Solex strandde op Noorderplassen

Jammen in motorkruiser Nenuphar

Tekst: Rodion Jense Foto's: Marcella Doppenberg, ,

De missie van Solex Ahoy was luid en duidelijk: zes weken in de motorkruiser Nenuphar om een audiokaart van Nederland te maken. Geluiden uit alle twaalf provincies, gemixt door Elisabeth “Solex” Esselink. Zes weken, twaalf provincies, twaalf tracks. 3voor12/Flevoland doet verslag van de laatste stop…

Jammen in motorkruiser Nenuphar

Eind jaren negentig moet Elisabeth Esselink besloten hebben dat het niet voldoende was om als zangeres van Sonetic Vet door het leven te gaan. Onder het pseudoniem Solex begon Esselink een solocarrière als… Ja, als wat? Sample artist, tonenfröbelaar? In ieder geval als iets dat het betere knip- en plakwerk uitdrukt. En inderdaad, de oorsprong van haar pseudoniem ligt bij de tragische, van oorsprong Franse snorfiets.

Esselink zingt teksten over door haar geassembleerde muziek, een samensmelting van oorspronkelijke muziek uit diverse muziekstijlen. Sampling kortom. Dat muzieksnippers in een andere hoedanigheid een heel nieuw geluid kunnen vormen behoeft geen uitleg meer. Een stevige hiphopgeschiedenis bewijst dat met vele succesverhalen, waaronder Terminator X – om maar een dwarsstraat te noemen. Als platenzaakeigenaar duikelde ze haar samples destijds op uit het obscure materiaal dat haar zaakje stond. Daarbij ging ze de bakken tweedehands-lp’s bepaald niet uit de weg.

Anno 2008 besloot Esselink dat het tijd was voor een muzikale vakantie. Samen met muzikant/kapitein Bart van Poppel stapte ze in de motorkruiser Nenuphar met een ambitieus vakantieplan: in zes weken tijd een audiokaart van Nederland opmaken. In alle provincies diverse muzikanten aan boord voor opnamesessies. Geen duffe studio dus, maar als een lelie op het water. Gewapend met twee Macs en wat opnameapparatuur. Eenvoud bleek vaker een gezonde basis voor schoonheid. Wie al eerder de revue passeerden op de Solex-muziekboot? Daniël Lohues, Kaz Lux, Michiel Romeyn en meer. Solex Ahoy!

Op zondag 12 oktober strandde Solex eindelijk op de Noorderplassen, Almere-Stad. Van alle twaalf provincies is Flevoland de laatste die werd aangedaan. Bij de opnamesessie met Rick vd Heide was 3voor12/Flevoland aanwezig. Om storende achtergrondgeluiden tijdens de opname te beperken werd de boot aangemeerd op een afgelegen plek.
Het was een windstille avond, maar koud. Te koud naar de mening van de trompet, die zuivere klanken doodzweeg. Esselink weigerde zich daarover druk te maken, het was immers vakantie. Liever verbaasde zij zich over de schoonheid van de opnameplek in Flevoland: ‘De Noorderplassen zijn een mooi stukje natuur in deze nieuwbouwpolder!’
Zelfs de dochters van Van der Heide, alledrie het type hyper, waren muisstil tijdens de opnames. Zwijgend sloegen zij hun vader gade terwijl hij op trompet en bugel speelde. Toen het stemmen uiteindelijk lukte, was de opname verrassend snel gepiept.

De volgende dag was de beurt aan gitarist Will Sophie. Helaas kon 3voor12/Flevoland daar – inderdaad, wegens tijdgebrek – niet bij zijn. Maar feit is dat de Nenuphar na die sessie koers naar huis zette. Solex Ahoy had alle provincies aangedaan. De enige opnamesessie die nog volgt, is die met drummer Pierre van der Linden. Esselink is tevreden met de opnames die de afgelopen weken zijn gemaakt. Op haar weblog nam ze symbolisch afscheid van de wereld, ze gaat zich nu opsluiten voor haar befaamde knip- en plakwerk.

Het resultaat van de opnamesessies in de 12 provincies zal worden geknipt en geplakt tot 12 verschillende nummers. Samen zullen deze nummers een soort 'audio-kaart' van Nederland vormen. Elisabeth 'Solex' Esselink hoopt het resultaat in mei volgend jaar op CD te kunnen presenteren.