Naar eigen zeggen is Leo meestal kort voor aanvang van zijn optredens op de plek van bestemming aanwezig. Ditmaal was hij echter al om drie uur ’s middags in Drenthe aangekomen en wel in Grolloo, waar hij een afspraak had met Willy Middel, voormalig bassist en mede-oprichter van Cuby & The Blizzards. Samen bezochten zij het C+B Museum, waar Willy uitgebreid toelichting gaf en leuke anekdotes vertelde over C+B. Dat gaf een extra dimensie aan de beleving van de geweldige historie van Cuby. ’s Avonds was Willy ook bij de lezing van Blokhuis in Klazienaveen.
Leo Blokhuis geeft lesje in Klazienaveen
'Jullie hebben muzikanten om trots op te zijn'
Presentator en ‘popprofessor’ Leo Blokhuis was dinsdag te gast bij café De Witte Olifant in Klazienaveen. Maandelijks wordt daar een literair café gehouden. Blokhuis sprak onder meer over het ontstaan van de blues, de nederpop en de Drentse pophistorie.
Leo begon zijn verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van de blues in de Mississippi Delta. Vervolgens nam hij de aanwezigen mee naar Nederland, in het bijzonder Drenthe, en vertelde over het ontstaan van de eerste Nederlandse blues- en nederpopbands. Natuurlijk kon Leo niet om Cuby & The Blizzards heen. Harry ‘Cuby’ Muskee was vooral beïnvloed door de rhythm and bluesmuziek van John Lee Hooker. Leo stelde dat Cuby & The Blizzards, vooral dankzij het feit dat zij uit Drenthe kwamen en daar ook bleven, tot de belangrijkste Nederlandse bluesbands behoorde. Als Drentse band kon je je rustig ontwikkelen, zonder dat je voortdurend gestoord werd door allerlei opdringende figuren en onderlinge concurrentie tussen verschillende bands, zoals in het westen wel vaak het geval was.
We zijn in Drenthe vorige maand gestart met het muziekplatform 3voor12 drenthe. Wat kan de Drentse popmuziek volgens Leo hebben aan dit platform?
‘Voor de Drentse popscene is het een uitermate geschikt platform, zodat artiesten en bands zich zowel binnen als buiten Drenthe kunnen profileren. De site biedt buitenstaanders inzicht in de activiteiten en ontwikkeling van de Drentse popscene, waardoor op nationaal niveau interessante zaken eerder opgepakt kunnen worden. Ik zie het zeker een verrijking en ik wens de redactie veel succes.’
Na afloop van de lezing overhandigden Jan Vrielink (mede-oprichter Stichting Pop.Drenthe en later manager van de Muskee Gang/Band) en Jan Stam aan Blokhuis het boek Altied Underwegens - 50 jaar lichte muziek in Drenthe – waar beide heren aan hebben meegewerkt . Ook kreeg hij de nieuwste bandsampler ‘Drenten uit de Pap’ mee naar huis.