De Staat vreest slechte recensie

“Shit is kapot”

Tekst: Rodion Jense; Foto's Karel Staa ,

In mei van dit jaar moest De Staat het bij Brennels Buiten geplande optreden afzeggen, maar afgelopen vrijdag gaf de band alsnog een strak en energiek optreden in Kraggenburg. Toch was De Staat niet helemaal gerust op een goede recensie.

“Shit is kapot”

De Staat speelde dit jaar op zowat elk festival. Niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld op het Belgische Dour en op Sziget in Boedapest. De Staat kreeg zelfs de mogelijkheid om op te treden op 'The Great Escape' in Brighton. Dit festival is tegelijk een muziekconferentie, dus voor een band is dit een goede gelegenheid om zich te presenteren aan de internationale muziekindustrie. Hier moesten wel enkele Nederlandse optredens voor worden afgezegd, waaronder het in mei van dit jaar geplande optreden bij Brennels Buiten in Kraggenburg. Dit optreden zou later worden ingehaald. Afgelopen vrijdag is De Staat deze belofte nagekomen.

Behalve een podium is het strandpaviloen van Brennels Buiten vooral een plek waar je lekker kunt eten. Bands worden daarom voor hun optreden bij Brennels altijd getrakteerd op een uitgebreid menu. De Staat begon het optreden dan ook met een volle maag. Na een flinke maaltijd dreigt natuurlijk altijd het gevaar van inkakken, maar de band bleek toch in staat om het optreden in volle vaart van start te laten gaan.

De zaal stond bomvol met mensen die het roemruchte De Staat graag een keer live wilden zien spelen. Ook waren er wat bezoekers van het restaurant blijven hangen die waarschijnlijk geen flauw idee hadden welke muziek de stoere, maar keurig geklede heren van deze band zouden gaan spelen. Enkele bezoekers op leeftijd stonden heel dapper vooraan. Toen de muziek echter enigszins harder en ruiger bleek te zijn dan zij hadden verwacht, vluchtten zij toch maar met de vingers in de oren naar achteren. Hierdoor kwam er vooraan iets meer ruimte vrij voor diegenen die de opzwepende muziek met volle teugen tot zich wilden nemen. Frontman Torre Florim vond het prima: “Er mag gedanst worden, wij zijn tenslotte een feestband”. De bandleden gingen als een malle tekeer op het podium. De kleding van Florim was doorweekt met zweet, maar het bovenste knoopje van zijn shirt bleef dicht en zijn ketting bleef strak om de nek geknoopt. “Ik heb een ketting uit Alabama ... ik ben er heel blij mee”, aldus Florim.

Niet alle apparatuur wist het optreden helemaal vol te houden. “Shit is kapot” concludeerde Torre Florim. Om de stilte tijdens de reparatie te doorbreken begon hij maar een mop te vertellen. Het duurde even voordat de band weer verder kon spelen. “Dit wordt een slechte 3VOOR12 recensie” merkte Florim op toen hij de fotograaf in een 3VOOR12 shirt rond zag lopen. Een band die zo strak en tegelijk energiek rockt als De Staat verdient echter geen slechte recensie. Hoogstens de door Florim zelf bedachte mop.