Mei bracht ons wederom allerlei Haagse releases. Van volledige debuutplaten van kersvers talent tot aan releases van vaste waardes in Den Haag. Callkoen en SKOFNIKS hebben bovendien zin in de zomer. Net als elke maand vragen we je om de koptelefoon op te zetten, de playlist aan te slingeren en met ons mee te luisteren. Dit was de muziek van afgelopen maand!

neómí

somebody's daughter

Na twee EP’s boordevol mooie indiefolk, de titel 3FM Talent, en optredens op prestigieuze festivals als Eurosonic Noorderslag en South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas, is het debuutalbum van singer-songwriter néomí eindelijk uit. Dat wordt gevierd met een album release-tour, waarvan de eerste stop de kleine zaal van PAARD in haar thuisstad Den Haag is. Het album is een verzameling typische luisterliedjes die na een enkele luisterbeurt niet gelijk zijn glans verliezen. Wij waren bij de releaseshow van somebody's daughter, het verslag lees je hier.

Luister somebody's daughter hier.

Heath

Isaak's Marble

De Haagse psychrockformatie Heath heeft wat te vieren. Op de dag dat de volwaardige langspeler Isaak’s Marble ter aarde komt, geeft het zwoele kwintet een wervelende show in een uitverkocht PAARD. Dat Heath veelbelovend is, zal menig lezer van dit prachtplatform al lang weten. Echter, dat Heath de potentie heeft om zichzelf moeiteloos in de muzikale canon van Nederland te kerven, is wél nieuw en zal de band de komende tijd ongetwijfeld bewijzen. Lees het hele verslag hier.

Luister Isaak's Marble hier

Baardvader

When The Stars Arrive

In de sterren stond geschreven dat Baardvader een derde album zou maken. Die voorspelling is uitgekomen, want derde album When The Stars Arrive is een feit. Wij spraken de band naar aanleiding van de releaseshow en de plaat zelf. Er waren momenten waarop de heren dachten "Waren wij dit?" Lees het verslag hier.

Luister hier naar When The Stars Arrive.

Walter Bijenkonink Band

'T Beste Laatst

Haagse nieuwkomer Walter Bijenkonink Band maakt catchy rock met een vleugje soul en blues in je moerstaal. De groep bestaat uit ervaren covermuzikanten die besloten hebben om de handen ineen te slaan om met eigen werk te komen. Dat dit zonder pardon gelijk een volledig debuutalbum is geworden, is natuurlijk indrukwekkend te noemen. Het resultaat is 'T Beste Laatst, een toegankelijke rockplaat waarvan wij verwachten dat deze live wat beter over zal komen.

Luister 'T Beste Laatst hier.

Hermes Barzelini

Real070 Part 2

Tiktokfenomeen en rapper Hermes Barzelini pakt lekker door. "Voor alle Hagenezen, Hagenaars en alle strijders in de wijken" heeft hij een deel twee van zijn legendarische single 'Real070' uitgebracht (lees het interview anno 2023 hier). Samen met HG$ midden in de nacht scooters jatten, wie kent het niet? Een opwarmertje voor zijn Onkruid mixtape vol 2 die zeker blijft hangen.

Luister 'Real070 Part 2' hier.

L'orne

Philia

Daar is 'ie dan: de laatste singlerelease voordat de debuutplaat Fell asleep forever van L'orne uitkomt. De band zelf laat weten dat het een bijzondere single betreft, want deze markeert de start van een nieuwe era met een verdubbeling van de podiumbezetting. Eerlijk is eerlijk: de eerste drie minuten van het nummer denken we nog dat 'Philia' de titel van het aankomende album eer aandoet, maar dan komt er op de valreep toch nog een beetje pit in de track met een vollere sound en hoger tempo. Een plottwist zoals we die ook in eerdere single 'Old Hag' terugzagen, maar ons toch weer weet te verrassen. Dat belooft een spannend debuutalbum te worden.

Luister 'Philiahier.

Thor Kissing

Aukamacic

In praktisch elke Haagse Nieuwe komt Thor Kissing ook weer even buurten. Zo ook deze editie. We hebben hier te maken met een vernederlandste cover van het oorspronkelijk door de Britse psychedelische punkband Cardiacs uitgebrachte Aukamacic. De teksten passen 1-op-1 op het origineel, lekker bezig.

Luister ‘Aukamacic’ hier.

Mister C

Samen

Mister C ontdekt zijn gevoelige kant in nieuwe single 'Samen'. De track werd samen met Jules Maurice gemaakt en geproduceerd door Bada Beats. Onder een lekkere beat beschrijft de artiest een relatie met een wel heel bijzonder persoon. "Ik jouw man, jij mijn dame." Hoewel het refrein af en toe wat corny kan overkomen, kiest Mister C soms ook de poëtische weg: "Deze reis samen wordt ons één keer gegeven." Zo is het maar net.

Luister 'Samen' hier.

inneruu

druist

De experimentele en multidisciplinaire groep inneruu heeft na lange tijd weer nieuw werk uitgebracht. 'Druist' verhaalt over het complexe proces van een voortdurende innerlijke drang die moet worden gevolgd. Het nummer pulseert en is meeslepend: de luisteraar kan zich volledig verliezen in het verhaal van de oude man in het bos die een betoverende droom beleeft die hij wil volgen. Naar eigen zeggen is de single het resultaat van een intens creatief proces samen met producer Andrzej Konieczny en het choiiruu, een open koor rondom de band. Lees meer over 'Druist' in het artikel van onze collega's van 3voor12 Leiden.

Luister hier naar 'druist'

Algra & The Great Communicators

Clair Obscure II

Vorige maand hadden we het nog over Timothy Dunn, de bassist van The Great Communicators, terug van weggeweest. Nu is Algra, zanger van diezelfde band, een eigen project begonnen, waarvoor hij ook een nummer heeft opgenomen met vrienden van zijn voormalige band. 'Clair Obscure II' is een up-tempo en dansbaar nummer waarop de ritmesectie de boventoon voert. Het is de eerste single van het aankomende album The Last View, een plaat die zal gaan over Algra's worsteling met de tijd en de pogingen daar af en toe even bovenuit te kunnen stijgen.

Luister hier naar 'Clair Obscure II'

Kopsmart

Toet Mèm Sjors

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe het Scheveningse dialect klinkt of gewoon zin hebt in liedjes die gaan over de zee, afscheid en weerzien, schilders en vis, dan moet je het tweede album Toet Mèm Sjors van KOPSMART luisteren.

Dat je soms weinig begrijpt van de tekst maakt eigenlijk niet uit, want de catchy folk-rock nummers zijn goed voelbaar. Het openingsnummer ‘Ut merækel’ is een aanrader. Een ode aan het mysterie van de zee die je meteen in Scheveningse sferen brengt. 

Luister Toet Mèm Sjors hier.

Machine Volante

De Vliegende Machine

"Het vijfde album in twee jaar ligt voor je klaar. En de Vliegende Machine neemt ook jou mee, mijn vriend. We gaan voorbij de sterren en weer terug, en we stoppen niet totdat er wereldvrede is. Alles is flow, grenzen vervagen. Je hart is het paspoort naar liefde en begrip.”

Dat is de aankondiging van Piet Raphael, die hij schreef voordat De Vliegende Machine uitkwam. Begin maart kwam het nieuws naar buiten dat bandlid van Machine Volante plotseling was overleden. Door velen werd hij gezien als een centrale as in de Haagse muziekscene.

Luister De Vliegende Machine hier.

Eelco

Een verhaal over leven

Je zult je vast en zeker herkennen in de vragen des levens die voorbij komen in de songs op het nieuwe album Een Verhaal Over Leven van Eelco. Het is een mix van pop, punk, rock, emo, drum ‘n bass en hiphop. Eelco stelt zich kwetsbaar op en ‘rijdt zijn eigen wave’. Er wordt gezongen over vriendschappen, ouder worden, relaties en in de knoop zitten met jezelf. Humor en drama wisselen elkaar af.

Fun fact: Eelco heeft de cover van het album zelf getekend. Ook heeft de muzikant tekeningen gemaakt bij elk nummer en verzameld in een boekje dat voorlopig exclusief verkrijgbaar is bij zijn optredens. 

Luister 'Een Verhaal over Leven' hier.

SKOFNIKS

Still Vibes

Parbo en Wolfie, het duo bekend als SKOFNIKS, dropt de laatste maanden al verschillende tracks. Deze streak zetten zij deze maand door met 'Still Vibes' (vier op een rij, album?). Het was volgens de rapformatie een "stiekeme release", met een gastbijdrage van Waiiress. De track bevat fijne verwijzingen naar 54, kustlijn vibes en de pier. "Stille G net cognac want nie iedereen die gunt". Zin in de zomer nu.

Luister naar ‘Still Vibes’ hier.

Goldband

Sex

Soms kan een fout nummer erg lekker zijn. In het geval van deze nieuwe Goldband-single is het gewoon echt heel erg fout. Over een ongeïnspireerde 90’s dansbeat, gevuld met irritante synths en matte pianoakkoorden, bezingen de jongens hun verlangens, waarbij er van een klein beetje subtiliteit geen enkele sprake is. “Bij jou liever een condoom / Want ik wil geen kind ofzo”, is één van de zinnen waar we al vrij snel mee geconfronteerd worden. Tekstueel wordt het er vervolgens niet beter op, met als dieptepunt het refrein: “Ik wil met jou naar bed / Al is het maar één avondje / Ik wil met jou naar bed / Groetjes, Milo, Bo en Kareltje”. De Gen-Z’ers binnen onze redactie hebben hier maar één woord voor: cringe.

Luister 'Sex' hier.

Pineapple Kid

Come Back Home

Onze fruitige vriend Pineapple Kid is deze maand weer met een nieuw nummer gekomen. 'Come Back Home' is een persoonlijk nummer over het einde van de lange-afstandsrelatie van de artiest. De single is wat kleiner en zachtaardiger dan we van Pineapple Kid gewend zijn, maar dankzij de herkenbare thematiek zal het nummer ongetwijfeld menig luisteraar recht in het hart raken: "I never thought we'd be givin' it up, we could go anywhere, that our love was enough."

Luister 'Come Back Home' hier.

Will Matte

Parel van de nacht

Na ‘Formula 1 Theme’ en ‘Zonder Haar Op Vakantie’ was op 17 mei de volgende single alweer daar. Het energieke Haagse duo Will Matte publiceerde het nieuwe nummer ‘Parel van de Nacht’. Met een catchy ritme en een overduidelijk lekkâh Haags accentje is het een echte oorwurm. De elektronische popsong met een disco-achtig tintje, past moeiteloos in het rijtje van Nederlandstalige meezingers die het duo eerder uitbracht. Zoals de heren zelf bezingen: "Je bent de parel van de nacht, op jou heb ik gewacht," dus waar wacht je nog op?

Luister hier naar 'Parel van de Nacht'

Pat Smith

Last Universal Common Ancestor

Eerder dit jaar werden de fans al getrakteerd op de twee verschenen singles ‘Flashbacks’ en ‘Dreams’. Op 17 mei verscheen daaropvolgend de EP Last Universal Common Ancestor, met als kers op de taart een derde nummer: ‘No Sleep’. De karakteristieke stem van Pat Smith, de enige echte nachtburgemeester van ons mooie stadje achter de duinen die we uiteraard ook kennen van de band Splendid, bezingt in zijn nieuwe EP zijn blikken en gevoelens omtrent het leven op deze aardkloof. Van dromen waarop hij jaagt tot zonneschijn en het soms niet kunnen slapen. In de rijkelijk gelaagde muziek van Smith passeren meerdere genres de revue, van reggae-achtige drum & bass tot elektronische surfpop.

Luister hier naar de klanken van de nachtburgemeester van 070.

HALF CAB

Rearview

Haagse punkliefhebbers werden op 24 mei lekker hard wakker geschud door de nieuwe EP Rearview van HALF CAB. Op de EP, waarin je aan energie zeker niet tekort komt, wordt op een jaren 90-achtige punkwijze het leven en de maatschappij door de Haagse jongens bezongen. Strak gedrum en harde gitaarriffs gaan hand in hand met gezang en geschreeuw. De punkharten komen met hun nieuwe muziek met een waardige opvolger op hun eerder verschenen album I’d Rather Be Dead Than 40. Punkfans komen met deze goed gevulde, levenslustige en emotievolle EP, bestaande uit 6 nummers, zeker aan hun trekken. 

Luister Rearview hier.

Callkoen

Doe maar wat

Callkoen is weer terug! Gewapend met een nieuwe toetsenist vertegenwoordigt de Haagse ska- en reggaeband met 'Doe maar Wat' dat gevoel dat iedereen met een quarterlife-crisis en zicht op de ten onder gaande wereld herkent: "Ik doe maar wat, dan doe ik toch nog iets." Erg leuk ook is de knipoog naar onze prachtige regering: "Een kabinet dat zit te falen, verantwoordt nooit z'n daden, ze doen maar wat." Een mooie zomerse meezinger met een gezonde dosis nihilisme.

Luister 'Doe maar Wat' hier.

Teddy Mac

OCD

Eind mei bracht de Haagse Teddy Mac haar tweede single ‘OCD’ uit. Met het gevoelige nummer speelt Mac open kaart. Tegelijkertijd kan het nummer een bron van kracht zijn voor zij die zich herkennen in de kwetsbare teksten. Met haar zuivere, breekbare klank bezingt Mac haar persoonlijke verhaal in het nieuwe nummer, in een indie-folk akoestisch genre. De gehele debuut-EP volgt in juni en op 18 juli speelt Teddy Mac de release party in Muzee Scheveningen. Het pianospel en de tedere zang van deze single geven ons alvast een goed voorproefje.

Luister hier naar: ‘OCD’

Fever Dream

Party Trick

Het debuutalbum Party Trick van de band Fever Dream wordt afgetrapt met het gelijknamige nummer. En een feestje is het zeker. Het speelse intro waarin er geroezemoes en gelach te horen is in de studio, laat de impressie achter bij de luisteraar dat dit album en nummer erg leuk was om te maken. De heldere en melodieuze stem van zangeres Celia voert de boventoon in dit nummer. De opbouw en het ritme klinken bekend in de oren, maar de unieke stem en toonval maakt dit nummer zich volledig eigen, al is de tekst wellicht wat voorspelbaar. Al met al is dit een keurig popliedje dat op menig feestje gedraaid zal worden.

Luister Party Trick hier.

Røyking

Maandagdip

Met de knarsende gitaarsound en ritmische drums die we van Røyking gewend zijn, wordt het nieuwe nummer ‘Maandagdip’ ingeluid. Laat je niet misleiden door de vrolijke ‘kinderen voor kinderen’-achtige cover, want dit lied gaat niet over het soort snoepje dat je aan kinderen zou geven. Wel valt uit deze cynische teksten een goede tip te halen: "Liever drugs op vrijdag, want op maandag heeft toch iedereen al een dip." Met deze wijze woorden laat ‘Maandagdip’ toch nog het gevoel achter dat je als luisteraar iets hebt geleerd. De creatieve woordspelingen en teksten die zeggen waar het op staat, ontbreken in dit nieuwe nummer zeker niet. Zo is Røyking al ver op weg naar het creëren van een kenmerkende eigen sound.

Luister 'Maandagdip' hier.

Kate Oram

SILLY GIRL

Kate Oram is up to something. Alsof ze met Chattermag, COCO COCAINE en The Etters niet al een drukbezette vrouw was, besloot ze er ook nog eens een EP in eigen productie bovenop te gooien. De zes nummers tellende kortspeler toont een flinke diversiteit aan werk, van het elektronische 'Heart of Gold' en keiharde 'INSPO' tot aan de energieke titeltrack vol lekkere gitaarriffs. Waar blijven die soloshows?

Luister SILLY GIRL hier en ons recente interview met Kate Oram hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.