Voldoende beweegruimte zorgt voor vliegende ledematen Voldoende beweegruimte zorgt voor vliegende ledematen

Een avondje ska in de Meester

, Tekst: Chedi Ben Mansour; Foto's: Mariska Sinnige

Voldoende beweegruimte zorgt voor vliegende ledematen

Een avondje ska in de Meester

Tekst: Chedi Ben Mansour; Foto's: Mariska Sinnige ,

Vorige week zagen we ze al in de Klos, Emmeloord. Afgelopen zaterdag stonden ze in het hoofdprogramma van de door de Meester georganiseerde ska-avond. 3voor12/Flevoland was erg benieuwd hoe de Rotterdam Ska-Jazz Foundation het onder de Almeerse ska-liefhebbers deed.

Een avondje ska in de Meester

De deuren zijn een halfuur geleden geopend. Hier en daar wordt een medewerker van de Meester met een tevreden glimlach gespot. Het voorprogramma moet nog beginnen, maar toch is de zaal al lekker gevuld. Gebeurt dit normaliter niet alleen bij "populaire'' acts? Is Rotterdam Ska-Jazz Foundation dan zo populair? Of komt het merendeel van het publiek misschien zelfs voor het voorprogramma?

The Shenanigans zijn overigens degenen die het voorprogramma mogen invullen. Wanneer hun vrolijke up-tempo ska ten gehore wordt gebracht, beginnen de toeschouwers hun beweegruimte te creëren. Armen en benen vliegen de zaal door wanneer ze een ska-vertolking van Ghostbusters te horen krijgen. De energie en het plezier van de band worden rechtstreeks overgebracht op het publiek. Dat blijkt eens temeer als het laatste nummer – Tetris – aangekondigd wordt. In elk opzicht blijkt dat de Utrechters goed in de smaak vallen bij de Almeerse ska-liefhebbers..

Daarna is de dansvloer weer veilig. De mensen die er nog staan zijn niet langer gevreesd voor rondzwaaiende ledematen. Echter, ze hebben nu wel héél veel beweegruimte tot hun beschikking. Dat deze zaal tijdens de pauzes leegstroomt is normaal gesproken niet zo verwonderlijk. Doorgaans verklaarbaar uit een collectieve behoefte aan gevulde longen of pramende glazen en blazen. Als de eerstvolgende act begint wordt het meestal dan ook wel weer drukker.
Als de Rotterdam Ska-Jazz Foundation begint, wordt het niet zo druk als eerder. Lijkt het gros van de aanhang dan toch voor The Shenanigans te komen? Wat maakt het ook uit. De ontstane beweegruimte wordt dankbaar ingenomen door de overgebleven feestgangers. Daarmee wordt de beste ska-band van Nederland - zoals ze zichzelf noemen - minstens zo goed ontvangen als hun voorgangers. Wat deze band onderscheid van andere ska formaties zijn de duidelijk hoorbare invloeden van over de hele wereld (van Aziatisch tot Oost-Europees).

Opmerkelijk is dat RSJF twee weken achter elkaar heeft opgetreden in Flevoland. Vorige week stonden ze nog in de Klos (Emmeloord). Hun aankomende optredens zijn verder verspreid over heel Europa, dus ze lijken het erg goed te doen. Waarom er toch zo veel beweegruimte was? Een terechte vraag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland