De uitleg van de bandnaam Sarenville geeft al veel kenmerkende eigenschappen van het vierkoppige gezelschap prijs; om te beginnen delen Richard Smulders (drums, beats en samples), Warner Werkhoven (rhodes, synths en effects), Katrien van de Camp (vocals en lyrics) en Jack Hoefnagel (bass, arrangements) een grote voorliefde voor serendipity (Engels woord voor ‘ongeplande ontdekking’), waar ‘Saren’ (spreek uit sèren) naar verwijst. “En onze muziek heeft veel weg van de mix van sferen en geluiden die je ervaart als je door een grote stad loopt. Vandaar ‘ville’ als toevoeging”, legt Katrien uit, waarop de andere bandleden instemmend knikken.

Ge(s)laagd geheel

Diezelfde saamhorigheid voert ook de boventoon op de eerste drie singles die Sarenville uitgaf in de opmaat naar hun albumpresentatie op 19 mei in TAC. Wat eigenlijk nog best verrassend is, gelet op de veelzijdige omschrijving van de band: ‘A sample-based laidback beatloving alternative hiphoprooted band with an attitude’. Dat doet in eerste instantie vermoeden dat deze muziek wellicht teveel kanten op schiet. In tegendeel; de nummers ‘Lace It’, ‘Alliance’ en ‘Run’ klinken juist als een bijzonder ge(s)laagd geheel en heerlijk vernieuwend. Sarenville ging dan ook niet over één nacht ijs, want deze nog relatief onbekende band blijkt ‘stiekem’ al ruim twee jaar te repeteren in een ruimte in het TAC in Eindhoven, waar de afzonderlijke leden zelfs al sinds 2004 in wisselende samenstellingen jamsessies houden.

Nieuwe wegen

De vier Sarenvillers verdienden dan ook meerdere muzikale sporen in andere bands; Richard, Warner en Katrien vormden eerder samen met Martijn Maas de band Vonk, waarmee ze naar eigen zeggen ‘instrumentale jazz georiënteerde’ muziek maakten. “Eerlijk gezegd waren we met Vonk wel een beetje in niemandsland terechtgekomen”, vertelt Richard. “Maar nieuwe wegen bieden ook letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe mogelijkheden en keuzes. En uiteindelijk pakte dit supergoed voor ons uit.” Een van die keuzes was het toevoegen van Jack Hoefnagel als bassist en zo ging het nieuwe kwartet aan de slag met losse ideeën die Richard in de loop der jaren op de plank had verzameld. Werkhoven, met een knipoog: “Prince heeft een kluis vol met onuitgebrachte muziek, maar Richard ook hoor.”

Mozaïek van samples

De werkwijze is bewust intuïtief. “Mijn beats zijn meestal een ruwe schets”, aldus Richard. “Dan komen de teksten van Katrien erbij, samen weer beluisteren, ideeën van Warner en Jack invoegen, opnieuw husselen, enzovoort.” Omdat Richard graag meer vanuit een hiphop basis gecombineerd met drums wilde werken, kocht hij een sample pad. “Nou, dan kun je echt los gaan. Samples over samples over samples.” Of, zoals Jack het verwoordt: “Een mozaïek van samples.” Gelukkig bracht diens komst als bassist ook de nodige structuur in de band: “Ik ben vaak degene die tussendoor vraagt waar een nummer nou precies heen gaat, wat het idee erachter is.”

Beste pareltjes

Warner: “Ieder van ons heeft een eigen gevoel bij het maken van een nummer. De een let meer op de atmosfeer, de ander vertelt het verhaal. Daardoor is ons album uiteindelijk veel conceptueler geworden. Ik denk dat die individuele eigenheid een van onze sterke punten is als band.” Maar niets is in steen gebeiteld, ook daar zijn alle bandleden het roerend over eens. “Uiteindelijk willen we allemaal vooral freaken, het eruit gooien. Die opnames blijken altijd de beste pareltjes te zijn”, benadrukt Richard. Waar Warner aan toevoegt: “Ons voordeel is dat we allemaal een day job hebben, waardoor we compromisloze muziek kunnen maken. En uit fouten komen vaak de beste vernieuwende dingen voort.” Het zijn dit soort ‘ongezochte vondsten’, zoals Warner ze noemt, waar Sarenville prat op gaat. “Je kunt het ook bedoeld toeval noemen”, vertelt Katrien.

Live uitvoering

Het album dat er nu ligt is absoluut geen toeval; ‘noodzaak en focus’ lagen daaraan ten grondslag. “Omdat we heel trots zijn op de muziek die wij maken, dat wil je dan ook graag met anderen delen.” Wat nog best een uitdaging bleek voor de live uitvoering. Katrien: “Zoveel samples en lagen over elkaar, hoe doe je dat live? Dus hadden we als doel gesteld om de vier lastigste nummers zo te bewerken dat we ze wel goed op het podium kunnen spelen. Wat overigens ook betekende dat we ze weer opnieuw konden uitvinden. Dat is gelukt, dus zo kregen we alle vertrouwen dat het hele album live goed uit de verf komt.”

De album release party van Sarenville is op zaterdag 19 mei om 21 uur in TAC in Eindhoven. De toegang is gratis.