Februari voelt misschien aan als een korte maand, in het Haagse betekent dat HEEL VEEL releases. Poppunkers die hitgevoelige covers voor bioscoopfilms schrijven tot aan trapartiesten die soundtracks voor de nacht uitbrengen. Verder bespreken we een veelbelovend debuut van een Haagse artiest. Koptelefoon op, playlist aan en lezen maar!

IVYVOX

Best Day of My Life

De Haagse poppunkers flikken het weer: voor de tweede keer kan je een track van IVYOX in de Nederlandse cinema horen. Dit keer de cover van American Authors 'Best Day Of My Life'. De track is te horen in de Nederlandse bioscoopfilm 'Verliefd op Bali', met sterren als Anouk Maas, Jim Bakkum, Soy Kroon en Edwin Jonker. Overigens, ook op andere vlakken is de groep hard aan de weg aan het timmeren, zo is IVYVOX bijvoorbeeld geselecteerd voor de Grote Prijs van Nederland.

Luister 'Best Day of My Life' hier.

Locks Vegas

VENUS

Haagse rapper Locks Vegas begint het jaar goed met het uitbrengen van zijn eerste project Venus. Trap gemaakt voor luisteraars die vaker onderweg zijn dan stilstaand, en om die reden slaat de muziek het beste aan tussen 3 en 5 uur 's nachts. Vandaar waarschijnlijk ook het kosmische thema, waarmee Locks het eerste wapenfeit van dit jaar aankleedt. Vooral de versnelde versie van 'Little Havana' luistert lekker weg in situaties waar beweging het onderwerp is.

Luister 'VENUS' hier

L'orne

Mom & dad would be sad

L'orne laat zich omschrijven als slowcore, dat zich logischerwijs in 'Mom & dad would be sad' vertaalt naar een trage en folky sfeer. Bij het luisteren kan je de symbolische geurkaarsen en rustieke omgeving simpelweg niet wegdenken. Op momenten slaat het melancholische om in een duistere sfeer, zoals bij het minder bekende project van Band of Horses bandlid Ben Bridwell Carissa's Wierd ook vaak het geval is. Toch weet het geheel liefhebbers van mistroostige en eigenzinnige folk zeker te overtuigen.

Luister hier naar 'Mom & dad would be sad'.

Marc Fabels

Is it hunger (or is it a hole)

Muzikant, beeldend kunstenaar en schrijver Marc Fabels houdt er een eigenzinnige stijl op na. De muzikant heeft met Is it hunger (or is it a hole) weliswaar zijn debuut-EP uitgebracht, maar is beslist geen onbekende in de scene. Fijnproevers zullen de artiest namelijk kennen van zijn tijd als bassist bij de noiserock-band Cords of Danger Men. Zijn nieuwste kortspeler bevat vijf rauwe nummers die allen compleet anders zijn. We wisten niet wat we moeten verwachten op basis van de eerste single vorig jaar, maar dit was het in elk geval niet. Vooral het bijna lieflijke 'Ride the Rising Tide' is een kleine verrassing op de EP, zo na het meer bombastische 'I don't wanna go down (with you).'

Luister Is it hunger (or is it a hole) hier.

Røyking

In de gracht

Afgelopen weekend zagen we Røyking tijdens Winterfest. Fietsers in Den Haag kennen de act waarschijnlijk ook als de band waarvan de sticker op bijna elk stoplicht pronkt. Met 'In de gracht' doen de punkers precies wat je van ze verwacht: gruizige powerchords die strak klinken en toch vunzig over snerpende vocalen waar Alice Glass trots op zou zijn. De boodschap is in ieder geval, gooi het allemaal maar de gracht in. Materialisme is waardeloos. Amen.

Luister 'In de gracht' hier.

Skofniks

DOODLOOP

Liefhebbers van The Chronic opgelet, voor 'DOODLOOP' dopen Wolfie en Parbo van Skofniks  Den Haag om tot Agga City Westcoast. Met deze ode aan G-funk weten de mannen je door de herkenbare sound al bij de eerste 10 seconden te pakken. Tel daar een pakkende hook bij op en je hebt gewoon een lekkere track. De productie is gedaan door John Savage en de mastering door iemand die we de laatste tijd erg vaak noemen als samenwerker, namelijk Moksie Meppie. Check het!

Luister 'DOODLOOPhier.

Amber Rosa Lynn

Hoop

'Hoop' is het nieuwste wapenfeit van de jonge Haagse singer-songwriter Amber Rosa Lynn en de tweede Nederlandstalige single. Een zacht tokkelende gitaar bouwt langzaam op naar een emotioneel refrein over het vasthouden aan de hoop dat alles goed komt, ook bij het zien van verschrikkelijke beelden op het nieuws. Een herkenbare tranentrekker in een mooi geproduceerd jasje.

Luister ‘Hoop’ hier.

Merle

Wie ben ik

Merle is een graag geziene gast in deze rubriek. In single 'Wie ben ik' volgen we de hoofdpersoon in een zoektocht naar zichzelf, nadat zij een ander persoon is verloren. De samenwerking met de Haagse producer LUVR blijkt een vruchtbare: langzaam zien we Merles persoonlijke sound tot bloei komen. Spacey en elektronisch, maar zonder haar kleine, gevoelige kant te verliezen.

Luister 'Wie ben ik' hier.

Eelco

Bonnie en Clyde

Eelco is onnavolgbaar als het gaat om genre. Bij elke release zoekt de artiest weer een andere scene op. Met 'Bonnie en Clyde' brengt Eelco een ode aan de toxische cocktail van liefde en criminaliteit. Met een gitaartokkel en gevoelige zang leeft hij mee met het verhaal van bankroversduo Bonnie en Clyde. En eerlijk, door teksten als 'onze trauma's zijn synchroon' en 'je lipstick vlek matcht met mijn tattoo' is het lastig om je niet in te leven in dit foute koppel die de popcultuur keer op keer romantiseert. Ach, misschien is het wel herkenning.

Luister hier naar 'Bonnie en Clyde'.

 

 

Raoul Melchoir

Kansas City (Forget My Yesterday)

Met kerstverse single 'Kansas City (Forget My Yesterday)' van de brandnieuwe artiest waan je je in de Midwest van de US of A. Raoul Hoekman gebruikt een variant op zijn tweede naam als artiestennaam, en geeft daar in onze recente Oh Ja Joh?! de grensovergang in Zambia de schuld van. Goed, terug naar de muziek. Deze eerste plaat klinkt lekker Folksy Americana. Volgens de instagram van de man die we ook kennen van Junkie and the Halo gaat dit nummer over "het verleden achter je laten en je eigen weg door de pieken en dalen van het leven vinden". Later dit jaar volgt een EP.

Luister 'Kansas City (Forget My Yesterday)' hier.

Prins S. en de Geit

Vlaflip

Stuiteren op het favoriete toetje uit je jeugd, kan gewoon met Prins S. en de Geit. En hoe we dit moeten typeren? Iets met Skrillex plus Eurodance plus een grote bak steroiden en de beschouwende teksten van Lucky Fonz III ("Het leven biedt je geen garantie. Je krijgt een tent, maar geen vakantie."). Dankzij Scott Beekhuizen, Marne Miesen en Daniel Ortgiess hebben we nu enorme zin om ons te overladen met yoghurt, vla en limonade. "Anouk mag ik een vlaflip?".

Luister 'Vlaflip' hier.

Samira

Set me free / Landline

"Set Me Free" neemt luisteraars mee op een reis naar de jaren 60, een monochroom decor van zwart en wit, en langs uitgestrekte woestijn wegen. Vooral de psychedelische vibe blijft lekker hangen. "Landline" nodigt luisteraars uit in een etherische wereld, gevormd door radiogolven en elektrische stromen. Dat klinkt hevig, maar heeft juist een kalmerend effect. Deze nummers zijn  geschreven in de Nevada-woestijn en in kikkerlandje Nederland, en zijn tot leven gebracht in de Rotterdamse PAF-studio's (beter bekend als de studio van The Kik).

Luister 'Set me free' en 'Landline' hier.

CHET

om het even

"Slapeloze nachten, struinen op je telefoon tot in de vroege uurtjes, bang zijn om je ex tegen te komen in de stad, je ex ook daadwerkelijk tegenkomen in de stad en het op een zuipen zetten, het zit er allemaal in. Het is natuurlijk een pijnlijke periode maar gek genoeg kan ik het ook weer missen. Het maakte het leven, althans bij mij, een stukje romantischer." aldus CHET over 'om het even'. Beter kunnen we het niet omschrijven. Het is een ode aan het liefdesverdriet waar je als gevoelige luisteraar simpelweg kippenvel van krijgt. 

Alle gitaren-, bas- en drumpartijen zijn ingespeeld door Chet Moerland. Alleen de toetspartijen zijn ingespeeld door Gijs Schouten van My Girlfriend.

Luister ‘Om het even’ hier.

Valice

Struggles

Valice kwam vorig jaar met I May Look Innocent en heeft onlangs de videoclip van single ‘Struggles’ uitgebracht: vintage! Van die videoclip is wel echt werk gemaakt. Niet even een liveregistratie, maar een echt verhaal. Ambitieus en geslaagd. Valice is met een dubbele frontvrouw sowieso al anders dan bands in dezelfde vijver, maar God wat werkt dat goed. Ook op 'Struggles' brengt dat veel power met zich mee. Waar het voor een zangeres onmogelijk zou zijn om door te zingen, want ademen, kan nu de tweede zangeres daar inspringen. Ook door in te vallen bij de langere uithalen, met stemmen die elkaar aanvullen en omarmen, is het alsof je een powerchord op de gitaar aanslaat. 

'Struggles' vertelt het verhaal van een strandend huwelijk, in de clip zien we letterlijk een vrouw in trouwjurk op het strand. De steeds vuiler wordende gezichten onderstrepen hoe het huwelijk hier de ziel tormenteert en vervuild. Bij de eerste noten van 'Struggles' lijken we naar de jaren 80 geïnspireerde synthpop van The Weeknd te gaan, maar al snel zet de piano en de bas ons op een ander spoor. De ritmepartij houdt dit nummer strak en langzaam bouwt het op tot een bijna Within Temptation-achtige apotheose. Het is gekte die bij elkaar gehouden wordt. 'Struggles' is inderdaad Within Temptation die net meer aan de popgrens blijft, maar daar niets aan kwaliteit mee inboet. 

Luister ‘Struggles’ hier.

Pat Smith

Dreams

Pat Smith is terug! Single 'Dreams' blijkt de eerste voorproef van de aankomende nieuwe EP Last Universal Common Ancestor. De single, die je na één keer luisteren de rest van de dag blijft neuriën, wordt vergezeld van een zelfgemaakte clip waarin Pat en zijn vrouw Alejandra Puerta Zenteno enkele locals in Kaapverdië in beeld hebben gebracht. 'Terwijl jullie in de ratrace zitten en over mij oordelen, jaag ik mijn dromen na', luidt de boodschap. Een zomerse banger die het goed gaat doen op de festivals dit seizoen.

Luister ‘Dreams’ hier.

Fenster

Vandaag

"Jarenlang heb ik geleefd vanuit de verwachting van anderen. Je moet een goede studie doen, een goede baan hebben, veel geld verdienen. Alsof je in een race meedoet voor het mooiste en het meeste, en je daar dan nog goed over te voelen ook." Voor Fenster is 'Vandaag' meer dan een debuutsingle. In het lied ziet hij zichzelf als een matroesjka pop. Waarbij iedere stap betekent dat hij een stap dichter bij de kern komt, en er dus weer een schilletje af gaat. Het lied is een aanmoediging aan alles en iedereen om dichter bij de kern te komen. Den Haag zit vol rockers en popsterren en ook daar wijkt Fenster af van de status quo. Hij identificeert zich meer met verhalenvertellers als Stef Bos en knuffelrapper Diggy Dex. Goed, Goldband was een aantal jaar terug ook een vreemd eend in de Haagse scene. Wij kunnen eigenlijk alleen maar applaudiseren voor artiesten die met een debuutsingle qua visie als muzikaliteit al eigenheid uitstralen. Laat maar eens zien wat er onder die volgende single, euh... schil zit.

Luister ‘Vandaag’ hier.

Mye_Taai

Take A Second / The Mekon

Electro/postpunkduo Mye_Taai is terug met twee nieuwe singles. Het eerste nummer van de twee, ‘Take A Second’, was eerder al te horen in de Rave Club For Two livesessie die de band in 2022 online gooide. Voor deze studioversie heeft vocalist Mike zijn karakteristieke Britse accent nog wat meer aangedikt, terwijl hij op kritische en humoristische wijze zijn mening geeft over de afgezwakte, onrealistische versie die mensen van zichzelf laten zien op sociale media. De teksten gaan gepaard met een minimalistische beat van producer Rik, die grotendeels bestaat uit een typisch postpunk baslijntje en uptempo drums, af en toe aangevuld met wat duistere synths.

Op de tweede single, ‘The Mekon', richt het duo zijn pijlen op politieke leiders die door middel van verdeel en heers-tactieken proberen de massa's uit elkaar te spelen om zo zelf aan de macht te kunnen blijven. De naam komt dan ook van een Brits stripboekpersonage met een enorm opgezwollen hoofd uit de jaren '50 wiens doel het was om het universum te overheersen. De beat van het nummer is vergelijkbaar met die van ‘Take A Second', en de productie is net zo minimalistisch. Over de boodschap van de twee singles bestaat desondanks geen twijfel: er zijn genoeg stomme dingen in de wereld waar tegenaan geschopt mag worden. Laat het maar aan Mye_Taai over om een handje te helpen.

Luister ‘Take A Second’ en 'The Mekon' hier.

Wodan Boys

Fun Fact

Hoekige riffs, overstuurde gitaren en een pakkend refrein dat uitnodigt tot meeblèren: ja, 'Fun Fact' is duidelijk een nummer van Wodan Boys. Nu schijnt het zo te zijn dat het über-Haagse kwartet dit jaar zijn debuutplaat gaat uitbrengen. En als dat zou is, sluiten wij niet uit dat dit het eerste nummer is dat wij daarvan horen. Of dat nou waar is of niet, wij zeggen alvast: kom maar door! Extra kudo's overigens voor de cover van de single waarop wij bassist Timo Prins zien die zijn complete Haagse identiteit in zijn pose heeft verwerkt. 

Luister ‘Fun Fact’ hier.

Tarvo Valm

The One Who Knows It All

Tarvo Valm komt oorspronkelijk uit Estland en wij hebben een deal gesloten met de country-rocker als verse inwoner van Den Haag. Als jij een knallende track maakt en die met ons deelt, dan mag jij jezelf Haags noemen. 'The one who knows it all' lijkt ons een uitstekende titel als reactie. Zonder dollen, wij dagen je uit om de track eenmalig te luisteren. Zelfs al ben je geen liefhebber van dit genre, de melodie blijft ongetwijfeld hangen als een vervelende oorwurm. Tarvo Valm wist dat al.

Luister ‘The One Who Knows It All’ hier.

The Fairleys

Go Outside

Touch grass. Een veelgebruikte term voor als je net iets teveel op het internet zit. De kersverse band The Fairleys blikt met EP Go Outside eerder terug op de coronaperiode, die gelukkig achter ons ligt. Wij horen vier tracks die ons katapulteren naar de jaren 70, en dat terwijl 3voor12 Den Haag pas 20 jaar bestaat. Een heerlijk debuut die je kietelt op plekken waar je al jaren op muzikaal gebied niet meer bent geweest. Het werk is overigens opgenomen in de Sahara Studios van Henk Koorn, waar de mannen (Lennart Engels, Jesper Modvig, Daan van Loenen en Igor Zeinstra) al voorzichtig zijn begonnen aan een langspeler. Boekers, geef ze snel wat vlieguren. Voor de vlugge henkies, als je maar tijd hebt voor één nummer, laat je dan verrassen door 'Farewell Doctor'.

Luister ‘Go Outside’ hier.

ILL Fittings

Twinkletoes

'Twinkletoes' gaat over het volgen van je hart en er volledig op vertrouwen. Dat wil zeggen dat je geen enkele twijfel hebt dat je huidige relatie helemaal klopt. Je weet het zeker, je bent voor elkaar gemaakt. Muzikaal gezien is het een minimalistische indietrack die doet denken aan Talking Heads minus het funkgehalte. Het luistert lekker weg en de artwork is wonderschoon.

Luister ‘Twinkletoes’ hier.

Sterk Water

J.A.

'Het leven is goed' is de opener van album J.A. van Sterk Water en begint met de bizarre tekst 'je ligt in bed en er is een touw om je nek, het leven is goed'. Juist. Eigenaardige beats, snerpende gitaarpartijen en dystopische synthlagen jagen het album aan. De band had perfect op Grauzone gepast met zijn kunstzinnige invulling van electronic new wave. Hoogtepunt van het album is te vinden in de vorm van de dansbare track 'Los in de lucht'.

Luister ‘J.A.’ hier.

Hermes Barzelini

Echt Gezien

Hermes Barzelini blijft maar nieuws droppen. Met sirenes openen is wel een beetje cliche, maar de single staat met pakkende bars en een goede flow in de tekst ("Ik heb alles in bedrijf, geen bedrijfspand") als een huis. Een prima productie van Hercules Gomes en Gillo Jonker. Wat weet jij vannnn?!

Luister ‘Echt Gezien’ hier.

Thor Kissing

Rups met Hangoren

'Rups Met Hangoren (feat. TRUMAN!)' kwam 23 februari uit, dus de kans is groot dat Thor Kissing, vaste bewoner van deze rubriek, tussen dan en het moment van schrijven alweer een paar singles en ep's heeft uitgebracht. Dit nummer, of liever: deze geluidscollage, duurt een minuut en klinkt als een LSD-trip. Wat Kissing precies zegt, is lastig te verstaan, maar gezien de rest van zijn oeuvre is het vast fantasierijk. Thor Kissing is een artiest die ieder hersenspinsel lijkt uit te brengen, dus we kijken alweer uit naar wat er volgende maand komt.

Luister ‘Rups met hangoren' hier.

Stringcaster

In with the new

3voor12 Den Haag doet niet aan leeftijdsdiscriminatie. Daarom staat de country van Stringcaster ook in deze Haagse Nieuwe. Niet met een single of EP, maar met een volledig album van ruim 40 minuten. Met Remco Prins, John Burki en Robert van Driesten ligt er qua compositie een degelijke plaat. Prima voor liefhebbers van slidegitaren, mandolines, banjo's en harmonica's.

Luister ‘In with the new’ hier.

Bona Fide Mistakes

BALDERDASH

BFM, kort voor Bona Fide Mistakes dropt een bijzondere plaat. BALDERDASH presenteert met 'PEACHES', 'SADDERDAYDREAMING', 'MINIMALISM' en 'SO IT GOES' vier nummers in hoofdletters en zonder interpunctie. Deze ongepolijste stijl trekt het drietal (Kasper de Boer, Luc de Buyser, Niels de Jonge) door op de EP. Denk folksy nummers die nog half in de mix zijn blijven hangen en toen maar online zijn geslingerd. Het gepraat achter de opnamens, doorspoelen van de cassette, jam-achtige intro's en solo zanglijntjes maken de in de kern eenvoudige nummers avontuurlijk.

Luister BALDERDASH hier.

Jelle Meinesz ft. Richard de Mos & Chaline Rekers

Vrijspraak

Was er nou niemand binnen Hart voor Den Haag die zijn vinger opstak om te zeggen dat een nummer over de corruptiezaak rond Richard de Mos en een aantal van zijn collega’s misschien geen goed idee zou zijn? Blijkbaar niet, want ‘Vrijspraak’, een nummer van raadslid Jelle Meinesz featuring De Mos himself en Chaline Rekers is daadwerkelijk online gezet. De kenner zal herkennen dat de politici het nummer ‘Stan’ van Eminem en Dido hebben genomen om daar vervolgens een hallucinante Nederlandse tekst onder te zetten. Zo lijken zij onder meer te vergoelijken dat mensen met jerrycans benzine naar het stadhuis komen rijden. Een koortsdroom.

Luister en bekijk ‘Vrijspraak’ hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.