Ook op deze laatste dag van Rewire 2025 staat er nog een aantal mooie acts op het programma. We laten ons verrassen door veteranen, gloednieuwe projecten, mooie samenwerkingen en een grimmige show met een boodschap.

We beginnen deze laatste festivaldag in de Grolsch Zaal van PAARD, waar Panda Bear (onder andere bekend van de experimentele psychpop-groep Animal Collective) zijn nieuwste album Sinister Grift mag komen presenteren. Die plaat is misschien wel de meest toegankelijke die de zanger ooit heeft gemaakt, en staat vol met zonnige dub en psychedelica. Al dat nieuwe werk staat vandaag echter niet bepaald centraal. We horen maar vier nummers van het nieuwe album, en die klinken toch niet helemaal zoals we hadden gehoopt. ‘Defense’ wordt een beetje lui gespeeld, terwijl een versnelde versie van ‘Praise’ juist weer rommelig overkomt. ‘Ends meet’ komt nog het dichtst bij de fijne studioversie, maar ook ‘Just as Well’ klinkt vlak, met uitzondering van de leuke synthesizer-foefjes (meer daarvan graag!). Zo komt een groot deel van de show een beetje plat over. Vandaag ontbreekt de rijke, gelaagde sound die Panda Bear normaal gesproken in zijn muziek stopt, terwijl er toch een vijfkoppige band op het podium staat.

Een flink deel van het optreden komt over als een uitgebreide jamsessie waarin niet zo heel veel spannends gebeurt. Onze zintuigen worden dan ook meer geprikkeld door de constante trippy visuals en de uiterst drukke lichtshow die af en toe recht in ons gezicht tekeergaat. Wel klinken de vocalen, en dan vooral de fijne harmonieën die Noah Lennox met zijn band uitvoert, erg goed. Verder komt het helaas te vaak voor dat een nummer zich lijkt te gaan ontvouwen, maar toch blijft hangen in langdurige eentonige secties. We hadden heel graag ook nog werk van het geweldige album Person Pitch uit 2007 gehoord, maar we hebben al vrij snel door dat er voor dat soort gelaagde trips vandaag geen ruimte wordt gemaakt. Het feit dat de zanger het na iets meer dan een uur vrij abrupt voor gezien houdt, terwijl er in het blokkenschema vijf kwartier voor deze set is vrijgemaakt, helpt dan ook niet mee. 

Panda Bear

Panda Bear

Panda Bear

Snel door naar de Kleine Zaal, waar we een vlug kijkje nemen bij Body Meπa, een vierkoppige band uit New York die nog niet zo lang samenspeelt. “Last night was our first show ever together, so this one will be… even better”, kondigt de drummer van te voren aan. Wat dat precies betekent is onzeker. De band speelt een vrij rustige vorm van post-rock waarbij de drums centraal staan en voor de meeste opschudding zorgen. Terwijl de muziek voorzichtig ontvouwt, dragen zwevende, lichte drones van de gitaren bij aan de sfeer. Verder is de bas prominent aanwezig, maar vooral omdat deze echt kneiterhard staat en overal vrij onsubtiel doorheen knalt en galmt. De nummers zijn daarentegen vrij kalm. Er gebeurt soms  weinig, zeker wat de gitaren betreft, en de band is niet altijd helemaal in sync. Het klinkt alsof de band nog wat zoekende is, hoewel dat ook wel past bij hoe de nummers horen te klinken. Toch klinkt Body Meπa af en toe wel echt te veel als los zand. Het is dus ook wel te merken dat dit pas de tweede show ooit van dit viertal samen is. 

Body Meπa

We haasten ons richting Amare om een mooi plekje te bemachtigen voor de set van Rachika Nayar & Nina Keith. Dit blijkt achteraf onnodig, aangezien het optreden in de Conservatoriumzaal door technische mankementen een half uur later dan gepland van start gaat. De show is het wachten desondanks meer dan waard. De twee artiesten hebben hun krachten gebundeld voor een nieuw project waarin piano, ambient, noise en trance samenkomen in een soort kalme storm. Het duo bouwt hun composities zorgvuldig op. Mooie pianoklanken zetten de toon, waarna er steeds laagje voor laagje een nieuwe dimensie wordt toegevoegd, terwijl we langzaam worden opgetild door magische klanken, beats, bassen en vocal samples.

Nayar en Keith werken op een prachtige, organische manier toe naar de climaxen van hun nummers, waarbij we worden meegenomen in het oog van de storm en tot rust komen op een bedje van hemelse techno. Elke klank, glitch, loop en snippet is helemaal op zijn plek en draagt bij aan de emotionele lading die de muziek met zich meebrengt. Ook zijn de twee artiesten geweldig op elkaar ingespeeld. Het duo werkt in de nummers in zekere zin steeds naar elkaar toe door eerst hun eigen basis voor het nummer vast te leggen en vervolgens - letterlijk en figuurlijk - bij elkaar te komen om alle puzzelstukjes op zijn plek te leggen en de volmaakte samenkomst van geluiden te begeleiden. Ze weten precies wat ze op welk moment moeten doen, en wat ze op ieder moment van elkaar kunnen verwachten. Een hele fijne set om even heerlijk bij weg te dromen (op de best mogelijke manier), en eentje die met gemak nog een halfuurtje langer had mogen duren. 

Rachika Nayar & Nina Keith

Rachika Nayar & Nina Keith

More Eaze & claire rousay

Maar daar is geen tijd voor, want het is tijd om nog meer tot rust te komen in de Lutherse Kerk, die al goed vol loopt voor nog een duo. Muzikanten More Eaze & claire rousay zijn samengekomen voor een gezamenlijk album, no floor, dat de twee vanavond voor het eerst live ten gehore brengen. Hun serene ambient muziek wordt gedomineerd door de piano van Rousay en de steelgitaar van More Eaze. De glijdende steelklanken vullen de ruimte op een prachtige manier in en gaan perfect samen met de pianostukken. Het is een prachtige combinatie die voor elkaar gemaakt lijkt en ons transporteert naar een dorre vlakte waar de tijd altijd stil lijkt te staan.

Na een tijdje worden we voor het eerst opgeschrikt door de ‘soft noise’ die door het programmaboekje ook werd voorgeschreven als onderdeel van het muzikale palet. Hoewel, zo soft is die noise in de praktijk niet altijd. Verschillende ruwe geluiden knallen zo nu en dan door de kerk en creëren een tegenstelling met de vredige geluiden die erachter zitten. Het is alsof het duo ons wil laten ontsnappen aan de realiteit, maar toch niet helemaal. Noise als brute reality check binnen een verder ongestoorde ontvluchting. Verderop in de set blijkt More Eaze ook nog kunstig vioolspel in haar repertoire te hebben. Een van de laatste stukken bevat een machtig vioolgedeelte dat eerst krijsend en paniekerig klinkt en daarna weer tot rust komt. Ook horen we op een gegeven moment iets wat daadwerkelijk op een ‘gewoon’ liedje lijkt, inclusief zang en een soort van vaste structuur. Zo laten More Eaze & claire rousay ons hun veelzijdige muzikaliteit zien, en zijn we weer helemaal opgeladen om overprikkeld te raken. 

More Eaze & claire rousay

En dat komt goed uit. De laatste act waar we deze mooie editie van Rewire mee afsluiten is Backxwash, een Zambiaans-Canadese rapper en producer die ons omver komt blazen met haar industriële, hardcore hiphop. Binnen een paar seconden blijkt dat de seizure warning die voor aanvang van de show wordt getoond niet voor niks is. Al onze zintuigen gaan op scherp, terwijl licht, beeld en geluid samenkomen in een harde, grimmige hiphopshow. De beats van Backxwash zitten vol met druisende drums en zware gitaren en haar vocalen zijn rauw en agressief. De muziek heeft een zware politieke lading die constant voelbaar is. Veel nummers gaan over identiteit (Backxwash is een zwarte transvrouw) en over de fucked up staat van de wereld. De rapper brengt haar vocals met ongelofelijk veel passie; de wil om haar boodschap over te brengen is niet te missen. Tegelijkertijd geniet de artiest zichtbaar van de reacties van het publiek in de Grolsch Zaal, dat erg enthousiast is.

Hoewel een aantal nummers enigszins gedateerd klinkt (‘Devil in a moshpit’ is niet het meest verfijnde, maar wel erg leuk voor diegene die zich in de desbetreffende moshpit bevinden), zijn nummers als ‘History of violence’ en ‘Wake up’ regelrechte knallers waarvan de boodschap bij iedereen aanwezig binnenkomt. De rapper heeft haar adem zo nu en dan niet helemaal onder controle, maar haar energie en dankbaarheid zijn vanavond ongeëvenaard. Backxwash kanaliseert haar woede via figuren als Malcolm X en Angela Davis en volgt met haar muziek en teksten diezelfde confronterende lijn. Ze heeft een boodschap en een doel. Verandering is mogelijk, verandering is noodzakelijk. Wegkijken en niets doen is geen optie. De veranderingen waar Backxwash om smeekt zijn al lang onderweg zonder te arriveren, maar met deze intense show laat ze in ieder geval een blijvende impact achter die het publiek van Rewire op de valreep nog even wakker schudt. 

Backxwash

Backxwash

Backxwash