3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

1. Big Lake Tiny | Café Wilhelmina | 5 november

Niet alle acts komen deze maand van buitenaf. Gelukkig zijn er ook muzikanten van Eindhovense bodem te aanschouwen. Big Lake Tiny, bijvoorbeeld. Niet dat je ook maar iets van hun afkomst terughoort, want de muziek van deze mannen is zo Amerikaans als het maar zijn kan. “Alt-pop-country band from Eindhoven, Michigan”, zoals ze het zelf omschrijven. Zondag 5 november is de band te bewonderen in hun thuisstad op de planken van Café Wilhelmina. Verwacht traditionele americana in een modern jasje. Extra reden om op tijd aanwezig te zijn is het voorprogramma dat verzorgd wordt door het Heerlense Violet’s Tale.

2. Mathieu Serruys | Stroomhuis | 8 november

Mochten gitaren je de keel uithangen, dan is er woensdag 8 november in het Stroomhuis een mooie selectie aan ambient-, drone- en noiseartiesten te bewonderen. Als opwarmer voor het toneelstuk ‘Conversations (at the end of the world’, dat 15 november in het Parktheater wordt uitgevoerd, organiseren Het Zuidelijk Toneel en The Tide of The End een avond vol experimentele geluiden. Vlaming Mathieu Serruys werkt uitsluitend met analoge synthesizers en reel-to-reel tape machines en maakt warme, atmosferische drones om heerlijk bij weg te dromen. Onrustiger werk komt van Svartvit. Deze Hagenees mag wel beschouwd worden als een van de grootse harsh noise/powerviolence-artiesten uit ons kikkerlandje. Oordoppen zijn aangeraden.

3. Single Mothers | Dynamo | 25 november

Voor het energieke werk kan de bezoeker deze maand terecht bij Single Mothers in Dynamo. Deze Canadezen balanceren ergens tussen post-hardcore en punkrock, maar vooral de heerlijk cynische teksten van schreeuwer Drew Thomson steken erboven uit. Luister bijvoorbeeld naar ‘Marbles’, waarin Thomson afrekent met vervelende, pseudo-intellectuele hipsters. In juni verscheen het tweede album getiteld ‘Our Pleasure’. De plaat is een stuk toegankelijker dan debuut ‘Negative Qualities’, maar dat doet gelukkig niet af aan het energieniveau. De shoegazers van Newmoon maakte vorige maand al een goede indruk op DDW Music, dus we mogen ons gelukkig prijzen dat de Belgen op de 25ste terugkeren.

4. Jo Goes Hunting | Altstadt | 17 november

Liefhebbers van excentrieke muziek kunnen zich uitstekend vermaken bij een groep als Jo Goes Hunting. Multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting, alumnus van het Conservatorium van Rotterdam, formeerde de groep in 2015 en maakte sindsdien goede beurten op onder anderen Eurosonic, Grasnapolsky en Best Kept Secret. In Nederland werd debuutplaat ‘Come, Future’ al goed ontvangen, maar ook over de grens wordt de genialiteit van deze groep erkend. De sound is magisch en futuristisch en de nummers zijn ongelofelijk divers en dynamisch. Een intense, knallende liveset is ook in Altstadt gegarandeerd. De avond wordt opgewarmd met de melancholische popliedjes van JARA.

5. Together Pangea  | Effenaar | 22 november

Een legendarische avond was het, vorig jaar tijdens Together Pangea’s show in de Effenaar. Samen met Nederlandse collega’s van Lookapony, Mozes and the Firstborn en St. Tropez werd de kleine zaal volledig op zijn kop gezet. De terugkeer van de Amerikanen op 22 november is dan ook goed nieuws voor de garagerockfanaat. Nummers als ‘Badillac’ en ‘Sick Shit’, die we inmiddels wel als klassiekers mogen beschouwen, zullen ongetwijfeld langskomen, maar inmiddels is er ook een nieuw album. ‘Bulls And Roosters’ staat opnieuw vol met rauwe, catchy garagerockanthems. Ditmaal nemen ze Mind Rays en Charlie and the Lesbians mee.

Naast deze tips is er in november natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.