juryprijs mee naar huis en zijn daarmee direct geplaatst voor de finale. De jury was vooral overtuigd door de muzikale kwaliteiten van de band.

Ook oude bekenden deden mee aan de muzikale strijd. Maar met hun gitaargeweld wist zowel Lazy Action Figures als Black Roses wederom geen potten en pannen te breken. Het juryrapport bracht, met misschien lichte ironische ondertoon, dat de Black Roses het beste optreden gaf sinds tijden.

De vreemde eend in de bijt waren de jonge, aandoenlijke rappers van Foseptik & Scott – vanwege de afwezigheid van Scott aangekondigd als Foss Records. Tussen al het rock’n-rollgeweld door probeerden de jongens met hun hiphopbeats en flows de rest omver te blazen. Het heeft enkel niet veel impact gehad op de zaal. 

Vine Yard deed wel een serieuze poging voor de overwinning. Het punktrio uit Dronten deed bij vlagen sterk denken aan Green Day uit de Dookie-dagen. Het publiek waardeerde Vine Yard met 43 stemmen, waarmee ze vooralsnog kans maken op een finaleplaats. Maar dat is voorbarig daar er nog drie voorrondes komen. Ook Defined:Unknown wist het publiek te vermaken met een flinke bak gitaarmuziek.

Wie de publieksprijs zou pakken, was erg snel duidelijk. The Shakedown 8 had een blik fans open getrokken om ongestoord feest te bouwen. Onder leiding van de energieke zanger Gidiot, die kleine Jack Blacktrekjes had, werd het publiek door een arsenaal aan skamuziek tot maar liefst 69 stemmen verleid.

In de strijd om de publieksprijs heeft The Shakedown 8 een grote stap gezet. Ze staan met 69 stemmen ver boven de heren van Vine Yard (43 stemmen) en Tèssera (42 stemmen). Tranquil en Take aWay zijn zeker van de finale plaats. Er zijn nog drie voorrondes en 15 bands waar de rest van de finalisten worden geselecteerd. De eerstvolgende is aankomende vrijdag in de Trapnotov, Almere-Haven. De finale zal plaatsvinden op twaalf december in de Meester (Almere).