Iris Penning: “Niet erg om met Eefje de Visser vergeleken te worden, maar ik ben natuurlijk wel iemand anders”

Kort interview met Eindhovense singer-songwriter over Spinvismeisjes, Droomverf en het signeren van borsten

Patric Muris ,

14 maart komt haar debuutalbum uit, na vele jaren schrijven en minstens zoveel jaren optreden. ‘Droomverf’, zo gaat de eerste release van de Eindhovense singer-songwriter Iris Penning heten. Ze speelde op 22 januari al enkele liedjes van dat album in het café van PopEi, tijdens de radio-uitzending van 3voor12/Eindhoven op locatie. Daar werd ook meteen bekendgemaakt dat ze op 14 maart nog eens terugkomt, met band, om alle liedjes van ‘Droomverf’ te spelen, tijdens de albumpresentatie op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. Ze heeft ons hart veroverd, maar ook dat van vele anderen. Tijd dus voor een kennismaking met deze talentvolle zangeres.

Tijdens de introductie van de zangeres in het café van PopEi viel de term ‘Spinvismeisjes’, onlangs geïntroduceerd door 3voor12. Eefje de Visser en Roosbeef zijn enkele bekende voorbeelden van Spinvismeisjes, maar ook in Eindhoven kunnen we er een omarmen: Iris Penning, wat vind jij ervan als je zo wordt genoemd?
“Aan de ene kant vind ik het wel respectloos of zo, want het zijn natuurlijk geen kopieën van Spinvis. Dat is niet de bedoeling in elk geval, maar aan de andere kant is Spinvis natuurlijk wel een soort godfather van de Nederlandse singer-songwriters dus dan vind ik het wel mooi bedacht.”

We hebben je ook Spinvismeisje genoemd in een van de aankondigingen; dat mag?
“Ja hoor, dat mag. Als je maar geen Pennings zegt, haha.”

Het is liefkozend bedoeld, om de vele meisjes die hem zijn gevolgd in het zingen in de Nederlandse taal te typeren. Eefje de Visser is het meest genoemde voorbeeld en daar worden de Spinvismeisjes dan ook vaak mee vergeleken. Dat gebeurde ook bij het horen van de nummers van Iris Penning. Is dat vervelend om daarmee vergeleken te worden of maakt het de omschrijving ook juist makkelijker als zo’n Nationaal bekende zangeres de weg wat heeft geplaveid?
“Ik vind het niet erg om met haar vergeleken te worden. Ik vind haar persoonlijk geweldig. Ik ben natuurlijk wel anders, althans dat hoop ik, maar ik vind het vooral een compliment. Ze heeft aparte teksten waarbij ik altijd het gevoel heb dat ze dicht bij zichzelf blijft en dat vind ik heel prettig.”

Dat is herkenbaar, want ook de teksten van Iris (neem bijvoorbeeld ‘Treinmeisje’) zijn niet alledaags, vaak enigszins poëtisch van aard en duidelijk vanuit een gevoel geschreven. De titel van het album ‘Droomverf’ is wat dat betreft illustrerend. Hoe is de titel tot stand gekomen?
“Droomverf is een van mijn liedjes, een nummer dat heel lang op de plank heeft gelegen en ik had helemaal niet door dat ik die titel zo mooi vond, maar toen dook het weer op en toen dacht ik ineens ‘hey, dit is iets’. Heel vreemd haha…”

De Eindhovense zangeres is geliefd in de eigen regio. Dat is duidelijk te merken aan de vele uitnodigingen die ze krijgt op om op te treden, maar ook aan de bezoekers die haar volgen. Ook in het café van PopEi zitten enkele trouwe fans. Klopt het dat een van jouw fans eens de borsten gesigneerd wilde hebben?
“ Ja, ik mocht laatst de borsten van een vrouw signeren. Ik voelde me echt heel erg rock-‘n-roll haha.”

Natuurlijk wordt er doorgevraagd naar de details, maar die blijven uit. Helaas.

Iris laat wel weten dat alle soorten signeerverzoekjes welkom zijn. Grijp je kans dus op 14 maart, na afloop van de albumpresentatie van ‘Droomverf’, tijdens Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. Het album moet dus nog uitkomen, maar kan nu al besteld worden via irispenning.com.