The Heck, de driekoppige punkformatie uit Zuidoost-Drenthe bestaande uit René Katerbarg, Erik Berends en Henri Sulmann, is terug met nieuwe muziek. Op 3 maart lanceerde de band haar derde studioalbum On Your Nerves – een échte ode aan de garagepunk. 3voor12 Drenthe ging daarom langs bij zanger, songwriter, gitarist en groot sixties-adept, Henri Sulmann, om het verhaal achter de band en de nieuwe plaat te horen.

The Heck – een ietwat aparte verschijning op het podium – met hun spierwitte overhemden en zwarte stropdassen, leunt qua look stevig op de jaren ’60. Als je niet beter zou weten en in een flits een foto onder je neus geschoven zou krijgen, zou je ze niet zo snel kunnen onderscheiden van een garagerockband die daadwerkelijk uit de sixties komt. Niets is minder waar, want de band trad pas in 2017 voor het eerst in deze vorm en bezetting op. Maar in slechts zes jaar tijd is de punkgroep al toe aan een derde album en ontwikkelt de sound zich in een razendsnel tempo.

The Heck is gaandeweg wat ruiger geworden, we gaan steeds wat meer richting de punk, maar dat betekent niet dat we het sixties-sausje helemaal loslaten hoor. We worden muzikaal gewoon steeds breder en spelen niet alleen maar die sixties garage muziek. Dat zijn we met The Heck wel wat ontgroeid’, vertelt Sulmann aan de keukentafel in zijn modern verbouwde jaren ’60 woning in Klazienaveen terwijl op de achtergrond de klanken van Yellow Submarine van The Beatles uit de externe speakers van zijn platenspeler galmen. ‘The Beatles vind ik echt fantastisch, vooral de baslijntjes en hoe die nummers in elkaar zitten. Het is eigenlijk hele primitieve rock-‘n-roll ook, hè.’

Sulmann is van het credo dat een goede song overeind moet blijven staan wanneer het op de meest simplistische manier, dus compleet akoestisch op een gitaar, nog fijn in het gehoor klinkt. Deze gedachte houdt hij dan daarom altijd in zijn achterhoofd bij het schrijven van nieuwe muziek – óók tijdens het schrijfproces van de muziek voor On Your Nerves. ‘Ik probeer de muziek zo uitgekleed mogelijk te schrijven, want dan blijft het in de basis altijd een op zichzelf staand liedje. Van die zogenaamde band-jams heb ik dan ook wat minder mee. Dat je als band gezamenlijk een riff speelt, kan mooi wezen, maar wij bouwen verder aan een liedje dat al staat’, legt Sulmann uit.

De creatieve Sulmann heeft een rijk muziekverleden. Dat komt niet alleen tot uiting in de tientallen platen die hij door zijn hele woon- en eetkamer (en ongetwijfeld ook op andere plekken in het huis) heeft uitgestald in speciaal daarvoor ingerichte platenkasten, maar ook in zijn verhalen over tal van muzikale projecten waar hij ooit zelf deel van heeft uit mogen maken. Terwijl hij nog een kop koffie inschenkt, vertelt hij onder andere over De Keefmen, een van zijn vorige bands waarmee hij zelfs in Spanje, Italië en Engeland heeft mogen toeren. ‘The Heck is eigenlijk een soort organisch vervolg op De Keefmen’, zegt hij.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

'Steengoede Hunebedrock'

‘Maar goed, genoeg daarover. Toen we On Your Nerves maakten, had ik eigenlijk al een set nummers klaar, waarmee ik naar René [Katerbarg – bassist] en Erik [Berends – drummer] ben gegaan’, zegt Sulmann als hij met twee koppen koffie is teruggekeerd bij de keukentafel. ‘Soms heb ik wel een idee hoe de bas- en drumpartij kan klinken, maar het mooiste is toch wel dat je het met zijn drieën uitbouwt tot iets moois dat van ons allemaal is.’

Als liedjesschrijver weet Sulmann waar zijn medemuzikanten van houden, ‘René houdt bijvoorbeeld meer van die poppy punk, daar schrijf ik sommige muziek dan ook naar toe, want het is belangrijk om te spelen wat je leuk vindt.’

On Your Nerves is misschien wel de meest veelzijdige ‘The Heck’-plaat tot nog toe. Naast de op de sixties geïnspireerde garagepunk, bevat het album ook een ode aan de plaatselijke FC Emmen (We’ll Be Back) en schurken sommige nummers stevig aan tegen de muziek van Green Day, The Offspring en Nirvana. Zelf karakteriseert de band het album als ‘steengoede Hunebedrock’ – in onze recensie die volgende week verschijnt, lees je of The Heck deze belofte waarmaakt. Alvast een kleine spoiler: ‘Kei….’

De thuisstudio

Na de koffie neemt Sulmann ons mee naar zijn thuisstudio Menkeef. Vanaf de keukentafel loopt hij door de woonkamer richting het aanrecht waarop hij de twee inmiddels lege koppen koffie in de loop achterlaat. Een smalle gang, met aan de linkerzijde uitzicht op de tuin met daarin onder andere een houten kippenhok, leidt ons naar de studio. Een studio die, hoe kan het ook anders, zijn onderkomen heeft gevonden in de bij de woning behorende garage en die de twee grote liefdes van Sulmann ademt: muziek en voetbal. Overal waar je kijkt, zie je wel een gitaar óf een sjaaltje van zijn club FC Emmen.

‘We hebben de garage goed geïsoleerd, dat moet ook wel, want anders kunnen de buren iets te veel meegenieten van onze repetities’, grapt Sulmann. ‘We repeteren niet echt veel hoor, voor een show hebben we meestal twee avonden nodig om de nummers er strak in te krijgen. Het moet ook niet té strak zijn natuurlijk.’ De studio wordt ook gebruikt voor het opnemen van muziek. Zo is On Your Nerves er ook in zijn geheel opgenomen.

On Your Nerves is, net als het vorige album, uitgebracht door het Duitse Soundflat Records en dus volledig opgenomen in studio Menkeef. ‘We hebben bij het opnemen wel hulp gehad van onze vriend Bernard [Gepken], die natuurlijk als gitarist en producer een bak aan ervaring meebrengt en precies hoort waar we nog iets kunnen sleutelen om de juiste sound en feel te krijgen’, aldus Sulmann.

Beperkte oplage fysiek verkrijgbaar

Na de rondleiding door de thuisstudio keren we terug in de woonkamer, waar het inmiddels al aardig schemerig begint te worden. Ook is de Beatles-LP er inmiddels aan toe om omgedraaid te worden. Na een laatste blik op de proefdruk van On Your Nerves neem Sulmann afscheid van ons. ‘Vergeet niet nog te schrijven dat de plaat ook in beperkte oplage fysiek verkrijgbaar is via onze website!’, roept hij ons na.

Ben jij benieuwd geworden naar On Your Nerves, het nieuwe album van The Heck, lees dan onze aankomende recensie, luister naar de plaat via Spotify of pre-order één van de 100 gelimiteerde (geel vinyl) of 400 reguliere platen via website www.theheck.nl/onyournerves.