Het eigenzinnige Stuurbaard Bakkebaard Het eigenzinnige Stuurbaard Bakkebaard

Ruige gitaren, scratches, beats en samples

, Tekst: Rodion Jense; Foto's: Marcella Doppenberg

Het eigenzinnige Stuurbaard Bakkebaard

Ruige gitaren, scratches, beats en samples

Tekst: Rodion Jense; Foto's: Marcella Doppenberg ,

Stuurbaard Bakkebaard gebruikt veel verschillende instrumenten en bespeelt deze op een onconventionele manier. Sinds kort spelen zij samen met DJ DNA (ex-Urban Dance Squad). Afgelopen zaterdag traden zij op in strandpaviljoen Brennels Buiten in Kraggenburg.

Ruige gitaren, scratches, beats en samples

Stuurbaard Bakkebaard bestaat al meer dan tien jaar uit het drietal Timo van Veen, Onno Kortland en Marc Koppen, maar sinds kort is DJ DNA (ex-Urban Dance Squad) bij de band gekomen. De mannen van Stuurbaard Bakkebaard werkten vorig jaar voor het eerst met hem samen in het Beukorkest. Deze samenwerking beviel zo goed dat hij al snel als vast bandlid deel uitmaakte van Stuurbaard Bakkebaard.

D
e band gaat meteen snoeihard van start. Het eerste nummer 'Sippin On Your T' klinkt ruig en artistiek tegelijk, vooral doordat het met een overdreven Brits accent wordt gezongen. Met zo'n geslaagde opening zou je verwachten dat het publiek meteen helemaal uit zijn dak gaat, maar op enkele semi-ritmische bewegingen na, komen de mensen niet echt in beweging. Aan de band ligt het niet, het publiek bij Brennels Buiten is gewoon wat ouder dan de jongeren die je tegenkomt in een regulier poppodium. De bezoekers van Brennels Buiten genieten van muziek zonder dat zij hier noodzakelijkerwijs bij moeten bewegen.

Bij het wisselen van de instrumenten ontstaat er wat verwarring op het podium. Er zijn wat problemen met snoeren, waardoor het wisselen bepaald niet soepeltjes verloopt. Ondanks de jarenlange ervaring van de band, blijkt het op de juiste manier opstellen en aansluiten van zo'n grote hoeveelheid instrumenten toch weer een grote technische uitdaging.

Desondanks is het een meer dan leuk optreden met veel variatie. Niet alleen door het gebruik van veel verschillende instrumenten, maar ook doordat de band deze instrumenten op een onconventionele manier bespeelt. Onno Kortland weet met de contrabas een suspense op te bouwen, waardoor je het gevoel krijgt midden in een spannende film te zitten. Hierna gaat hij zo tekeer dat het lijkt alsof hij met zijn strijkstok de contrabas doormidden wil zagen.

De scratches, beats en samples van DJ DNA maken de ruige muziek van de band nog steviger. De elektronika van dj Kröller-Müller (zo wordt hij, waarschijnlijk vanwege zijn weelderige haardos, door de band aankondigd) zorgt voor een nog voller geluid en past goed bij de eigenzinnige stijl van de band.

De bandleden houden wel van wat theater op het podium. De drummer Marc Koppen trekt constant gekke bekken, Onno Kortland maakt de meest vreemde heupbewegingen en Timo van Veen jankt lekker overdreven tijdens de tranentrekker 'Please'. De band sloot af met 'Lied Van De Meeuwen', een heuse smartlap, maar dan wel één met een lekkere groove.

Het optreden van Stuurbaard Bakkebaard viel duidelijk in de categorie: 'die band wil ik vaker zien'.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland