Dit jaar bestaat 3voor12/Eindhoven 10 jaar. Al sinds het begin in 2007 is het de missie om Eindhovense bands een podium te bieden; op onze site, in ons radioprogramma en op onze periodieke clubavond. Op 16 september keren 10 van deze bands terug naar de Effenaar om op te treden op ons jubileumfeest #10JAAR3VOOR12EHV. In aanloop daarnaartoe stellen we ze alle 10 nog een keer voor. We kijken met ze terug, staan stil bij het heden en nemen een voorschot op de toekomst. Handig voor iedereen die nog wel een introductie kan gebruiken en leuk voor de vaste volgers.

1. Even voor wie het heeft gemist in een pakkende volzin: hoe is het allemaal begonnen?
In de ‘levensgevaarlijke’ buurt Woensel-West stond ik op m’n tweede verjaardag heel hard ‘Lang zal ze leven’ te zingen, voor mezelf. Daar is het begonnen. Er is ook een cassettebandje dat toentertijd opgenomen is waarop ik snoeihard ‘Vader Jacob’ zing. Dat lied heb ik ook weer gebruikt in een nummer van S.T. Cordell. Zo is de cirkel weer rond.

2. En is de samenstelling van de band nog een beetje hetzelfde gebleven in al die jaren?
Ik heb heel veel projecten gedaan met verschillende muzikanten, maar als singer-songwriter ben ik natuurlijk een en dezelfde persoon gebleven. Al heb ik me in de loop der jaren wel heel erg ontwikkeld en ben ik steeds meer gegroeid.

3. We hebben je voor het eerst uitgebreid gesproken op 7 oktober 2013, verslag gedaan van het allerlaatste concert van Woody & Paul, Long Life Heads gevolgd en Woody Sing Eindje mede mogelijk gemaakt. Dat waren wat ons betreft enkele hoogtepunten van jou carrière tot nu toe. Wat is jouw favoriete moment van de afgelopen jaren?
Toen Selim Lemouchi overleed en de rest van zijn band besloot om daarna toch op Roadburn te spelen met mij als aangewezen zanger, dat was echt heel bijzonder. Dat je na Selims overlijden nog een concert geeft met precies de muziek zoals hij dat graag gehoord had en dat je dan, samen met Farida Lemouchi, opeens de teksten mag zingen… Dan is ‘bijzonder’ eigenlijk een understatement.

Profiel Woody Veneman

Projecten: o.a. Woody & Paul, Cowboy Tinder, S.T. Cordell
Actief sinds: de 00’s
Genre (solo): country, folk, americana
Discografie (solo): Woody Sings Woody (2014), Woody Sings Eindje (2015)
Prijsnummer: ‘Mice’ (cover van Mozes and the Firstborn)
Eerste kennismaking 3voor12/Eindhoven: 7 oktober 2013
Eerder op Club 3voor12/Eindhoven gestaan op: 11 oktober 2013

 

 

4. Met je uitvoering van Mozes and the Firstborn’s ‘Mice’ heb je wat ons betreft een van de mooiste Eindhovense covers ooit gemaakt. Wat betekent dit nummer nog voor je en mogen we het verwachten op de setlist van de show op 16 september?
Hij komt sowieso de 16e op de setlist. Bij dit nummer denk ik altijd aan een donkere winterochtend, terwijl het langzaam licht wordt, en iedereen met z’n broodtrommeltje op de fiets springt en naar het werk gaat. Dat zie ik voor me bij dit nummer. 

5. Met het optreden op Club 3voor12/Eindhoven proberen we – hopen we – bands altijd de eerste keer spelen in de Effenaar aan te bieden; toch wel een beetje het hoofdpodium van Eindhoven. Jij had al meerdere keren in de Effenaar gestaan, maar hoe kijk je terug op Woody Sings Woody tijdens onze clubavond?
Ik kan me vooral het kerstnummer van Woody Guthrie herinneren dat ik toen speelde. Voor de rest herinner ik me niet meer zoveel… Alleen dat ik een petje op had haha.

Nieuw album 'Woody Sings Eindje'

Het optreden van Woody Veneman tijdens #10JAAR3VOOR12EHV wordt live opgenomen en uitgebracht op vinyl. Het is de opvolger van het eerste 'Woody Sings Eindje'-album, dat werd opgenomen tijdens een radiouitzending van 3voor12/Eindhoven Café. Beluister onderstaand fragment waarin Woody meer vertelt over het album en over een bijzondere kroegentocht...

6. Mooie herinneringen. En die kan je niet genoeg hebben. Als we de glazen bol er even bij pakken, welke (mogelijk) memorabele momenten verwacht je dan in de nabije toekomst?
Ik zou nog best in de toekomst op de bank willen jammen met Bob Dylan of Neil Young haha. Nee, eigenlijk verwacht ik niks. Dingen ontstaan gewoon.

7. En als we nog wat verder in die bol kijken, en nog eens 10 jaar vooruit spoelen, verwacht je dan nog te spelen als singer-songwriter en zo ja, met welke ambities?
Ik blijf gewoon doen wat ik nu doe; steeds weer proberen om nieuwe, toffe mensen te vinden om mee samen te werken en daar weer anderen blij mee maken. Volgens mij hoef ik daar niet zoveel aan te veranderen. 

8. Op 11 oktober 2013 stond je dus al eens op Club 3voor12/Eindhoven, in de Effenaar. 16 september sta je opnieuw op ons affiche van de clubavond. Wat zal het grootste verschil zijn tussen die twee optredens?
De setlist en ik denk dat ik geen petje op doe. En ik ben natuurlijk ouder en wijzer geworden.

Trackprimeur: Blue Tennis Shoes – Woody Veneman

Beluister de primeur van 'Blue Tennis Shoes', live in 3voor12/Eindhoven radio.

9. Er was veel aandacht voor jou bij 3voor12/Eindhoven. We zien natuurlijk welke artikelen goed gelezen worden en wat ze online doen, maar we weten niet wat het effect ervan precies is op het succes van een artiest. Kun je aangeven wat het voor jou heeft betekend, al die aandacht?
Uit de radiouitzending van 3voor12/Eindhoven radio kwam de release van Woody Sings Eindje voort en nu komt er weer een deel twee. Ik hou er van als je ergens ‘ja’ op zegt, het dan helemaal uit de hand loopt en een hele andere kant op gaat. 3voor12/Eindhoven heeft daar dus wel een rol in gespeeld. Dat vind ik tof. 

10. Is er een band of artiest die wij wellicht hebben gemist de afgelopen 10 jaar die volgens jou dezelfde aandacht verdient?
Uhm nee, dat weet ik zo even niet hoor.

Nou, als dat zo is hebben we ons werk goed gedaan!

En ook Woody Veneman blijven we uiteraard volgen de komende jaren; via onze site, ons radioprogramma en onze socials. Kom vooral ook kijken naar zijn optreden op 16 september in de Effenaar, tijdens #10JAAR3VOOR12EHV. Naast Woody Veneman treden ook onder meer Aidan & the Wild, Tamarin Desert en Lookapony op tijdens het jubileumfeest van 3voor12/Eindhoven.