Dit jaar bestaat 3voor12/Eindhoven 10 jaar. Al sinds het begin in 2007 is het de missie om Eindhovense bands een podium te bieden; op onze site, in ons radioprogramma en op onze periodieke clubavond. Op 16 september keren 10 van deze bands terug naar de Effenaar om op te treden op ons jubileumfeest #10JAAR3VOOR12EHV. In aanloop daarnaartoe stellen we ze alle 10 nog een keer voor. We kijken met ze terug, staan stil bij het heden en nemen een voorschot op de toekomst. Handig voor iedereen die nog wel een introductie kan gebruiken en leuk voor de vaste volgers.

1. Even voor wie het heeft gemist in een pakkende volzin: hoe is het allemaal begonnen?
Ik was altijd al bezig met taal en begon al gedichtjes te schrijven op de basisschool, later kwam ik erachter dat muziek het magische wondermiddel is om mijn verhalen mee te vertellen.

2. En is de samenstelling nog een beetje hetzelfde gebleven in al die jaren?
Er is eigenlijk maar één constante factor in mijn act en dat ben ikzelf. De samenstelling van mijn band is enorm veranderd. Eerst speelde ik altijd in m’n eentje; eerst alleen met piano en later kwam de gitaar erbij. Toen ik op Rock City Institute terecht kwam, zo’n vier, vijf jaar geleden, kreeg ik een bandje met klasgenoten. Ze waren super enthousiast, maar ik wist toen nog niet precies wat ik wou en toen kwam ik erachter dat ik toch iets anders wilde. Vervolgens kwam er een te gekke nieuwe band, maar inmiddels speel ik heel weinig met deze band. Ik heb ontdekt dat ik muziek heel lekker vindt als het een beetje kaal is, dus nu heb ik op het podium maar één persoon erbij; Jorick Bronius. Dus het is ook allemaal een beetje aan het evolueren. Hij speelt niet altijd mee, want we zijn nog aan het werken aan een avondvullende show voor als de derde plaat uitkomt.

Profiel Iris Penning

Muzikale begeleiding: Jorick Bronius
Begonnen in: 2008
Genre: Nederlandstalige, poëtische pop
Discografie: Psilocine (2014), Droomverf (2014), Spreken Met Suiker (2016)
Prijsnummer: Dood Voor Een Dag
Eerste kennismaking 3voor12/Eindhoven: 20 februari 2014
Eerder op Club 3voor12/Eindhoven gestaan: 14 maart 2014

 

3. We hebben je voor het eerst uitgebreid gesproken op 20 februari 2014, zowel je albums ‘Droomverf’ als ‘Spreken Met Suiker’ uitvoerig besproken en verslag gedaan van je albumpresentatie in het TAC in 2016. Dat waren wat ons betreft enkele hoogtepunten van jouw carrière tot nu toe. Wat zijn jouw favoriete momenten van de afgelopen jaren?
Dat is Paradiso; toen ik net begon met muziek maken had ik al een paar doelen gesteld en Paradiso stond zó hoog op m’n lijstje, al vanaf mijn dertiende. En ineens stond ik daar met de Grote Prijs van Nederland. Ik stond in de finale en was super zenuwachtig, wat ik normaal niet ben. Pas toen ik het laatste liedje aan het spelen was keek ik om me heen en vielen alle zenuwen van me af. Ik zag opeens drie balkons vol met mensen en iedereen was muisstil; toen ging er een gevoel door me heen wat ik ook echt alleen toen ervaren heb. Zoals mensen praten over hun bruiloft, zo bijzonder was dat voor mij.

4. Met ‘Dood Voor Een Dag’ heb je wat ons betreft een van de mooiste/leukste/beste Eindhovense nummers ooit gemaakt. Wat betekent dit nummer nog voor je en mogen we het verwachten op de setlist van de show op 16 september?
Ja! ‘Dood Voor Een Dag’ speel ik bijna altijd, ik ben het nummer nog steeds niet beu. Ik denk dat ik het drie jaar geleden geschreven heb op het Rock City Institute, eigenlijk in opdracht van een docent. We moesten iets schrijven over onszelf, over een belangrijke dag in ons leven en daar kwam dit uit. Er zijn maar twee liedjes die ik al heel lang speel en nog altijd niet zat ben en ‘Dood Voor Een Dag’ is daar een van. Dus jullie kunnen hem zeker verwachten op 16 september.

5. Met het optreden op Club 3voor12/Eindhoven proberen we – hopen we – bands altijd de eerste keer spelen in de Effenaar aan te bieden; toch wel een beetje het hoofdpodium van Eindhoven. En dus voor veel bands wel een ‘dingetje’. Was dit ook voor jou het geval en hoe kijk je daar op terug?
De clubavond was niet de eerste keer dat ik in de Effenaar stond, dat was bij een talentenshow ‘Talent Rocks’. In 2008 geloof ik. Maar toen ik op de clubavond stond was het mijn albumrelease van ‘Droomverf’ en Bells of Youth was mijn ‘voorprogramma’. Het was niet de eerste keer maar wel de vetste keer, zeker!

Artikel gaat door onder de video

6. Mooie herinneringen. En die kan je niet genoeg hebben. Als we de glazen bol er even bij pakken, welke (mogelijk) memorabele momenten verwacht je dan in de nabije toekomst?
Ik heb geen idee of het daadwerkelijk leuk is, maar ik vind wel dat het tijd wordt dat ik speel in De Wereld Draait Door. Dat is nog niet gebeurd en dat mag weleens een keer. En ik wil héél graag de theaters in. Als mijn derde plaat uitkomt wil ik  toeren onder mijn eigen naam, niet als voorprogramma of iets dergelijks. In verschillende steden op leuke, kleine plekjes met een kunstzinnig gevoel wil ik graag iets anders doen dan mensen van me kennen. Muziek met een beetje theater, poëzie en wat uitheemse invloeden; dat lijkt me lekker. Een theatertour, dat is wel mijn droom. Ik mis heel vaak bij singer-songwriters een soort visuele prikkeling. Ik wil dat als je na een voorstelling in slaap valt dat je nog steeds beelden voor je ziet; daar ben ik nu mee aan het experimenteren.  En verhalen vertellen, dat wil ik graag.

7. En als we nog wat verder in die bol kijken, en nog eens 10 jaar vooruit spoelen, verwacht je dan nog te spelen als singer-songwriter en zo ja, met welke ambities?
Ik ben heel wispelturig, de taalambitie is het enige wat ik al mijn hele leven heb. Ik zal gegarandeerd nog schrijven en zingen maar hoe ik dat doe is een hele andere vraag. Misschien doe ik iets veel experimentelers, of ben ik juist veel toegankelijker geworden. Ik zal sowieso hopelijk wijzer zijn, misschien beter te volgen af en toe of juist veel vager… Ik denk in ieder geval dat ik over 10 jaar nog op het podium zal staan en dat het een heel andere ervaring zal zijn dan nu.

8. Op 14 maart 2014 stond je dus al eens op Club 3voor12/Eindhoven, in de Effenaar. 16 september sta je opnieuw op ons affiche van de clubavond. Wat zal het grootste verschil zijn tussen die twee optredens?
Heel veel dingen zijn veranderd; ik ben sowieso een paar jaar ouder en ik ervaar de wereld, het podium en het publiek heel anders. Ik leefde enorm naar eerste optreden op Club 3voor12/Eindhoven toe. Het was mijn eerste belangrijke optreden waarbij ik de headliner was. Toen was ik heel gespannen maar nu kan ik lekker ontspannen. Ik zal ook wel moe zijn want dezelfde dag kom ik terug uit de Filipijnen. Ik land ’s ochtends op Schiphol, haal daarna thuis m’n spullen op en dan klim ik bij jullie het podium. Waarschijnlijk met een jetlag en een heerlijk kraakje in mijn stem. En waarschijnlijk niks meer spelen van wat ik toen in 2014 heb gespeeld haha.

De Gouwe Lempkes van Iris Penning

In 2014 vroegen we Iris naar haar vijf favoriete platen aller tijden. Haar top 5:

1. Massive Attack – Teardrop
2. Eefje de Visser – Hartslag
3. Rival Sons – Memphis Sun
4. Free – Be My Friend (Live Fairfield halls)
5 – Laura Marling – The Captain and The Hourglass

 

9. Er was veel aandacht voor jou bij 3voor12/Eindhoven. We zien natuurlijk welke artikelen goed gelezen worden en wat ze online doen, maar we weten niet wat het effect ervan precies is op het succes van een artiest. Kun je aangeven wat het voor jou heeft betekend, al die aandacht?
Natuurlijk merk ik dat heel veel zich afspeelt op het internet; dat is enerzijds vervelend maar ook heel handig, want heel veel mensen lezen bijvoorbeeld een recensie. Dan krijg ik daar nog jaren later reacties op. Als er iets over mij op internet staat dan komen daar weer optredens uit voort, waar dan vervolgens ook weer over geschreven wordt. Het is eigenlijk een sneeuwbaleffect. Wat dat betreft heeft 3voor12/Eindhoven daar absoluut knikkers bij gelegd.

10. Is er een band of artiest die wij wellicht hebben gemist de afgelopen 10 jaar die volgens jou dezelfde aandacht verdient?
Ik vind jullie eigenlijk best wel scherp wat dat betreft. Het ding is: ik ken heel veel muziek die ik mooi vindt, maar de beste muzikanten die ik ken zijn te onzeker om een plaat uit te brengen. Ze verdienen meer aandacht, maar ook van zichzelf. Ik vind eigenlijk dat 3voor12/Eindhoven bijna alles wat ik goed vindt ook wel heeft gevonden. Al moeten jullie zeker Thomas Pieters gaan volgen, hij is awesome.

Gaan we achteraan!

En ook Iris Penning blijven we uiteraard volgen de komende jaren; via onze site, ons radioprogramma en onze socials. Kom vooral ook kijken naar haar optreden op 16 september in de Effenaar, tijdens #10JAAR3VOOR12EHV. Naast Iris Penning treden ook onder meer Nouveau Vélo, Lookapony en Grim Tim op tijdens het jubileumfeest van 3voor12/Eindhoven.