Zie het licht bij rockbarak Nirwana

Succesvol benefietfestival Nirwana

Tekst: Rodion Jense Foto's: Marcella Doppenberg ,

Op vrijdag 5 september en zaterdag 6 september hield J.K.C. Nirwana in Dronten een benefiet festival. Op het spel stond de financiering van de gedwongen verhuizing van het rockbarak.

Succesvol benefietfestival Nirwana

Onderweg naar Dronten waren vanuit de verte al laserstralen te zien. Zou het de Buitenwacht in Kampen zijn? Nee, het is Nirwana met een nieuw speeltje op dak!

The Breeze opende het benefietfestival. Deze authentieke langharige rockers maakten waar wat hun uiterlijk al deed vermoeden: goede ouderwetse rock. Geen vernieuwende muziek, maar wel snelle, opzwepende covers. Je hoeft geen verstokte hardrocker te zijn om hiervan te genieten. Dus trek je van niemand wat aan, gebruik gewoon wel de shampoo van je vriendin, gooi je haar los en headbangen maar!

Hierna was het tijd voor speedrock van Rene SG. Zij spelen extreem korte nummers, waarvan de teksten vaak alleen bestaan uit de titel. De kreten “Fuck” en “Hell” zijn duidelijk favoriet bij deze band. De nummers zijn agressieve explosies die in korte tijd je gehoorgang in worden geblazen. Om het hele optreden van Rene RS vol te houden moet je getrainde oren hebben – of gehoorbeschermers. Fuckin' hell, wat een herrie! Het Nirwana publiek houdt van harde en snelle muziek, maar zelfs de meest ervaren Nirwana gangers moesten soms even naar buiten vluchten om hun trommelvliezen heel te houden.

Voor het publiek dat overeind bleef na dit optreden, was het de beurt aan de punkrock van Future Idiot? Deze band heeft al vaker opgetreden in Nirwana. Zij weten iedere keer weer de feeststemming naar een climax te brengen. De interactie tussen band en publiek is goed. De band speelt met het publiek en het publiek speelt met de band. Voor het eerst van deze avond werd er weer geroepen vanuit het publiek: speuluh!

De tweede dag van het benefietfestival werd geopend door de Second Hand Super Heroes. Met een heerlijke energieke en snelle mix van ska en punk zat de feeststemming er meteen in. De blazerssectie was zeer beweeglijk, wat aanstekelijk werkte op het Nirwana publiek.

Hierna was het de beurt aan Wilsum. Deze rockband heeft een indrukwekkende roadcrew, bestaande uit grote mannen met lange baarden. Deze gevaarlijk uitziende bikers mengden zich echter soepeltjes in het gemoedelijke publiek van Nirwana.

Als afsluiter van het benefietfestival stonden de Kauwe Makkers geprogrammeerd. Zij moesten helaas op het laatste moment afzeggen vanwege een geblesseerde drummer. Maar niet getreurd: Nirwana heeft de Alpenkruezers bereid gevonden om op te treden. Dit drietal weet met een orgel, een gitaar, drums en driestemmige zang een geweldige muur van muziek voort te brengen. De rauwe zang en het ouderwetse orgeltje maken het optreden van de Alpenkruezers tot een belevenis die je live moet meemaken. De band gaat helemaal op in de muziek en het publiek gaat met ze mee.

De opkomst bij dit benefietfestival was gelukkig groot, want met de opbrengst moet de financiële positie van Nirwana verbeterd worden en er moet een extra potje gemaakt worden voor de geplande (gedwongen) verhuizing. Hopelijk kan Nirwana na de verhuizing zo veel mogelijk in zijn huidige vorm verdergaan, want de oude rockbarak ademt een bijzondere sfeer.