Dit jaar bestaat 3voor12/Eindhoven 10 jaar. Al sinds het begin in 2007 is het de missie om Eindhovense bands een podium te bieden; op onze site, in ons radioprogramma en op onze periodieke clubavond. Op 16 september keren 10 van deze bands terug naar de Effenaar om op te treden op ons jubileumfeest #10JAAR3VOOR12EHV. In aanloop daarnaartoe stellen we ze alle 10 nog een keer voor. We kijken met ze terug, staan stil bij het heden en nemen een voorschot op de toekomst. Handig voor iedereen die nog wel een introductie kan gebruiken en leuk voor de vaste volgers.

1. Even voor wie het heeft gemist in een pakkende volzin: hoe is het allemaal begonnen met Grim Tim?
Dat is lastig. Hmm, Dustin en ik zaten samen bij een muzikantenvereniging. Dat bandje ging uit elkaar, maar door onze passie voor Led Zeppelin en oude, harde muziek, wilden we samen muziek blijven maken. We kenden maar één andere bassist en dat was Koen. Zo is Grim Tim als hobbybandje begonnen. Inmiddels zijn we al zo’n acht jaar bezig. En mogen we eindelijk de Popronde spelen! Eindelijk zijn we strak en serieus genoeg en houden we ons zowaar aan een planning.

2. En is de samenstelling nog een beetje hetzelfde gebleven in al die jaren?
Nee, in het begin speelden we met Koen Frijns op bas. We hebben zijn vertrek niet aan de grote klok gehangen. We hebben ook geen dagboek waarin we trieste berichten schrijven over de band. We wilden ons blijven focussen op de muziek en hebben er daarom weinig over bekendgemaakt. De nieuwe bassist is Stijn Hazewinkel, hij was voorheen bassist en frontman van Remove Before Flight. Zij hebben onlangs hun laatste show gespeeld.  
We kregen zijn naam door van Lisa van Nes, een Eindhovense muzikante. We hadden nog niemand op het oog en speelden steeds met invallers. Voor de Dave Grohl Tribute-avond in de Effenaar hebben we Stijn gevraagd en het klikte meteen, zowel persoonlijk als muzikaal.

3. We hebben jullie voor het eerst uitgebreid gesproken op 19 mei 2012, verslag gedaan van de Verse Eieren-showcase en zowel de EP ‘Cygnet Strumpet House’ als ‘Satisfriction’ uitvoerig besproken. Dat waren wat ons betreft enkele hoogtepunten van Grim Tim de afgelopen jaren. Wat zijn jullie favoriete momenten van zo’n 6 jaar Grim Tim?
De aftershow van Wolfmother die wij vorig jaar in 013 mochten doen, was echt heel gaaf. En die bij Editors in de – toen nog – HMH was ook heel sick. Je denkt dat veel mensen na zo'n concert snel naar huis gaan, maar hier bleven echt veel mensen hangen. En ook nog echt luisteren. Dat was vet om te zien.

Profiel Grim Tim

Leden: David Henry (zanger-gitarist), Dustin Boerrigter (drummer) en Stijn Hazewinkel (bassist)
Oprichting: 2009
Genre: bluesrock
Discografie: Cygnet Strumpet House, Satisfriction en Recollection
Prijsnummer: La Belle Nouvelle
Eerste kennismaking 3voor12/Eindhoven: 19 mei 2012
Eerder op Club 3voor12/Eindhoven gestaan: 2 juni 2012

4. Met ‘La Belle Nouvelle’ hebben jullie wat ons betreft een van de mooiste/leukste/beste Eindhovense nummers ooit gemaakt. Wat betekent dit nummer voor jullie zelf en mogen we het verwachten op de setlist van de show op 16 september?
Ik heb er al lang niet meer naar geluisterd en er niet meer aan gedacht. Maar het nummer betekent wel veel voor me; het is ontstaan vanuit een heftig moment in mijn leven. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik het na een jaar of twee niet meer echt voelde; ik zat in een heel andere situatie. Ik vind het nog steeds mooi, maar we spelen het eigenlijk nooit meer. Het paste ook niet zo goed bij de rest van de nummers omdat het zo langzaam was. Vaak sloeg het optreden dan ineens dood. Misschien moet ik hem weer eens oefenen. Moet te doen zijn, denk ik. Ik heb hem stiekem al toegezegd voor de clubavond, haha. Dat wordt dan wel een makkelijk avondje. Die oude Grim Tim-nummers zijn zo lang. Korte set? Eén liedje… done!

5. Met het optreden op Club 3voor12/Eindhoven proberen we – hopen we – bands altijd de eerste keer spelen in de Effenaar aan te bieden; toch wel een beetje het hoofdpodium van Eindhoven. Was dit ook voor jullie het geval en hoe kijk je daarop terug?
Dat was echt cool. We hadden alleen maar in kroegjes gespeeld. Toen we eindelijk een ep hadden, mochten we die meteen in de Effenaar presenteren! We dachten echt dat we het gemaakt hadden, dat we op zouden stijgen. Beetje onrealistisch misschien, maar die droom heb ik nog steeds.

Artikel gaat door onder de foto

“Singles uitbrengen en de Popronde gaan doen, daar heb ik echt heel erg veel zin in”

6. Dat is allemaal geweest inmiddels. Als we de glazen bol er even bij pakken, welke mogelijk memorabele momenten verwachten jullie dan in de nabije toekomst?
Singles uitbrengen en de Popronde gaan doen, daar heb ik echt heel erg veel zin in. Spelen, spelen, spelen. En blijven bestaan, maar dat doen we blijkbaar al vrij redelijk.

7. Op 2 juni 2012 stonden jullie dus al eens op Club 3voor12/Eindhoven, in de Effenaar. 16 september staan jullie opnieuw op ons affiche van de clubavond. Wat zal het grootste verschil zijn tussen die twee optredens?
Sowieso ander ‘personeel’ en de nummers zijn heel anders. Ik vond ‘pop’ altijd een lelijk woord, maar ik heb het inmiddels omarmd. Ik bleef maar poppy nummers schrijven, dus blijkbaar is dat wat we moeten doen. In 2012 stonden we echt aan het begin, met een verse ep. Nu voelt het meer als een Grim Tim 2.0. Maar dan wel met ‘La Belle Nouvelle’.

Vier nieuwe singles in 2017

Het vandaag verschenen '203' is nummer twee in een reeks van vier singles. In juni kwam de eerste single 'My Dear Mary Ann' uit en nummer drie en vier worden uitgebracht tijdens Popronde 2017, waar Grim Tim voor geselecteerd is. Begin 2018 volgt de volledige langspeler.
 

8. En als we nog wat verder in die bol kijken, en nog eens 10 jaar vooruit spoelen, verwachten jullie dan als band nog te bestaan en zo ja, met welke ambities?
Het hele idee is om tot aan de release van het nieuwe album, dat in het voorjaar van 2018 uitkomt, de singles uit te brengen. We hopen dat zoveel mogelijk mensen onze nieuwe muziek horen en dat het aanslaat. We willen nu echt doorpakken, zoals ze dat zeggen. Ik zou ook graag 3FM Serious Talent worden, dat is echt een goede boost. Het is dan wel de truc om onze nummers live een compleet andere uitvoering te geven. Mensen lekker op het verkeerde been zetten. Met in elk nummer ineens een gitaarsolo die je gezicht eraf trekt. Maar ik ben wel echt rustiger gaan zingen. Vroeger schreeuwde ik alles, dat doe ik niet meer. Ik probeer nu vooral ‘goed’ te zingen, zodat we nog wat langer blijven bestaan.

9. Er was veel aandacht voor jullie bij 3voor12/Eindhoven. We zien natuurlijk welke artikelen goed gelezen worden en wat ze online doen, maar we weten niet wat het effect ervan precies is op het succes van een band. Kunnen jullie aangeven wat het voor jullie heeft betekend, al die aandacht van ons?
Voor ons heeft het als beginnende band heel veel gedaan. Als je op zo’n moment ‘coverage’ krijgt van 3voor12, is dat meteen een goede naam om mee te pronken. En als je muziek dan ook nog verspreid wordt via een redelijk groot platform, dat merk je absoluut!

10. Is er een band die wij wellicht hebben gemist de afgelopen 10 jaar die volgens jullie dezelfde aandacht verdienen?
Wauw, uuuuuuuuuuuuuhhhh. Ik klap een beetje dicht. Een heleboel mensen gaan een hekel aan mij hebben omdat ik hen nu niet noem, maar er is zo’n bandje: Dutch Balls en die gasten hebben echt superveel energie. Daar houd ik echt van. 

Gaan we achteraan!

En ook Grim Tim blijven we uiteraard volgen de komende jaren; via onze site, ons radioprogramma en onze socials. Kom vooral ook kijken naar hun optreden op 16 september in de Effenaar, tijdens #10JAAR3VOOR12EHV. Naast Grim Tim treden ook Nouveau Vélo, Lookapony en Iris Penning op tijdens het jubileumfeest van 3voor12/Eindhoven.