A Very Heavy X-Mosh: metal op tweede kerstdag

Metal Front Coevorden houdt traditie met hardste kerstconcert

Phil Pietrzak ,

De tiende editie van A Very Heavy X-Mosh in Metal Front Coevorden werd traditiegetrouw goed bezocht. Dit jaar stonden er twee binnenlandse bands, en twee buitenlandse bands op het programma.
Voor de tweede keer kon het publiek voorafgaand aan het 'hardste kerstconcert van Nederland' een top tien van hun favoriete metalsongs indienen die vervolgens door penningmeester Nils Vos in een Metal Top 50 werden gegoten.

Natuurlijk kwam het publiek voor de bands die op het programma stonden. Te beginnen met de Zwolse deathmetalband Procreation die een behoorlijk strakke set speelden met nummers van hun debuutalbum Ghostwood, met hele fijne dubbele gitaarpartijen van gitaristenduo Ronald en Richard.

Ook Neckbreak Nation stond garant voor een puike set moderne, technische thrashmetal. Het waren vooral de technische hoogstandjes van gitarist Pascal die heel goed op dreef was. Afgelopen november trad hij ook toe tot de SGK-familie (Serpent King Guitars) van Henri Sattler (God Dethroned), en zo te merken heeft die 'endorsement' een speelplezierverhogende factor.

Deze jonge Zutphenaren stonden ondanks hun relatief korte bestaan al eerder in het voorprogramma van Prong en vorig jaar op Occultfest. Met drummer Ivo Maarhuis van Izegrim in de gelederen en twee goeie releases (EP Warchitects en full length 'Stroke Of The Devil's Hour) op hun CV kan het niet anders dat 2016 een goed jaar moet worden voor Neckbreak Nation.

Het buitenlandse gedeelte van A Very Heavy X-Mosh werd ingeluid door de 'Britse' horrormetalband The Heretic Order, dat bestaat uit leden van Breed 77; een band uit Gibraltar die in 1999 door Metal Hammer en Kerrang! werd uitgeroepen tot 'best new band' en zich kenmerkte door de nogal vreemde kruisbestuiving van 'alternative metal' met flamenco.

Wie een Merciful Fate-achtige show verwachtte met veel satanische doom-elementen, kwam echter bedrogen uit. De nummers die ten gehore werden gebracht, klonken nogal 'vrolijk' en redelijk uptempo. Het ging er, hoe dan ook, wel goed in bij het publiek. De opmaat naar de laatste band van de avond was gemaakt.

En dat waren de punkrockers van The Kendolls uit Göteborg, die een behoorlijk energieke show weggaven. Zweedse kwaliteit, dus goed. Daar zijn niet veel woorden aan vuil te maken. Zelfs in de late uurtjes hadden deze heren er zin in, maar eigenlijk viel ook weinig anders te verwachten van Zweden's hardest working rock 'n roll band, die al bijna tien jaar lang podia onveilig maakt - van vieze kleine kroegjes tot festivals. Zo werd ook het kleine podium van MFC weer kort en klein gemaakt en kwam deze tiende editie van A Very Heavy X-Mosh tot een onvermijdelijke climax.

Maar die andere climax moest ook nog komen, want aan het einde van die spetterende set van The Kendolls kwamen de bovenste tien metalsongs van de MFC Metal Top 50 nog aan bod. De nummer één van vorig jaar - Holy Diver van Dio - was van de troon gestoten, met een nieuwe, en verrassend recente plaat aan de top van de Top: Chlorine & Wine van Baroness' laatste plaat Purple, die nog geen twee weken geleden werd uitgebracht.

Voor de lezers van 3voor12 drenthe met een neusje voor het stevigere werk, staat de MFC Metal Top 50 ook online op Spotify in een handige playlist: