Begin maart kwam het nieuws naar buiten dat Piet Raphael, door veel gezien als een centrale as in de Haagse muziekscene, plotseling was overleden. Tijdens zijn leven heeft Piet ontelbaar veel mensen bij elkaar gebracht en leefde voor de muziek. De docent Engels was ook een creatieve inspirator op het gebied van muziek en toneel. Aanstaande zaterdag wordt zijn laatste werk uitgebracht in de New Space Studio. Dit gedenkfeest wordt aangekleed met optredens van zijn vrienden en (oud-)bandgenoten. Laten we terugblikken op zijn successen, bijdrages en rol in de Haagse muziekscene.

Piet Raphael (1971) was bekend van verschillende formaties waaronder Club MassifThe Excitors en Machina Volante. Als leraar Engels en regisseur van grootschalige musicals op het Gymnasium Haganum en de laatste vijf jaar bij het Haags Montessori Lyceum heeft hij talloze kinderen geïnspireerd tot het maken van muziek, en zo is hij voor tientallen leerlingen, die nu als professional de muziekwereld in zijn gegaan, een mentor geweest.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vanuit vioolspel in het schoolorkest en de liefde voor het repertoire van The Beatles en The Stones, groeide de fascinatie voor de elektriciteit van gierende gitaren en ronkende bassen.
In 1991 vormde Piet met de gebroeders Bart en Diederik van Ulden zijn eerste band: Ascension Freaks. Het eigen werk exploreerde de cross-over tussen funkrock en Jimi Hendrix. Vrije songs met voldoende ruimte om elkaar de muzikale hemel in te stuwen. Eind jaren 90 volgde de meer dansbare funk met de band Back to da Massif, doorlopend in de formatie Club Massif met Joris Groen op synth. De individuele bandleden transformeerden zich in human computers, EDM met live instrumenten. Rond 2001 bouncede Piet het land door met Sons of Ra een spacerock-band. Tussen 2006 en 2011 timmerde hij aan de weg met de band Excitors. Puntige Britrock-achtige liedjes die met volle bak energie gebracht werden. Naast alle bands schreef en produceerde hij doorlopend muziek van dance, musicals, dub, drum-'n-bass en rechtdoor rock. Dit laatste resulteerde nog in een album in 2020 met gelegenheidsformatie: House of Hangover.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Muzikaal oeuvre

1991: Ascension Freaks

1996-1997: Back to da Massif

1997-2000: Club Massif

2001: Sons of Ra

2006-2011: The Excitors

2020: House of Hangover

2020-2024: Machina Volante

In 2021 was Piet mede-oprichter van de New Space Studio, eigenhandig in elkaar getimmerd en inmiddels uitgegroeid tot broedplaats en concertzaal voor muzikaal talent uit heel het land.

Verschillende decennia was Piet actief in de zangpraktijk van moeder Nora Tours, Podium Vocale, waar hij belangrijk was voor de afdeling lichte muziek en meehielp met de regie van theaterstukken zoals de Hary Janos en andere. Zijn tomeloze energie, enthousiasme en wilskracht zorgden ervoor dat honderden leerlingen op het podium van Haags' grootste theaters stonden, dit maakte het de grootste schoolmusicals van ons land.

De laatste vier jaar vormde Piet samen met Guus van Diemen het producers-duo Machina Volante. 30 maart zou het nieuwe album uitkomen van het duo. Dit album is uiteindelijk afgemaakt door Piets muzikale broers, Diederik van Ulden (Club Massif, The Excitors) Chris Lippmann (De Kraaien) en Guus van Diemen (Machina Volante, Acquoy, Gary Spacey).

Op zaterdag 11 mei zal De Vliegende Machine, het laatste werk van Piet Raphael met Machina Volante alsnog uitgebracht en gepresenteerd worden in de New Space Studio. Dit zal tegelijkertijd een gedenkfeest zijn voor Piet, met optredens van zijn vrienden en (oud-)bandgenoten. Bezoekers zijn welkom vanaf 19:30 op de Saturnusstraat 9.

Je hart is het paspoort naar liefde en begrip

"DE VLIEGENDE MACHINE 

neemt ook jou mee, mijn vriend

Het vijf album in twee jaar ligt voor je klaar. En de Vliegende Machine neemt ook jou mee, mijn vriend. We gaan voorbij de sterren en weer terug, en we stoppen niet totdat er wereldvrede is. Alles is flow, grenzen vervagen. Je hart is het paspoort naar liefde en begrip.”

- Aankondiging van De Vliegende Machine door Piet Raphael