Gruismeel presenteert in het Stroomhuis Frankie & The Witch Fingers. De band uit Californië is voor het eerst in Nederland. Naast deze fuzzy sixties band speelt het Nederlandse Kieff. Beide bands brengen een aanstekelijke show op hun eigen wijze.

Kieff

Kieff heeft al veel shows achter de rug met onder andere Popronde 2017 en heeft in korte tijd naam gemaakt in de Nederlandse undergroundscene. De band speelt psychedelische garage punk geïnspireerd door bands als METZ en Sonic Youth. De jongens brengen een eigen draai aan de muziek door veel dynamiek te gebruiken in het spel. De EP Noise/Relapse, die begin dit jaar uitkwam, heeft veel weg van de sound van The Homesick. Een sound die steeds nadrukkelijker bij Nederlandse bands is te horen; krassende gitaren, een repetitieve hoekige baslijn en stuwende, loeiharde drums.

De show van Kieff schaatst van vrolijke deuntjes met klagende zang naar harde garage. Het is duidelijk te horen dat de jongens al veel shows hebben gespeeld door deze strakke en overtuigende set. De muziek doet denken aan bands als Eagulls, Omni en DIIV. De melodieën van de twee gitaren staan soms haaks op elkaar om vervolgens weer samen op te lossen in een catchy stuk. Ondanks dat frontman Michiel Thompson het publiek niet veel te woord staat, wordt het publiek meegenomen in de interessante en aanstekelijke nummers.

Frankie & The Witch Fingers

Deze band uit Los Angeles maakt sixties georiënteerde fuzzrock. Eind vorig jaar bracht Frankie & The Witch Fingers al zijn vierde album uit genaamd ‘Brain Telephone’ en vorige week werden de singles ‘Drip’ en ‘Tea’ gereleased. De formatie doet met zijn eerste Europese tour veel festivals aan en deze avond ook het Stroomhuis.

De frontman, Dylan Sizemore, brengt al vanaf het eerste moment dat de band op het podium staat een bak vol energie. Met zijn gitaar op borsthoogte headbangt en springt hij de hele show lang door. Het aanstekelijke gedans op de uptempo nummers slaat al snel over naar het publiek.  De sixties psychedelische garage à la The 13th Floor Elevators en The Sonics is heel herkenbaar en het viertal brengt het krachtig. De rammelende cleane sound wordt afgewisseld met harde garage fuzz nummers. Ondanks dat het niet heel vernieuwend is, zorgt de muziek voor een feestje in het Stroomhuis. Toch is er weinig dynamiek in de set naarmate het optreden vordert waardoor het lang lijkt te duren. De band speelt een leuke en vrolijke show, maar muzikaal blijft het niet altijd interessant.  

Gezien: Frankie & The Witch Fingers en Kieff, op 25 mei 2018, in het Stroomhuis