Onlangs werd de nieuwe lichting bekendgemaakt die meedoet aan talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. Ook Nina van der Woude (beter bekend als Nina Wood) doet mee. Dit keer is ze niet meer alleen, maar heeft ze een band om zich heen verzameld. Wij spraken met frontvrouw Nina over het traject en de kersverse band.

Nina (19) begon drie jaar geleden als singer-songwriter, maar toen ging ze studeren aan het Conservatorium van Enschede en ontmoette ze haar bandgenoten. “Ik heb fantastische muzikanten om mij heen weten te verzamelen. Dit klikte meteen super goed. Ook al bestaan we nog maar vier maanden, we hebben al heel veel speeluren samen gemaakt. We hebben nu al iets heel moois live neergezet als band. De band bestaat onder andere uit Irina van Dijk op de drums, Silas Veld op de gitaar en Joanne Haasjes op bas en piano.”

Eigenwijze Nederpop

Nina Wood noemt de sound die ze maken ‘Eigenwijze Nederpop’. “We zitten in de Nederpop sfeer, met af en toe wat Indie-rock erin. De teksten gaan soms over zware dingen, maar met de muziek proberen we het luchtig te houden en dat men zich dan in de sound kan verliezen.”

Veel speeluren maken tijdens Drentsch Peil XL

Nina Wood doet dit jaar mee aan Drentsch Peil XL. “Ik heb in het verleden meegedaan aan de Kunstbende en daarna heb ik nog Popsport gedaan. Evert Hoven van De Bake Shop heeft uiteindelijk Drentsch Peil als tip meegegeven, om even over na te denken. We willen als band sowieso veel speeluren maken en dat kan tijdens Drentsch Peil XL, dus uiteindelijk besloot ik onszelf op te geven.”

Nina hoopt dat ze tijdens het traject zoveel mogelijk kunnen samenspelen als band en dat ze feedback mogen krijgen van professionals uit het vak. “Ik wil nu vooral als band in de picture komen, want als singer-songwriter word ik nu wel herkend.” Als band zijn ze nu ook bezig met het maken van een akoestische set, zodat ze overal kunnen spelen.

‘Maar één keer je debuut maken’

Met een eerste single is Nina nog een beetje afwachtend. “Dat leren we ook op school, want je kan maar één keer je debuut maken en dat willen we ook meteen goed doen.” Ze werken er wel naartoe om dit jaar te kijken welk nummer ze willen uitbrengen en welke sound ze precies willen creëren. “We willen volgend jaar wel op ESNS staan, dus we hopen daarvoor onze eerste single te releasen.”  

Optredens

Er staan nu al wel wat optredens gepland. Zo staat de band onder andere op het Bevrijdingsfestival in Assen aan de Baggelhuizerplas. “We staan op Welcome To The Playground en spelen om 20.00 uur. Ook staan we nog 23 juni op het TT-festival.” Nina moet toegeven dat er op dit moment veel op de band afkomt, maar dat ze er heel veel zin in hebben.


 

'Je kan maar één keer je debuut maken en dat willen we ook meteen goed doen'

 

 

 

Het doel voor de toekomst

Lastige vraag, maar wat is het uiteindelijke doel met Nina Wood nadat Drentsch Peil XL is afgerond? “Als ESNS is geweest, dan willen we in dat jaar (2024) meer muziek uitbrengen. Het jaar daarna (2025) willen we dan wel graag op Into The Great Wide Open of Oerol staan. En als we echt mogen dromen, dan zouden we graag een tour op bijzondere plekken doen.” “De plekken zouden dan aan zee of midden in het bos kunnen zijn, op die manier willen we meer zijn dan alleen muziek en echt een ervaring creëren.”

Kan je niet zo lang wachten en ben je benieuwd naar Nina Wood? Op Koningsdag zijn ze om 15.15 uur te zien op het Kunstbende Podium. Op 5 mei staan ze om 20.00 uur op het Bevrijdingsfestival Drenthe. En 23 juni op het TT-festival in Assen.