Jan Stam houdt er eigenlijk helemaal niet van om zelf in de belangstelling te staan, maar hij vindt het wel heel mooi om zo’n award te krijgen. “Ik sta zelf het liefst achter de schermen en in dienst van de artiest.” De Lifetime Achievement Award is een waardering van een vakjury, maar Stam merkt vanuit de reacties die hij heeft gekregen dat heel veel artiesten Stam deze prijs ook gunnen. “De artiesten, zoals bijvoorbeeld Tangarine, geven ook aan dat ik heel veel voor hen heb gedaan.”
'Het Noorden is zo dood nog niet'
Stam begon als programmeur en toen kwam hij al in contact met heel veel Drentse bands. “Door de gesprekken met de muzikanten die ik had, hoorde ik dat ze heel weinig ondersteuning kregen en dat er geen goed podium was voor regionale acts.” Uiteindelijk is Stam begonnen met ‘Het Noorden is zo dood nog niet’, een talentenjacht voor regionale bands. “Daarbij had ik ook een samenwerking met Hilversum 3, met Rolf Kroes van de VARA. Ik had met hem afgesproken dat als er een band de talentenjacht won, die band bij hem in het programma live mocht spelen.”
Stam wilde met deze talentenjacht laten zien dat het noorden wél leeft. “Ze denken nu nog steeds in het westen van Nederland dat we in het noorden zoveel jaren achter lopen. Wij wilden laten zien dat dit niet zo was en is.”
Talentontwikkelingstrajecten
Stam is niet meer dagelijks bezig met het ontdekken van nieuwe bands. “We hebben natuurlijk in de loop der tijd een hele infrastructuur neergelegd, met talentontwikkelingstrajecten. Zo is er Popspot voor beginners, Drentsch Peil voor gevorderden bands en als vervolgtraject Hit the North. Dat doen we met de drie noordelijke provincies, waarbij elke provincie drie acts kan afleveren voor een intensief jaarprogramma. Uiteindelijk eindig je dan op Eurosonic Noorderslag.”