Op de vooravond van Eurosonic Noorderslag worden er traditiegetrouw prijzen uitgereikt ter ere van de muziekindustrie in Noord-Nederland. Dit gebeurt tijdens het Popgala NOORD. Er werden acht prijzen uitgereikt, waaronder één aan Jan Stam. Stam werd bekroond met een Lifetime Achievement Award, omdat hij zich al zijn hele leven inzet voor de muziekindustrie in Noord-Nederland. Hoog tijd voor een gesprek met hem.

Jan Stam houdt er eigenlijk helemaal niet van om zelf in de belangstelling te staan, maar hij vindt het wel heel mooi om zo’n award te krijgen. “Ik sta zelf het liefst achter de schermen en in dienst van de artiest.” De Lifetime Achievement Award is een waardering van een vakjury, maar Stam merkt vanuit de reacties die hij heeft gekregen dat heel veel artiesten Stam deze prijs ook gunnen. “De artiesten, zoals bijvoorbeeld Tangarine, geven ook aan dat ik heel veel voor hen heb gedaan.”

'Het Noorden is zo dood nog niet'
Stam begon als programmeur en toen kwam hij al in contact met heel veel Drentse bands. “Door de gesprekken met de muzikanten die ik had, hoorde ik dat ze heel weinig ondersteuning kregen en dat er geen goed podium was voor regionale acts.” Uiteindelijk is Stam begonnen met ‘Het Noorden is zo dood nog niet’, een talentenjacht voor regionale bands. “Daarbij had ik ook een samenwerking met Hilversum 3, met Rolf Kroes van de VARA. Ik had met hem afgesproken dat als er een band de talentenjacht won, die band bij hem in het programma live mocht spelen.”

Stam wilde met deze talentenjacht laten zien dat het noorden wél leeft. “Ze denken nu nog steeds in het westen van Nederland dat we in het noorden zoveel jaren achter lopen. Wij wilden laten zien dat dit niet zo was en is.”

Talentontwikkelingstrajecten
Stam is niet meer dagelijks bezig met het ontdekken van nieuwe bands. “We hebben natuurlijk in de loop der tijd een hele infrastructuur neergelegd, met talentontwikkelingstrajecten. Zo is er Popspot voor beginners, Drentsch Peil voor gevorderden bands en als vervolgtraject Hit the North. Dat doen we met de drie noordelijke provincies, waarbij elke provincie drie acts kan afleveren voor een intensief jaarprogramma. Uiteindelijk eindig je dan op Eurosonic Noorderslag.”

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Op het Bevrijdingsfestival van Assen vindt Stam de meeste talenten. “Op één dag kan ik heel veel muzikaal talent zien. En het is heel veel de socials in de gaten houden, zodat je weet wat er speelt.” Ook is er een samenwerking met het voortgezet onderwijs. “Daar beginnen de schoolbandjes, die misschien wel wat meer willen doen dan alleen maar covers spelen.”

Stam denkt voorlopig nog niet aan stoppen. “Officieel moet het als je 67 bent toch?”, lacht hij. “Ik wil ook nog wel even door, zolang ik kan. Maar niet te lang, want ik vind ook dat jonge mensen het over moeten nemen. Ik heb het lang genoeg gedaan.” Stam oppert dat hij dan zelf weer muziek kan gaan maken, aangezien de liefde voor muziek wel diep zit.

Broedplaatsen in Drenthe
Ook al heeft Drenthe genoeg te bieden, Stam mist wel het één en ander. “Ik zie wel ontwikkelingen wat betreft broedplaatsen, want in Assen en Emmen zijn ze bezig. In Emmen wordt binnenkort De Keet gepresenteerd.”

Vroeger had je verschillende clubgebouwen, waar je als jongere van alles kon ontdekken en doen. “Die plekken zijn allemaal wegbezuinigd, maar het zou mooi zijn als jongeren weer op zulke plekken samen kunnen komen en kunnen ontdekken wat je talenten zijn. Daar zou muziek een onderdeel van kunnen zijn.”

Poppodia

Poppodia zijn er in Drenthe ook niet veel, hoofdstad Assen heeft er zelf geen één. “In Assen zou eigenlijk wel iets moeten komen. We hebben de hele tijd PopAs (Poppodium Assen) gehad. Podium Zuidhaege doet nu wel iets met hiphop en de locatie is ook nog eens heel mooi, dus daar zou wel een poppodium opgestart kunnen worden.”

In Hoogeveen is Stam vroeger betrokken geweest bij de start van Het Podium. “Vroeger was ik vrijwilliger bij Het Baken, dat was een jongerencentrum. Daar programmeerden we iedere maand optredens, maar het jongerencentrum zat in de oude pastorie van de kerk. Beneden zat een bar en in de kerker speelden de band. Soms was het zo druk, dat we uiteindelijk een verbouwingsplan bedachten. Deze verbouwing werd afgewezen en de eigenaar van het gebouw wilde naar een ander gebouw, en dat werd toen Het Podium.”

Lokale artiesten die we in de gaten moeten houden 
De belangrijkste vraag is natuurlijk welke lokale artiesten Stam op de radar heeft en wie wij in de gaten moeten houden. “Ik denk Bliss, een jonge rockband uit Emmen. Zij gaan dit jaar meedoen aan Hit the North, daar beginnen ze in februari mee.” Stam vindt State of the Art, Blue Attics en Happenstance ook erg goed. “Happenstance is erg bijzonder, hij heeft Drentsch Peil heel goed doorlopen en als hij zich volgend jaar aanmeldt voor Hit the North, dan denk ik wel dat hij toegelaten wordt.”

Ook zijn er veel talenten uit Drenthe die landelijk aan het doorbreken zijn. “Zoals Hiigo, de zanger komt uit Borger en de gitarist uit Emmen. Zij zijn nu één van de talenten bij 3FM.”

Het is natuurlijk wel jammer dat veelDrentse artiesten uit Drenthe vertrekken. “Dat is nou eenmaal een gegeven wat je hebt als plattelandsprovincie. Een grote stad trekt toch meer. En ik zeg zelf altijd: Groningen is onze hoofdstad.”