Goede Voornemens: Gioia Goede Voornemens: Gioia

“Wellicht schaffen we het kapitalisme voorgoed af.”

, Door Yorgos Mayenburg

Goede Voornemens: Gioia

“Wellicht schaffen we het kapitalisme voorgoed af.”

Door Yorgos Mayenburg ,

Het is december – de feestmaand bij uitstek. Maar ook een maand om afscheid te nemen van de aflopende zaak die 2009. Wat zal volgend jaar anders gaan? Welke goede voornemens klinken er door de wandelgangen? Uiteraard voelt 3voor12/Flevoland de regionale scene aan de tand. Lees hier welke voornemens Gioia heeft.

“Wellicht schaffen we het kapitalisme voorgoed af.”

Gioia (1986) is geboren in het zuiden van het land. In Lelystad geniet zij vooral bekendheid als saxofonist van The Shakedown 8, de achtkoppige ska- annex rock-steady-band. Gioia heeft HAVO en een jaartje journalistiek gedaan. Daarna is ze op de universiteit voor humanistiek in Utrecht terecht gekomen. Na haar Bachelor is ze haar Master Social and cultural antropology begonnen. Eigenlijk woont ze dus al een tijdje niet meer in de regio, maar alsnog is ze hier regelmatig te vinden – voornamelijk door The Shakedown 8.

Het dagelijks leven bestaat uit studeren, werken (Horeca, uiteraard) en vrijetijdsbesteding: theater, live-optredens en filmhuisfilms. Ook heeft zij een, naar eigen zeggen, oubollige kant: “ik ben ook graag in de natuur voor een flinke wandeling om lekker uit te waaien en ik vind het zeer fijn om de tuin een beetje bij te houden.”

Wat denk je dat de meeste mensen voor goede voornemens hebben?
De meest voorkomende goede voornemens zijn natuurlijk de cliches: meer roken, meer en ongezonder eten, meer drinken, enzovoorts. Maar dan is het voornemen natuurlijk om dit minder te doen met vaak als resultaat dat de gewoonte juist toeneemt.

Wat is jouw algemene mening ten opzichte van goede voornemens?
“Ik denk dat iedere dag geschikt is om je iets goeds voor te nemen. Een nieuw voornemen kan alleen slagen als de noodzaak om gewoontes te veranderen hoog is en iemand ook echt bereid is zijn gedrag te veranderen. Anders blijft het vaak maar een voornemen dat steeds weer uitgesteld wordt. De goede voornemens die de eenendertigste gemaakt worden zijn vooral leuke gespreksstof, want na de eerste week van het nieuwe jaar hoor je er vaak niets meer van.”

Zijn er dingen die je dit jaar hebt gedaan waar je spijt van hebt?
“Achteraf spijt hebben, heeft zo weinig zin. Je kunt dingen beter voorkomen en als er dan toch iets mis gaat, kun je er beter blij om zijn dat je er wat van kan leren. Maar om toch een antwoord te geven: ik baal er vooral van dat ik afgelopen zomer niet op vakantie ben geweest. Er is niets zo fijn als drie weken in het jaar het land te verlaten en je als vrije vogel in een grenzeloze wereld te begeven. Toen ik in september weer naar school ging, ontdekte ik dat het echt nodig is om de dagelijkse gang van zaken even achter je te laten en je te realiseren dat er ook een wereld is buiten regels, wetten en studie, werk en gewoonten om.”

Wat verwacht je van 2010 voor jezelf, voor Nederland en voor de wereld?
Ik stel nogal hoge eisen aan mezelf en de wereld. Ik verwacht dan ook van mezelf en van ieder ander mens, maar van mezelf iets meer, hetzelfde: men dient zich in het algemeen vooral bewuster te worden. Bewuster van zichzelf, bewuster van anderen, bewuster van de maatschappij, bewuster van onze relatie tot de natuur en dus eigenlijk bewuster van de wereld waarin we leven. Verder verwacht ik dat alle mensen zich gaan inzetten voor meer rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid in de wereld. En ik verwacht dat wij Europeanen Balkenende niet de president van Europa laten worden.

Wellicht schaffen we het kapitalisme voorgoed af komend jaar, omdat we er niet langer onderuit kunnen dat het systeem de mens en de wereld verwoest – ook voor de toekomstige generaties. Ik verwacht ook dat we allemaal minder vlees gaan eten en mens- en milieuvriendelijker worden.

Wat zijn je goede voornemens voor 2010?
“Gezien mijn eerdere antwoorden, zijn mijn goede voornemens voor 2010: me bewuster worden van de wereld waarin ik leef en met die kennis de juiste keuzes maken en alle mensen die ik tegenkom laten inzien dat zij zich moeten inzetten voor een idealere wereld. ”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland