Grolloo blijft de bakermat van de Nederblues

Binnenblues opmaat voor Holland International Bluesfestival 2016

Jon Nyckl ,

Caféuitbater John Hofsteenge presenteerde zondag 10 oktober Binnenblues Grolloo, alweer voor de derde keer op rij. Na de dood van Harry Muskee bleek een herhaling in 2012 van zijn groots gevierde 70ste verjaardag een jaar eerder niet haalbaar. Maar vanaf 2013 is de draad weer succesvol opgepakt. Weliswaar kleinschaliger, maar in een opzet en omvang die én het publiek aanspreekt en past bij de omvang van het dorp.

Zo is in mei van dit jaar voor de derde achtereenvolgende maal Blues in Grolloo gehouden met verschillende (internationale) acts op diverse buitenpodia in het dorp. Een evenement dat steeds zo’n 2000 bluesliefhebbers van heinde en ver aantrekt. Binnenblues in Grolloo is het kleinere broertje daarvan, dat zich afspeelt in de zalen van café restaurant Hofsteenge en ooit door Muskee is geïnitieerd als blijk van waardering aan trouwe fans - een jaarlijkse reünie, zeg maar.

En daar waar Cuby and the Blizzards eerder de vaste act was, kan dat nu worden gezegd van King of the World, de succesvolle nieuwe formatie van voormalig Blizzard-gitarist Erwin Java. Hun anderhalf uur durende set was de slotact van dit intieme festival dat door zo’n 300 mensen werd bezocht. KotW toert inmiddels drie jaar door het land en de band staat als een huis. In vlot tempo volgen de aanstekelijke eigen songs elkaar op (live-cd Live at Paradiso is een aanrader), de spelvreugde spat van het podium en op de kwaliteiten van drummer Fokke de Jong, bassist Ruud Weber, toetsenist Govert van der Kolm en de eerder genoemde Erwin Java valt weinig af te dingen. De mannen hebben elkaar gevonden en zijn toe aan een internationale doorbraak.

De gehele line up was verzorgd door niemand minder dan Albert Haar. Hij groeit zo langzamerhand uit tot de Godfather van de Drentse muziekcultuur. Als zekerheidje legde hij Lefthand Freddy vast, gitaarvirtuoos en showman pur sang, met in de begeleiding zijn zoon Berend, gastbassist Rony Jonker en de onovertroffen Hans Waterman op drums. Ook voor hen was het niet de eerste keer dat zij het podium van dit binnenbleusgebeuren beklommen. Voor het festival en het publiek zou het mooi zijn als de organisatie (Albert) de volgende keer met nieuwe namen komt.

Wel verrassend en verfrissend waren de optredens van respectievelijk Erik Ankoné en JeeBee. Zij zorgden voor aanstekelijke omlijsting van het geheel in de voorzaal (annex bowlingzaal), waar de twee grote acts de 'danszaal’ gezellig vulden.

Erik Ankoné (zang en akoestische gitaar) had zijn boezemvriendje Max Sombroek (elektrische gitaar) meegenomen, want solo vond hij te ongezellig, ook gezien de lange reis vanuit Alkmaar. Hoe jong ook, (rond de 30) zij maken al jarenlang deel uit van de band Erik Ankoné and the Gone Wrong Kings.

Aan passie voor de blues en overgave op het podium ontbrak het deze jonge heren geenszins. Het publiek werd gepakt door hun toch wel traditionele, doch eigen nummers in een lekker wornout jasje en ongepolijste uitvoering. Zij willen niets weten van muzikale moderniteiten en verliezen zich helemaal in het oorspronkelijke van de blues. ‘Het gaat om de authenticiteit’, liet Erik optekenen. ‘Blues is een universele taal. Iedereen snapt het, verstaat het, voelt het. Dat geeft interactie met het publiek, dat is kicken.’

Welke ambities deze jonge bluesgasten hebben, laat zich raden. ‘Van deze passie op het podium mijn werk maken en doorgaan tot mijn 80e!’, vult Max vol overtuiging aan.

Twee keer mocht JeeBee Bluesband opdraven als tussenact. Een bluestrio uit Groningen en wijde omgeving o.l.v. Joris Bos. Alleen tijdens Binnenblues Grolloo moesten Joris (zang en telecastergitaar) en Martijn Drijfhout (bas) het zonder drummer Pieter Dokter stellen.

De mannen deden dat met verve en hun moed valt zeker te waarderen. Echter, hun repertoire is van dien aard dat de meeste nummers vragen om een lekkere stuwende beat. Daarmee kwam deze band niet geheel uit de verf. Vooral jammer voor henzelf, want het publiek was bereidwillig genoeg om op de maat mee te klappen. Zij verdienen een herkansing in volledige bezetting, zeker wanneer het trio wordt uitgebreid tot een kwartet met de komst van toetsenist Johan Zielstra. Dat de blues aan betekenis wint bij jongere generaties maakten ook deze jongens duidelijk. Veel eigen werk, geïnspireerd op de muziek van de oude reuzen van weleer, zoals Freddy King, Stevie Ray Vaughn en Jonny Lang.

Holland International Bluesfestival

In mei van dit jaar was er Blues in Grolloo, in oktober BinnenBlues in Grolloo en ondertussen bestaat ook Sundayblues in Grolloo. In samenspraak met Johan Derksen vindt in café restaurant Hofsteenge dit nieuwe maandelijkse initiatief plaats.

Grote namen uit de (veelal Amerikaanse) bluesscene reizen dan op zondagmiddag naar het Drentse Blueswalhalla voor een uniek concert, nadat zij de avond daarvoor in de Amsterdamse Northsea Jazzclub hebben gespeeld. Handigheidje van Derksen en Hofsteenge als opmaat naar het op 3 en 4 juni 2016 te organiseren groots opgezette Holland International Bluesfestival. Blues zette Grolloo op de kaart, maar vanaf nu zet Grolloo de Blues weer op de kaart