De Klos viert zijn 40-jarig jubileum

Van jeugdsoos tot sfeervol poppodium

Tekst: Bionda Meulenberg; Foto's: Ferdi Boudier ,

Poppodium en jongerencentrum De Klos in Emmeloord geeft ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum zaterdag 21 maart 2009 een groot feest met Mala Vita. Programmeurs Eric Hoogeweg en Robert Koole vertellen met enthousiasme over ups en downs van de afgelopen jaren.

Van jeugdsoos tot sfeervol poppodium

Twee programmeurs nemen plaats in een ietwat rommelig hokje van het pand. De thee is ingeschonken en het interview kan beginnen. “Het begon allemaal door een jongerengroep, die een ‘jeugdsoos’ opstartte. Dit werd uiteindelijk een houten barak aan de Meldestraat. Helaas brandde dit gebouw in 1980 af en in 1981 werd een ‘tijdelijk’ pand neergezet, wat er nu nog steeds staat.”

Vanaf de jaren '80 is De Klos een poppodium met jongerencentrum. “Goede artiesten als Harry Muskee, Het Goede Doel, Raymond van het Groenewoud, maar ook echt de oude rotten van The Scene hebben hier gespeeld. Vanaf die tijd is dat steeds verder doorgetrokken.“ In de jaren '80 had je veel bluesbandjes en voornamelijk nederpopbands. Eind jaren '80, begin '90 kwam een enorme metalstroming op het podium. “De Klos werd een metalhol. Van dat vooroordeel hebben we nog jaren last gehad. We hadden het imago van een donker hol met drank en drugs. We waren eigenzinnig.” Halverwege jaren '90 is dat veranderd. “Eigenlijk is het poppodium steeds intenser geworden.”

De collega’s zitten er relaxed bij op de bureaustoelen. De één na de ander kwebbelt lekker door. Vanaf 2003 is het poppodium twee keer in de maand gaan programmeren. “Toen was wel het vuur ontbrand. We konden breder gaan programmeren en dat is denk ik wel cruciaal”, vertelt Eric. “Voorheen zaten we op twintig bands per jaar en nu zitten we op 45 en hebben we meerdere bands per avond.”

De Klos is door de jaren heen als poppodium landelijk redelijk bekend geworden. “We zijn met passie gaan programmeren met oog op wat de nieuwe trends zijn.” Muzikanten in heel Nederland kennen De Klos en ze weten leuke anekdotes. “Allemaal hebben ze wel een warm gevoel bij De Klos omdat het zo’n bijzonder eigenzinnig zaaltje is.” Van binnen is De Klos heel sfeervol gemaakt met kerstboomverlichting in allerlei kleuren. Op de zwarte muren staan schilderingen en de bar zit vol sterren geplakt. “Het is gewoon een heel charmant zaaltje. Wanneer je binnenkomt, is het eigenlijk wel sfeervol. We hebben heel veel memorabele avonden meegemaakt met volle zalen en een geweldige sfeer. De vibe uit de zaal is zo goed dat de band ook zelf de smaak te pakken krijgt.” Bands zijn daar heel gevoelig voor. Die onthouden dat en willen graag weer in De Klos komen spelen. Zo graag, dat ze zelfs voor de helft van hun prijs komen spelen. Zo komt de band Johan 18 april ook voor een relatief prikkie uit eigen wil optreden. Eric: “Als ik een top twintig van beste live optredens zou maken, dan zouden er echt wel een aantal shows hier in De Klos bij zitten.”

De muziekliefhebbers hebben er als één van de weinige jongerencentra voor gekozen om buitenlandse bands uit te nodigen. De maand mei is uitgeroepen tot Belgenmaand. Verder heeft De Klos Canadese bands gehad, Amerikaanse, Duitse, Poolse, Zweedse, et cetera. “We boeken deze bands omdat we ze gaaf vinden. We zijn allebei gewoon enorme muziekfreaks. Ziekelijk!” De hoofdmoot in De Klos bestaat uit gitaarbands. Daarnaast zijn er heel veel stijlen op het podium te vinden. Van singer-songwriter, tot hardcore, jazz, tot blues, tot metal.“We kijken bij alles of het wel kwaliteit heeft en of we er warm voor lopen.” De heren zijn ook wel kritisch. “Als er een band komt die zelf een voorprogramma wil meebrengen en wij zien daar zelf niet wat in dan slikken wij dat niet klakkeloos, wat bij andere podia wel veel gebeurt.”

Volgens Eric is dat ook het geheim van een poppodium. “Niet alleen vanuit een soort jongerenwerkidee gaan programmeren. Je kunt zelf hele gave bands neerzetten en de jongeren erbij in laten zetten om het te laten werken. Dan krijg je veel meer kwaliteit.”

De heren vinden dat een poppodium ook een functie heeft voor een regio. “Wij vinden het ook belangrijk om getalenteerde bands een kans te geven, alleen is het gewoon vrij beperkt bezaaid hier in Flevoland.” De Klos heeft voorprogramma’s en een open podium voor beginnende bandjes.

Op vrijdagavonden is De Klos een café met regelmatig themafeesten. Dat is behoorlijk bekend naast de vele andere themafeesten. Het jongerenhonk heeft het jaarlijkse herfstfeest en regelmatig hebben ze Het Horrorfeest en Plastic-Fantastic. Op 16 mei start de vroegere ‘jeugdsoos’ met een drum 'n' bass feestje. “Die themamaanden ontstaan heel spontaan. We willen hier wel mee doorgaan. We willen ook wat met balkanmuziek gaan doen met een balkan-dj. We willen ook graag wat met Electro doen.”

De enthousiastelingen geven aan gewoon door te gaan met wat ze aan het doen waren, bands boeken. Het enige wat het publiek binnenkort kan verwachten is een nieuwe huisstijl. Het logo wordt veranderd en De Klos krijgt een nieuwe website.