Stray From The Path krijgt niet de kans volledig te ontsporen in Dynamo

Gebrek aan tijd en variatie kost Rage Against.. pardon, Stray From The Path dure punten

Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Lotte Schrander ,

Als er een band is die zich de laatste jaren flink heeft ontwikkeld, dan is het wel Stray From The Path. Ze gingen van chaotische metalcore naar een hardcore variant in de stijl van Rage Against The Machine. Dit vertaalde zich muzikaal in veel meer groove, terwijl de teksten van de band meer politiek beladen uitingen bevatten. Laatste wapenfeit ‘Subliminal Criminals’ leunt sterk op deze sound en invloeden. Met het oog op recente gebeurtenissen in Parijs dus een band bij uitstek om een woordje klaar te hebben in Dynamo vanavond, waar eerst twee bands het voorprogramma mogen verzorgen.

Dead Harts

De eerste bands van vanavond, Dead Harts uit Sheffield, is te laat en heeft zodoende minder tijd om te spelen. Met een krappe twintig minuten moeten ze het doen. Terwijl buiten de wind goed zijn best doet om voor een onrustige, chaotische sfeer te zorgen, blijft het bij deze band echter bij een ‘one-man-moshpit’. Het is de frontman die de ruimte van de moshpit in beslag neemt en daar zijn longen uit zijn lijf brult. De muziek is het beste te omschrijven als een mix van Cancer Bats en While She Sleeps, maar dan ontzettend lomp uitgevoerd. Het gezegde ‘van dik hout zaagt men planken’ was nog nooit zo goed van toepassing, terwijl menig nummer bestaat uit het herhaaldelijk aanslaan van hetzelfde akkoord. Dit slaat niet aan bij het publiek, dat weinig van zich laat horen.
 

Polar

Het tegenovergestelde is het geval bij Polar, een eveneens Britse band die een rauwere mix van hardcore en metalcore voortbrengt. Hierin helpt het overigens dat ze blijkbaar bekender zijn dan Dead Harts, want er worden meerdere nummers door fans meegebruld. Alles wordt vanavond uit de kast getrokken door de energieke band, waarbij vooral de frontman behoorlijk bedrijving is in het op gang helpen van het publiek. Zo betreft het de eerste keer vanavond dat iemand een poging doet tot een ‘Wall Of Death’ in de kelder van Dynamo. De frontman krijgt hierbij hulp van fanatieke bezoekers uit de moshpit die al het hele optreden flink beukten. De zanger vraagt om een circlepit, en krijgt een circlepit, voor zover de kleine kelder dat toelaat met zijn pilaren. Het nummer ‘Black Days’ wordt opgedragen aan de slachtoffers van de aanslagen afgelopen vrijdag in Parijs, waarbij de frontman zich met een microfoonstandaard in het publiek begeeft. Polar vormt één geheel, waarbij de muziek solide is en de zanger volop ruimte krijgt de kelder te verkennen. De band volgt het boekje omtrent een stevige show strikt, en weet zo de lat hoog te leggen voor de hoofdact.
 

Stray From The Path

Alvorens Stray From The Path begint, wordt er een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van afgelopen vrijdag. Dit eerbetoon wordt door iedereen gerespecteerd, waarna de band zijn energie en frustratie volledig los kan laten. Toeval of niet, maar ze beginnen met ‘The New Gods’, een nummer dat gaat over het opofferen van levens ten kosten van iemands God. Enfin, het is maar net wat je er zelf in wil zien, want voor de rest houdt deze uitgesproken band zich stil rondom de recente ontwikkelingen. Stray From The Path speelt voornamelijk nummers van hun laatste album Subliminal Criminals. ‘Black Friday’, ‘Scissor Hands’ en ‘Damien’ zijn enkele oudere nummers die wel nog voorbij komen. Een feest voor nieuwkomers, een teleurstelling voor oudere fans. Het muzikale spel lijkt op de automatische piloot en de interactie onderling is minimaal. Toch slaat er een vonk over op het publiek. Toeval wil dat de techniek in de zaal het bij ‘Black Friday’ langzaam begeeft, het nummer waarvoor ze ooit een videoclip in Dynamo hebben opgenomen. “Alsof de geluidscrew niet wil dat we de set afmaken, na de vele eisen tijdens de videoclip,” aldus Drew York, frontman van Stray From The Path. Afsluiter is  ‘Badge And A Bullet’, waarna ze eerder afhaken vanwege meer technische problemen. Met een magere drie kwartier eindigt de show met een onvoldaan gevoel, waarbij een sterkere mix aan oud en nieuw materiaal en wat meer speeltijd veel goed had kunnen doen.
 
Gezien: Stray From The Path, Polar en Dead Harts op dinsdag 17 oktober 2015 in Dynamo.