Eind 2014 is Cape Canaveral ontstaan. In eerste instantie begonnen zanger Elmer van Hal en Sjoerd Visser (toetsenist), maar al snel kwam gitarist Michael Rothuizen erbij. Eigenlijk begon het hele verhaal bij de Voice of Holland, want Elmer had het wilde idee om daaraan mee te doen. "Ik heb de auditieronde gedaan en ik wilde een liedje doen dat de jury een beetje bijbleef. Dus ik dacht: ik ga Torn zingen van Nathalie Imbruglia." Stiekem was Elmer als kind erg verliefd op haar, dus daarop was de keuze ook gebaseerd. "Ik ging niet door, maar zei wel tegen Sjoerd dat we dat nummer moesten coveren. Dat is al vaak gedaan, maar ik wilde er iets electroachtigs van maken. Sjoerd zei alleen dat het veel leuker was om onze eigen nummers te gaan schrijven." Het begon met één liedje. Daar zou het ook bij blijven. Maar uiteindelijk zijn er meerdere nummers uitgekomen.
Zin des levens
De heren komen vaak bij elkaar over de vloer en praten dan over van alles. "We praten regelmatig over de grote vragen van het leven", vertelt Sjoerd. "Toen bedachten we dat we daar ook wel liedjes over konden schrijven. Dus dat is in de nummers verwerkt." Live komt er een drummer bij en op de EP is deze ook te vinden. Maar officieel bestaat de band uit drie personen. "De drummer speelt ook in een andere band, dus is het niet handig als hij bij Cape Canaveral een onderdeel van het gezicht wordt. Dan gaat alles door elkaar lopen."
Cape Canaveral is klaar voor het avontuur
Cape Canaveral, een band met een bijzondere naam. Als je op Google zoekt, vind je eigenlijk alleen informatie over het ruimtecentrum bij Florida en weinig over de band. Ze hebben in ieder geval net hun eerste EP uitgebracht en willen graag optreden. We spreken bandleden Elmer van Hal en Sjoerd Visser.
De naam
Waarom Cape Canaveral? Lastig uit te spreken voor de meeste mensen en het verwijst naar een ruimtecentrum bij Florida. "De reden voor de naam hangt samen met de liedjes waar we mee begonnen. Het heeft te maken met de hang naar het avontuur en de zin van het leven. Wil je van je leven meer maken en grenzen verleggen?" De raketten staan symbool voor de hang naar het avontuur. Het ontdekkende past goed bij de band, want ze doen steeds nieuwe invloeden en inspiratie op voor hun eigen muziek. Die inspiratie komt niet van de jeugdliefde van Elmer, mevrouw Imbruglia, maar vooral van M83 (electro) en Panic at the Disco (alternatieve rock).
"In principe begonnen we met het idee om hele enthousiaste electromuziek maken. Maar nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een nummer over een gast die heel erg vast zit in zijn baan en die heel bewust wordt van het feit dat hij dat helemaal niet wil. Hij wil vrij zijn. Qua muzikale stijl kom je dan bij een melodome sound." Dit nummer komt nu nog niet uit, maar wordt straks wel live gespeeld. "We begonnen met een EP en daar willen we het nu even bij laten." Wellicht dat er straks nog een EP of een album uitkomt. Eerst wil de band zich focussen op optredens.
De EP
De reacties op de EP zijn goed. "Mensen zijn enthousiast volgens mij", zegt Sjoerd aarzelend. "We hebben relatief een kleine kring mensen, want we zijn nog heel erg beginnend", legt Elmer uit. "We konden twee kanten op. Of eerst heel veel live spelen, zodat mensen ons leren kennen, of heel veel tijd steken in de EP. We hebben voor het laatste gekozen, maar dat betekent ook dat nog relatief weinig mensen ons kennen."
De nummers zijn vaak rond de vijf minuten, dus niet echt radiovriendelijk. "We hebben niet echt concessies gedaan voor op de radio. We zouden sommige nummers nog wel kunnen inkorten, maar dat was niet onze eerste insteek." De heren willen graag laten horen aan mensen dat je iets nieuws kunt brengen. Op festivals kan het wel goed werken, lekkere lange nummers luisteren in een warme zomerzon.
Optredens
Maar hoe staat het dan met die optredens? De band heeft zich ingeschreven voor de Popronde en Drentsch Peil XL. "We staan in augustus op Graceland, een christelijk festival." Op 19 november spelen ze in Podium Zuidhaege. Dat klinkt nog ver weg. "Maar dan kunnen we ondertussen nog hard werken aan een goede setlist."
De band vindt het een uitdaging om podia aan te schrijven voor optredens. Zeker als je nog een beginnend bandje bent is dat lastig. "Ze kijken bijvoorbeeld naar hoeveel likes je hebt op Facebook, want ze willen natuurlijk wel dat je genoeg mensen meeneemt naar je optreden. Als je dan al die podia aanschrijft en je hoort niets, dan voelt dat toch alsof je alles voor niets doet. Maar als je dan toch reacties krijgt, dan voel je je toch opeens gezien."
Het uiteindelijke doel van de band is 'toffe muziek maken' en veel gaan optreden. "Ook dat je in de muziek dingen legt die je bezig houdt en dat luisteraars daar misschien iets aan hebben." Maar de voornaamste reden is natuurlijk dat ze het zelf leuk vinden. "Ook al zou over vier jaar nog niemand ons kennen, dan vind ik het nog steeds leuk", zegt Elmer. "Ik vind onze nummers goed en we hebben een leuke tijd met elkaar. Dan maakt het niet zo heel veel uit of we optreden voor duizenden mensen of een halve zaal vol."
Sjoerd vindt het een kick om van niets íets te produceren. "Vooral als het dicht bij jezelf of bij de band ligt. Als mensen daar van kunnen genieten dan is dat heel mooi meegenomen. Het geeft een meerwaarde als iemand zich kan herkennen in de tekst."
Voorlopig komt er niet iets nieuws uit. "We zijn wel bezig met wat nummers om live te spelen." Dat worden een aantal covers. Zit Natalie Imbruglia daar ook tussen? "Dat staat nog niet vast, maar het zou kunnen. Het past niet echt bij onze eigen nummers."
Wij zouden graag zien dat Torn gecoverd wordt, maar voor nu is het afwachten tot we de band live kunnen bewonderen. Ze zijn in ieder geval te zien op het Graceland festival (26, 27 en 28 augustus) in Zelhem en op 19 november in Podium Zuidhaege.