Drum-‘n-bass in de BG

Herfstige, ondergrondse stamppot

Tekst: Yorgos Mayenburg ,

Vrijdag 30 november stond de BG-22-24 in Almere-Haven in het teken van drum-‘n-bass. Alleen maar jays: deejays en veejays. Lees hier hoe de denderende drums garant stonden voor een herfstige, ondergrondse stamppot.

Herfstige, ondergrondse stamppot

Eens in de zoveel tijd organiseert de BG een bandjesavond zonder bandjes, een hiphopavond zonder rapper. Kortom: af en toe lenen de kunstenaars uit Almere-Haven hun podium voor de “wheels of steel”. Voor de gelegenheid werden de deejays aangevuld door het veejay-team MaMa. Prettig, want geluid visualiseren is uiterst sfeerverhogend.  Vrijdag voelde daarom als underground in de klei. Een lekker gevoel!

Helaas zocht het publiek de denderende drumsamples relatief vrij laat op. Superdruk werd het sowieso niet. De kleine vijftig man die ondergrondse drum-‘n-bass kwam proeven, nam het er echter wel van. Helaas sneeuwde de eerste set, die van Bassi, wat onder omdat het gros pas tijdens Giep en Masuede binnen kwam. De mannen van Strike Out trakteerden zulke loeihete, opzwepende drums dat Masuede het alleen met een gasmasker aankon. Ook Giep moest aan de hitte geloven en overleefde de set alleen door in z’n bangmakertje te staan.

Tijdens de set gaf ook MC NoiA – binnen het drum-‘n-bass label Strike Out inmiddels bekend als de ideale schoonzoon – een showtje weg. In 2008 stond hij met Black Sun Empire op Lowlands, maar voor deze gelegenheid was hij meegereisd naar de BG-22-24. Als NoiA ergens om bekend staat, dan wel om zijn passie voor de scene en de muziek. Zijn enthousiasme overvleugelde de set van zijn Strike Out-collega’s en ook op lekkere set van Almeerder DJ Arnicus bleef Noia knallen. Zoals ook de veejays de hele avond vol overgave de beamer lieten stralen. Ja, men had er zin aan.

Al met al waren de veejays, deejays  en een MC ruim voldoende voor een herfstige, ondergrondse stamppot. Een deel van het publiek vond in Almere-Haven  een plek om genadeloos te chillen, de rest vond een plek om zich dansend in het zweet te werken. Een prima gelegenheid om de kou te weerstaan. Met genoegen is het wachten op de volgende editie.