Dit jaar bestaat 3voor12/Eindhoven 10 jaar. Al sinds het begin in 2007 is het de missie om Eindhovense bands een podium te bieden; op onze site, in ons radioprogramma en op onze periodieke clubavond. Op 16 september keren 10 van deze bands terug naar de Effenaar om op te treden op ons jubileumfeest #10JAAR3VOOR12EHV. In aanloop daarnaartoe stellen we ze alle 10 nog een keer voor. We kijken met ze terug, staan stil bij het heden en nemen een voorschot op de toekomst. Handig voor iedereen die nog wel een introductie kan gebruiken en leuk voor de vaste volgers.

1. Even voor wie het heeft gemist in een pakkende volzin: hoe is het allemaal begonnen?
In een kamertje in Langbroek in 2007. Na mijn opleiding zat ik al gitaar spelend te bedenken wat ik moest gaan doen met mijn leven, en dacht, misschien moet ik dit gewoon gaan doen. Ik zat daar met Janne in een bungalow in een natuurgebied. Met herten en een vos in de tuin en een rode kat genaamd Franky. Tussen die beesten is het allemaal voor Bird(t) begonnen.

2. En is de samenstelling van de band nog een beetje hetzelfde gebleven in al die jaren?
We begonnen met vijf mensen, maar dat bleek niet helemaal te passen bij ons geluid. Al vrij snel vertrok de drummer en niet veel later nog een bandlid. Na nog wat wisselingen is er tijden een hardcore kern geweest met Sasha, Jak, Janne en ik. Later heb ik nog even alleen gespeeld, maar al vrij snel waren we toch alweer met z’n drieën. En mooi om hier te melden: Birdt zal in de hardcore bezetting uit de beginjaren spelen tijdens de clubavond!

Profiel Birdt

Begonnen in: 2009
Genre: singer/songwriter, folk
Discografie: Arjenballet (2010), Wintersolstice (2013), Place For One Day (2013), Merry (2014)
Prijsnummer: The Devil And The Deep Sea
Eerste kennismaking 3voor12/Eindhoven: 14 oktober 2009
Eerder op Club 3voor12/Eindhoven gestaan: 5 februari 2010

 

 

3. We hebben je voor het eerst uitgebreid gesproken op 14 oktober 2009 en natuurlijk verslag gedaan van de albumpresentatie voor Place For One Day in 2013. Dat waren wat ons betreft enkele hoogtepunten van jullie carrière tot nu toe. Wat zijn jouw favoriete momenten van de afgelopen jaren?
Dat was met Janne samen. We reden naar München in Duitsland om daar te spelen. We hadden er van te voren eigenlijk weinig verwacht. Toen we door de stad reden zagen we dat we op een poster in een abri al werden aangekondigd. Dat waren we niet gewend, en al helemaal niet in het buitenland. We werden enorm goed ontvangen, kregen lekker te eten en hadden een mooi hotel. Toch wel bijzonder voor ons. En het was erg druk; de mensen stroomden echt de zaal binnen. Tot op de dag van vandaag denk ik dat men dacht dat het om een andere band ging. We hebben toen al onze platen verkocht die we mee hadden genomen. Heel bijzonder en leuk. Succes is niet doorslaggevend voor ons, maar dat was echt een mooie verrassing.

6. Met ‘The Devil And The Deep Sea’ heb je wat ons betreft een van de mooiste/leukste/beste Eindhovense nummers ooit gemaakt. Wat betekent dit nummer nog voor je en mogen we het verwachten op de setlist van de show op 16 september?
Dat is een precair onderwerp. Ik was zelf heel blij met deze creatie, maar het liep helaas anders. We konden het live niet brengen zoals we wilden. Daarom hebben we het eigenlijk nooit meer gespeeld. Maar of het de 16de zeker niet op de setlist staat durf ik ook nog niet zeggen…

7. Met het optreden op Club 3voor12/Eindhoven proberen we – hopen we – bands altijd de eerste keer spelen in de Effenaar aan te bieden; toch wel een beetje het hoofdpodium van Eindhoven. En dus voor veel bands wel een ‘dingetje’. Was dit ook voor jou het geval en hoe kijk je daar op terug?
Het was voor ons ook de eerste keer in de Effenaar en dat was toch wel spannend. Een hele gave kans. Het kwam ook echt door 3voor12/Eindhoven dat we er stonden. Birdt was geen ambitieuze band, we kwamen eigenlijk nergens op dat moment. Door 3voor12/Eindhoven kwamen we op de radio en stonden we in de Effenaar. Heel vet.

Beluister de primeur van een gloednieuw Birdt-nummer in 3voor12/Eindhoven radio

6. Mooie herinneringen. En die kan je niet genoeg hebben. Als we de glazen bol er even bij pakken, welke (mogelijk) memorabele momenten verwacht je dan in de nabije toekomst?
De 16de natuurlijk! Daar heb ik heel veel zin in. Veel verder kan en wil ik nog niet vooruit kijken. We zijn natuurlijk een hele tijd weg geweest. En dat was ook nodig. Soms moeten dingen even kapot. Soms moeten zaken gisten en nieuw leven krijgen. De afgelopen periode ontstond er ook echt nieuw leven, ik heb een kindje gekregen met Janne. Jonas werd geboren en we hadden zoveel gespeeld dat het even klaar was met de band. Nu ons kind twee jaar is, komt er weer meer ruimte voor muziek in ons leven. We zullen zien!

7. En als we nog wat verder in die bol kijken, en nog eens 10 jaar vooruit spoelen, verwacht je dan nog te spelen als singer-songwriter en zo ja, met welke ambities?
Singer-songwriter wilde ik nooit echt worden, dat is ooit ontstaan en is wat ik momenteel doe. Daarvoor was het punk en hardcore. Als ik over 10 jaar nog leef, en dat is wel de bedoeling, maak ik zeker nog muziek maar in welke hoedanigheid durf ik echt niet te zeggen. Maar ik hoop wat actiever te zijn dan nu. 

8. Op 14 maart 2014 stond je dus al eens op Club 3voor12/Eindhoven, in de Effenaar. 16 september sta je opnieuw op ons affiche van de clubavond. Wat zal het grootste verschil zijn tussen die twee optredens?
Ik heb geen flauw idee… Ik ben in ieder geval weer flink aan het oefenen. Het grootste verschil zal zijn dat ik wat ouder en rotter ben geworden. Oh en nieuw werk zal waarschijnlijk nog niet op de setlist staan.

De Gouwe Lempkes van Birdt

In 2010 vroegen we Bardt naar zijn vijf favoriete platen aller tijden. Grote favoriet was Sebadoh:

“De combinatie van introspectieve en toch confronterende teksten uit volle borst meerstemmig gezongen over dissonante rammelig en noisy opgenomen melodieën. Episch, gammel, brutaal, eerlijk!”

 

9. Er was veel aandacht voor jou bij 3voor12/Eindhoven. We zien natuurlijk welke artikelen goed gelezen worden en wat ze online doen, maar we weten niet wat het effect ervan precies is op het succes van een artiest. Kun je aangeven wat het voor jou heeft betekend, al die aandacht?
Zoals ik al eerder vertelde, wij waren eigenlijk maar een zolderkamerproject. Jullie hebben ons gevonden en hebben echt deuren voor ons weten te openen. 3voor12/Eindhoven heeft fanatieke mensen, die de wereld graag willen laten horen wat ze mooi vinden. En daardoor waren jullie heel belangrijk voor ons, zeker in die eerste jaren. 

10. Is er een band of artiest die wij wellicht hebben gemist de afgelopen 10 jaar die volgens jou dezelfde aandacht verdient?
Het project van Jak! Dat is een project dat zo vaak van bandnaam is veranderd dat ik even twijfel… Een hele moeilijke naam in ieder geval. Enfin, hij is weer samen met zijn oude band uit Boxmeer en dat is echt heel gaaf.

Dat blijft nog even spannend, wanneer wij de naam te weten komen lezen jullie het natuurlijk hier of is deze mysterieuze band te horen op 3voor12 Eindhoven Radio!

En ook Birdt blijven we uiteraard volgen de komende jaren; via onze site, ons radioprogramma en onze socials. Kom vooral ook kijken naar hun optreden op 16 september in de Effenaar, tijdens #10JAAR3VOOR12EHV. Naast Birdt treden ook onder meer Tamarin Desert, Longen en Iris Penning op tijdens het jubileumfeest van 3voor12/Eindhoven.