Pitfest voor de allereerste keer in Emmen

Veel agressieve muziek, maar dat is de sfeer totaal niet!

Abhay van den Berg / Fotografie: Jeffrey Heijnen ,

Het jaarlijkse metal, punk en hardcore festival Pitfest, dat in voorgaande jaren georganiseerd werd in Erica, streek voor de eerste keer neer in Emmen. De nieuwe thuisbasis werd gevonden naast het FC Emmen station aan de Meerdijk.

 

Het was even wennen misschien, een lawaaiig metalfeest in deze buurt, de geluidsoverlast was voor de omgeving desondanks dragelijk. Toch was één buurtbewoner het hier niet mee eens. De man uit Barger-Oosterveld liet tijdens de eerste dag van het festival al weten ‘extreem’ veel last van het geluid te hebben van Pitfest 2023.

Via diverse mails en telefoontjes liet hij zijn ongenoegen weten. Maar omdat hij bij de politie en bij de organisatie niet het bevredigende antwoord kreeg, liet de man weten wel even met een bijl langs te komen, om alles kort en klein te komen slaan. Omdat dit toch een serieus dreigement was, heeft de organisatie voorzorgsmaatregelen moeten nemen en heeft de politie een gesprek gehad met de man in kwestie.

We spraken ook een andere buurtbewoner. "Ik snap niet dat mensen het volhouden in dat gedreun en geschreeuw, maar de overlast valt mij reuze mee. En ach, het is maar drie dagen."

Het metal gevoel

Zo'n 2.000 muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland waren afgekomen op de primeur naast het huidige voetbalstadion, waar de hele opzet indruk maakte. Metalheads zijn namelijk niet zo van de vrolijke kleurtjes of Hawaï-blousjes. Op Pitfest liep een veelal zwart geklede massa rond.

Jezelf zijn
Het mooie aan dit soort festivals is, je kunt jezelf zijn en helemaal losgaan. Je wordt niet bekeken. De kracht is dat iedereen in z'n waarde gelaten wordt, hoe gek ze ook doen.

Biertje en de burgemeester

Het is een terugkerend onderwerp onder de bezoekers: de sfeer. Die doet voor nieuwkomers vrij intimiderend aan, maar is dat juist niet volgens trouwe bezoekers. "Er heerst nergens zo'n relaxte sfeer als op metalfeestjes". Zelfs de burgemeester van Emmen moest dit erkennen. Hij zegt: "De muziek is agressief, de sfeer totaal niet.”

De organisator legt uit:”Niemand heeft zin in trammelant. Er wordt ook altijd gewezen naar het overmatig drankgebruik, maar degenen met een biertje op zorgen (bijna) nooit voor ruzie. Als er iets gebeurt, wordt het vaak door omstanders alweer opgelost en daar komt bijna nooit de beveiliging aan te pas.”

De pit

Dat het er dan wel soms hard aan toen gaat in de pit, blijkt uit het aantal keer dat de ambulance arriveerde, die heeft tot driemaal toe een bezoek moeten brengen aan het festivalterrein. Het adrenaline niveau van de band Terror was voelbaar vanaf het podium en dat leverde een vervelende valpartij op tijdens het stagediven. Besmeurd onder het bloed werd een bezoeker meegenomen door het ambulancepersoneel. Een beveiliger verdraaide zijn knie tijdens het opvangen van iemand die tijdens het Amerikaanse Madball probeerde te stagediven. Stagediven blijkt niet geheel zonder risico.

Drents talent

Hoogtepunten waren onder meer de optredens van Bladecrusher en Disquiet van eigen bodem. Men was ook enthousiast over de optredens van de internationale bands: Terror, Phil Campbell & The Bastard Sons, Madball, Hellripper, Midnight, Marduk, Aborted en Mayhem. Grootste teleurstelling was toch wel Dog Eat Dog… die hadden (denk ik) een jointje teveel gehad.

Skroetbalg
Het bijzondere is dat Pitfest werd afgesloten door de internationale top uit de scene, maar tegelijkertijd door jongens uit de streek. De heren van Skroetbalg komen namelijk 'gewoon' uit Drenthe.

Klein minpuntje

Was er dan niets aan te merken? Jawel, driedaags en drie podia is extreem vermoeiend. Ook een klein minpuntje was dat het hoofdpodium tegelijkertijd met het ‘Punkhol’ in actie was.. beide podia stonden hiervoor net iets te dicht bij elkaar.

Maar in de herinnering van de bezoeker zal vooral de geslaagde editie blijven hangen. En terecht!

We kijken nu al uit naar 2024!