Finale Flavourland: Flevoland mag trots zijn op de nieuwe lichting bands Finale Flavourland: Flevoland mag trots zijn op de nieuwe lichting bands

En we drinken een wijntje op de winnaar

, Tekst: Heleen Wever, foto's: Mariska Sinnige

Finale Flavourland: Flevoland mag trots zijn op de nieuwe lichting bands

En we drinken een wijntje op de winnaar

Tekst: Heleen Wever, foto's: Mariska Sinnige ,

Zaterdagavond 12 december, De Meester, Almere, 9 bands. Wie mag zich een jaar lang beste band van Flevoland noemen en gaat er vandoor met die vette prijzen waaronder studiotijd en een optreden in de Melkweg? Het is zover, de finale van Flevourland is aangebroken.

En we drinken een wijntje op de winnaar

Het was zaterdagavond een volle bak bij de finale van Flavourland in De Meester, Almere. De avond was namelijk uitverkocht. Mensen die dachten aan de deur nog een kaartje te kopen werden wreed weggebonjourd en voor de lucky few die wél binnen waren barstte een avond los vol muzikaal talent.

Maar ook een avond waarbij je je aandacht moest houden. Want 9 bands, dat is veel! De tijdsdruk werd dan ook flink gevoeld en presentatoren Yorgos en Leon Olmo hielden de vingers op de stopwatch. Zeven minuten voor opbouwen, vijftien voor de set, anders diskwalificatie. Misschien een ideetje om volgend jaar iets minder bands te hebben en iets meer tijd. Een vijftien minuten durende set zorgde er in sommige gevallen voor dat het publiek niet echt in de muziek kon komen en dat de band niet aan ‘opbouw’ kon doen.

First up was funkband FlavouRed die in een halfjaar enorm is gegroeid. Waar zangeres Hannie eerst nog behoorlijk verlegen op het podium stond, staat daar nu een brullend podiumbeest. En dat ook nog eens zuiver!

Een andere band die enorme groei heeft doorgemaakt is Jazzy en de Pattynama’s. Vorig jaar tijdens Make More Music werd er nog vooral gezegd ‘wat hebben ze toffe kapsels, hè’, maar dit jaar kwam daar een zinsdeel bij: ‘en wat rocken ze hard’!

Toffe kapsels waren deze avond sowieso veel op het podium te zien, zo ook bij metalband Gematria.  Niet alleen het haar was duidelijk aanwezig, ook de biceps van de mannen zijn behoorlijk in omvang toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De band speelde strak en je kon voelen dat satan steeds meer op de hielen van de drummer zit.

Een andere vertegenwoordiger van het metalgenre was For Blood and Vengeance. Net als in de voorronde gaven deze muziekveteranen ook nu weer een extreem energieke en strakke show weg. De shit werd gerockt en het publiek liet duidelijk weten daarvan gecharmeerd te zijn, crowdsurfend en al.

Waar het publiek ook totaal bij uit zijn dak ging was The Shakedown 8.  Een achtkoppige ska-, reggae-, bluesband die voor de gelegenheid ook Mr. T had meegenomen. In de zaal pogode en swingde men erop los. De jury mag hun muziek dan weinig origineel noemen, het publiek vermaakte zich uitstekend.

Wel origineel vond men Tèssera. Deze metalband met frontVROUW en gelegenheidsgrunter zette een ware show neer. Compleet met mist die op een maandagochtend een behoorlijke file had kunnen veroorzaken. Enigszins afleidend van het goede theatrale en muzikale plaatje was de strakke broek/legging van de zangeres, waardoor menig man even een cameltoe-inspectie uitvoerde.

De punkrock werd vertegenwoordigd door de mannen van Vine Yard. Het deed echter wel heel erg aan Green Day denken, tot de haarstijl aan toe. Advies is dan ook een Green Day-luisterverbod zodat de band zich nog verder kan ontwikkelen. Ondanks, of misschien juist wel dankzij, deze gelijkenis zetten de heren wel een hele sterke set neer.

Twee bands die volgens de jury nog net wat tekort kwamen waren indierockband Take aWay en rockband Tranquil. Alhoewel beiden een leuke set neerzetten, misten ze inderdaad nog de kilometers. Maar, potentieel dat is er. En Tranquil: 4 jaar? Wellicht geven jullie de jury ongelijk en gaan jullie er volgend jaar al met de titel vandoor!

Na deze negen optredens en een klok die al zwaar een latere tijd dan de oorspronkelijke eindtijd, 11 uur, aangaf was het tijd voor het juryberaad. Bands trokken zich terug in de kleedkamer voor een zen-momentje of praatten gespannen na met familie, vrienden en fans. En iets voor twaalven was het dan zover: de uitslag!

Op de derde plaats eindigde For Blood and Vengeance. Tweede werd The Shakedown 8. Dan is het grote moment daar: wie is er eerste geworden en mag zich een jaar lang beste band van Flevoland noemen én gaat er vandoor met de vette prijzen, waaronder een optreden in De Melkweg? Het is Vine Yard! De mannen stormen in extase het podium op en nemen een enorme winnaartrofee in ontvangst. In de zaal heerst verdeeldheid, maar met negen bands is het logisch dat lang niet iedereen zich achter de jurybeslissing zal scharen.

Al met al was het een avond waar Flevoland trots op mag zijn, want wat stonden er een goede bands op het podium. En voor de mannen van Vine Yard: veel succes in de Melkweg. Make us proud!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland