Zoo Children: Van schoolproject naar volwaardige band

In gesprek met Club 3voor12/Eindhoven-act Zoo Children

Paul Knippenberg ,

Zoo Children speelde het afgelopen jaar ongeveer op ieder podium dat Eindhoven rijk is, met als hoogtepunt tot op heden, de EP release in Studio Anker. 3voor12/Eindhoven sprak met twee bandleden aan de vooravond van Club 3voor12/Eindhoven in het café van PopEi over studeren aan het Rock City Institute, spelen voor metal-boeren en de ontstaansgeschiedenis van de band.

Jullie worden vaak gepresenteerd als Rock City Institute product. Heeft de hele band deze opleiding gevolgd?
Dany: “Jazeker, sinds deze zomer zijn we allemaal afgestudeerd.”

David: “Zoo Children is ook echt ontstaan op deze school. Al vrij snel waren we samen muziek aan het maken, uiteindelijk zijn we wel met een andere bassist verder gegaan, de rest van de band is altijd bij elkaar gebleven.” 

Dany: “Het begon als een tijdelijk schoolproject. Op onze opleiding moesten we vaker tijdelijke bands in verschillende samenstellingen vormen, soms met een bepaald thema. Deze keer kregen wij als startpunt de film ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’ te zien; een film over de drugscultuur in Berlijn in de vroege jaren 80. Met muziek en een klein rolletje van David Bowie. Na het bekijken van de film waren we even in shock, omdat het verhaal op waargebeurde feiten is gebaseerd. Uiteindelijk hebben we er heel veel inspiratie uit kunnen halen, zoals onze bandnaam en onderwerpen voor onze eerste nummers.” 

David: “Nadat het project was afgelopen heeft het zeker een half jaar geduurd voordat we weer door zijn gegaan. We kwamen tot de conclusie dat het best speciaal was wat we in een korte periode hadden bereikt en dat het zonde zou zijn om te laten liggen. De opleiding is een zeer belangrijk startpunt geweest, maar we zien ons nu echt niet meer als een schoolbandje. We hebben inmiddels wel laten zien, zeker met de EP die we onlangs hebben uitgebracht, echt bestaansrecht te hebben.” 

Dany: “Nu realiseren we ons eigenlijk pas dat het niet zo vanzelfsprekend is vanuit een opdracht op school te komen waar we nu staan. Dat het muzikaal en op vriendschappelijk vlak zo zou klikken is echt heel speciaal.”

Wellicht een cliché maar toch vraag ik het: Je hebt toch geen les nodig om rockster te worden? Deze twee zaken lijken in eerste instantie flink met elkaar te botsen. 
David: “Je hebt inderdaad geen opleiding nodig denk ik, maar je leert in korte tijd zoveel omdat je helemaal voor de muziek kan gaan en veel inspirerende mensen om je heen hebt. De docenten binnen Rock City Institute hebben al heel wat meegemaakt in het wereldje, dus ze kunnen je heel goed adviseren en op weg helpen. Een van de docenten is bijvoorbeeld Tim van Delft, de drummer van de Staat. Met hem kon ik hele goede gesprekken hebben over muziek. Ik ben best eigenwijs, maar van iemand als hem neem je zaken wat makkelijker aan. De opleiding heeft nog niet de status van een Rockacademie in Tilburg, of de Herman Brood Academie. Maar ik denk dat dit een kwestie van tijd kan zijn. De laatste jaren zijn er toch heel wat toffe, misschien wat minder commerciële bands afgestudeerd. Ik heb bovendien heel veel muziek leren kennen de laatste jaren die ik niet tegen was gekomen wanneer ik in mijn eigen kringetje was blijven hangen. Bijvoorbeeld de new wave die we nu maken.” 

Dany: “De sfeer op die school is gewoon heel tof, wanneer je er iets van wil maken krijg je alle kansen en alle begeleiding. Je mag ook echt voor je eigen sound gaan, er wordt niet naar een commercieel geluid toegewerkt. Dat geeft veel vrijheid en vertrouwen. Ook nu we klaar zijn met de opleiding staan de docenten nog voor ons klaar, erg mooi om te zien. Ik had nog wel een jaartje willen blijven hoor, het was een fijne ervaring.” 

Hadden jullie al iets met de donkere new wave uit de jaren 80 voor dit project?
David:Ik ben thuis opgegroeid met muziek uit dit decennium, en luisterde altijd al graag naar bands van nu, die beïnvloed zijn door de jaren 80. Editors is daar een goed voorbeeld van.”

Dany: “Ik luister echt van alles, niet echt specifiek veel muziek uit de jaren 80. De laatste tijd draai ik veel Nine Inch Nails, vooral het album The Downward Spiral vind ik erg goed. Die muziek heeft zeker dat donkere element wat ook in veel new wave zit uit die jaren.”

Om nog even in die donkere sferen te blijven: Jullie zijn zelfs deelnemers aan een Dark wave tour de komende tijd, met de naam Wave Invasion.
David: “Inderdaad! We werden online benaderd en het leek ons wel een tof idee. We willen zoveel mogelijk spelen, dus we grijpen vrijwel alle kansen aan. We hebben het binnen de band trouwens ook over Popronde, dat lijkt ons ook wel een mooie stap volgend jaar. De opzet van Popronde spreekt ons aan en je kan bovendien op mooie plekken door het hele land spelen.”

Wat meer spreiding is misschien wel lekker voor jullie, want aan de speellijst te zien heeft Zoo Childeren volgens mij binnen een jaar of twee op iedere bühne in Eindhoven gestaan.
David: “Het Stroomhuis, daar hebben we nog niet gestaan! Dus daar moeten we binnenkort maar eens werk van gaan maken. We spelen gewoon graag en het toffe is dat we de laatste tijd ook een vast publiek trekken in de regio. Die groep mensen volgt ons echt, dat is echt mooi om te zien.” 

Dany: “We hebben ook al regelmatig in Limburg gespeeld, daar werd de band al vrij snel opgepakt. De mensen daar hadden wat meer respect voor ons en luisterden echt. Een fijne ervaring. We spelen best vaak in kroegen waar maar een paar mensen staan te luisteren. Voor de rest van het publiek ben je slechts achtergrondmuziek. Dat is wel eens frustrerend.” 

David vult aan: “Precies, spelen voor van die metal-boeren zoals wij ze noemen; mensen die alleen maar metal willen horen en er dronken doorheen schreeuwen. We kunnen er inmiddels meestal wel om lachen. Onze EP, Reveries, heeft veel deuren voor ons geopend, en daar maken we nu dankbaar gebruik van. We kunnen lekker veel spelen.”

Over de Reveries EP gesproken, het nummer ‘L.A.’ is de favoriet op de redactie van 3voor12/Eindhoven. Opvallend en met een emotionele lading. Kunnen jullie ons iets meer over het nummer vertellen?
David: “Goede keuze, hier zit een heel verhaal aan vast..”  

Dany: “Toen ik het nummer had geschreven zat ik er een beetje met in mijn maag, ik wist niet wat ik er mee wilde. Het was te slijmerig, emotioneel en langzaam. Destijds wilde ik het eigenlijk niet eens aan de band laten horen.” 

“Het gaat over de liefde, waar het precies over gaat houd ik liever voor mezelf, maar dat er emotie in zit is gelukkig voor iedereen hoorbaar, en dat gevoel willen we er mee overbrengen. Daar mag en kan iedereen zijn eigen betekenis aan geven. Van mij hoeft een tekst niet altijd al te obvious te zijn.”

David: “Toen de rest van de band het nummer uiteindelijk toch te horen kreeg, wisten we niet wat we er mee aan moesten omdat het in de basis totaal niet bij onze stijl paste. We wilden het eigenlijk schrappen. Op dat moment grepen onze docenten die ‘L.A.’ tijdens onze repetitie hoorden in, omdat ze het een goed nummer vonden. Daarom hebben we het toch een kans gegeven. Na heel wat sleutelwerk is dit het eindresultaat geworden. Nu zijn we blij dat we er verder mee zijn gegaan. Een fijne ingreep vanuit Rock City Institute, hadden we bijna een van onze beste nummers weggegooid!”

Na een EP volgt vaak een volledig debuutalbum. Zijn jullie al bezig met nieuw werk?
Dany: “Precies weten we het nog niet, maar we zijn wel al met nieuwe nummers bezig. Op de EP staan songs die echt al twee jaar oud zijn, en ondertussen zijn we als jonge band natuurlijk niet stil blijven staan. We blijven nog steeds door ontwikkelen en we willen niet twee keer dezelfde plaat op gaan nemen. Hoe het er precies gaat klinken weet ik nog niet.” 

David: “In de basis is ons geluid en de koers wel duidelijk, maar we willen niet in herhaling vallen. Dan is het het snel gedaan met Zoo Children, en dat is absoluut niet de bedoeling. Ons meer recenter werk gaat soms wat meer de Radiohead-kant op. Deze sound vind ik ook mooi om verder te ontdekken en ontwikkelen. Misschien verrassen we jullie wel op club 3voor12!”

Of Zoo Children gaat verrassen zullen we aanstaande zaterdag zien in de Effenaar. Ze staan samen met  Mr. Guy Fox en Timecop1983 op Club 3voor12/Eindhoven in de kleine zaal.

Deuren open: 20.30 uur. Aanvang: 21.00 uur. Entree: €5,-. Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen via Ticketmaster en op de avond zelf aan de Effenaar-kassa. Meer info en updates vind je op de Facebook-eventpagina.