Halve finale Metal Battle ‘09 Halve finale Metal Battle ‘09

Al brullend en krijsend naar de finale

, Door: Nico Glas, Foto's: Anne-Marieke Zaal

Halve finale Metal Battle ‘09

Al brullend en krijsend naar de finale

Door: Nico Glas, Foto's: Anne-Marieke Zaal ,

De spanning in de Underground was om te snijden. Afgelopen vrijdag streden daar vier bands uit Gelderland, Overijssel, Friesland en Groningen om een fel begeerde plek in de finale van Metal battle ’09 die gehouden zal worden op 17 april in Enschede.

Al brullend en krijsend naar de finale

Toen de eerste band begon, Existence Denied uit Friesland, was het behoorlijk rustig. Niet alleen qua aantal mensen maar ook qua gedrag. Slechts de harde kern voorop was aan het headbangen, maar de rest deed helemaal niets. Aan de band kon je wel zien dat zij terecht hun voorronde hadden gewonnen. Goed en strak in elkaar gezet, met beide melodische en brullende vocalen. Al kon er veel verbeterd worden aan het melodische gezang was het een leuke afwisseling van het gebruikelijke gebrul dat men gewend is in Lelystad.

Dat gezegd hebbende, de volgende band was juist zo iets. Ondanks dat zij heel goed speelde, was Symphony of Destruction uit Overijssel met het constante gebrul, gekrijs en loopjes die al honderden keren voorbij waren gekomen niet origineel te noemen. Ook hier waren het alleen de diehard fans die uit hun dak gingen. Het publiek stond een beetje schaapachtig voor zich uit te staren. Het was overduidelijk dat slechts de drie mensen voorin voor deze band waren gekomen.

De volgende band kwam muzikaal helemaal uit een andere hoek. Uit Gelderland kwam Myrdin laten zien hoe progressief metal gespeeld zou moeten worden. Met een vocaal geluid waar iedereen raar van opkeek, want het leek wel alsof er expres vals gezongen werd. En dat gaf een heel vette impact. Muzikaal speelden zij heel strak; met een afwisselend ritme en tempo was het een hele ervaring om naar te luisteren.

Dan op naar de delegatie uit Groningen, Recharge. Bij deze band kon je wel zien dat het meeste publiek er voor hen was, gelijk kwamen zij tot leven. Alsof de avond voor hen nu pas was begonnen. Met deze uitspatting van energie kwamen de eerste pits ook. En dat nog wel terwijl we veel hardere en snellere muziek hebben gehad op deze avond. Met een hardrock/metal mix dat naadloos in elkaar over ging en ondersteund door een dijk van een stem waren zij duidelijk de favoriet van deze avond.

Volkomen onverwacht kondigde de jury aan dat Symphony of Destruction had gewonnen. En staan zij 17 april in de Atak in Enschede voor de finale van Metal battle ’09.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland