Wat was 2023 een mooi muziekjaar, zo hebben we meer dan 200 liedjes, tracks en songs in de Haagse Nieuwe bij elkaar geraapt en opgeserveerd als verse vis. Laten we nog één laatste keer terugkijken, op de laatste maand december. Deze is voor iedereen die of van rauwe punk houdt of nog last heeft van kerstbrakheid.

COCO COCAINE

Party Pool

Coco Cocaine Running around your brain. Sterk fem-punk debuut laat je gissen naar de betekenis, de hele update kan je hier lezen.

Luister 'Party Pool' hier.

Banner.

Limonin

Limonin is een meeslepend debuut die vanaf de bekruipende opener 'Coexist' indruk maakt. Banner. maakt singer-songwriter songs die qua tempo wat lager liggen, daarom is het des te knap dat de repeterende ritmes continu worden aangevuld met extra muzieklagen. Waar je op sommige werken compleet wegdroomt alsof de muzikale geesten van Ásgeir en Slowdive samenkomen, krijg je op songs als 'Seperatedlove' een meer toegankelijke ervaring. Wij zijn fan, laat de transcendatie maar beginnen.

Luister 'Limonin' hier.

Laura Palmer

Unknown Voice

Gaat de langspeler van Laura Palmer eindelijk komen? In februari spelen ze in PAARD en we zagen ze afgelopen maand nog op HINK. 'Unknown Voices' is inmiddels de vierde single dit jaar en daarvoor zat er steeds minimaal een jaar tussen elke release. Deze single volgt kwalitatief de lijn op van de voorgangers en is te omschrijven als een zes minuut durende muzikale stroomversnelling. De inspiratie uit bands als My Bloody Valentine en diverse post-rock formaties is sterk aanwezig, toch weten de heren er een eigen smoelwerk aan te geven door niet te vervallen in een clichematige opbouw, waardoor je niet zeker weet wanneer de echte knaller gaat komen. Net zo onvoorspelbaar als een wildwaterbaan. Deze band wil je in de gaten houden.

Luister hier naar 'Unknown Voice'.

Tess Merlot

Noël à Deux

Rond de feestdagen was 'Noël à Deux' de perfecte plaat geweest om je een Frans vakantiegevoel te geven en om in de juiste kerststemming te komen. Nu na de feestelijke dagen is het voornamelijk een middel om de periode door te komen tot december 2024. Tess Merlot is met haar muziek de belichaming van nostalgie, en ook hier lukt het om dat gevoel vast te pakken. De spreekwoordelijke kerstslingers hangen alweer uit bij het horen van kerstbellen en als je naar de coverfoto kijkt met de diverse feestelijke polaroids dan weet je: kerst is nooit echt ver weg.

Luister 'Noël à Deux' hier.

The Klittens

Atlas

Lees de hele Atlas van The Klittens. 'Atlas' van The Klittens wordt beter naarmate je meer en beter luistert. Het artwork van de nieuwe single 'Atlas' is met dezelfde blauwe achtergrond met dezelfde kleifiguurtjes (erg mooi trouwens), als de vorige single, 'Universal Experience'. The Klittens zijn zogezegd in hun blauwe periode. Dat is veelbelovend, want 'Universal Experience' was een sterke plaat.

Lees hier verder.

Luister 'Atlas' hier.

Mula B

Narcopop

Op Lowlands 2022 kregen we al een voorproefje van deze pop meets rap samenwerking. Met een mashup van 'Mijn Stad' en 'Coke in de Uitverkoop', wisten ze al heel de Alpha stage te veroveren. Eigenlijk zijn ze allang niet meer alleen van ons, de inmiddels door heel Nederland omarmde Mula B en Goldband komen samen met een nieuwe catchy breakup track op het nieuwe album van de Haagse rapper: Narcopop. Voor menig Haagse een natte droom.

Lees wat wij ervan vonden in de update.

Luister 'Narcopophier.

Amber Rosa Lynn

Laat Me Gaan

Op 'Laat Me Gaan' bezingt Amber Rosa Lynn op een lo-fi manier waar het op staan. Je zou er, ondanks de duidelijke boodschap, bijna van in de wolken blijven hangen. Als iedereen op deze manier kritiek zou uiten dan ga je er wel makkelijk mee akkoord. Noemenswaardig is het slotstuk waar zowel de instrumentatie als de vocalen van Amber een hoogtepunt bereiken. Wij zijn benieuwd naar het volgende werk.

Luister ‘Laat me gaan’ hier.

Tamarae

Verdwaald

Met gesproken woorden neemt Tamarae je mee in haar wereld. 'Verdwaald' klinkt als gesproken proza op een fluwelen gitaartokkel. Losse woorden raken langs de luisteraar tot plots trompetspeler Antonio Mariano Moreno Glazkov vanuit de achtergrond een wending in de song aankondigt. Vanaf dat moment blaast Tamarae je weg met haar volledige vocale bereik. Bijna avant-garde en toch lekker luisterbaar. Mooi.

Luister 'Verdwaald' hier.

Blonde Hair Au Pair

night animal / what do you want

Blonde Hair Au Pair is rond de coronatijd ontstaan. In die tijd zijn er veel nummers geschreven, maar heeft het tot nu geduurd voordat ze Den Haag kennis met ze laten maken met 'night animal' en 'what do you want'. Eerstgenoemde is een kalme indietrack die je doet verlangen naar een nachtelijke boswandeling in de volle maanlicht. Volgens de band gaat het over de angst van een nachtmens voor het daglicht. Dit type mens vindt vaak een toevlucht in de nacht en ontsnappen van hun dagelijkse verantwoordelijkheden. De bijbehorende videoclip vangt dit idee visueel op. 'wat do you want' is stuwt meer, maar heeft een vergelijkbare melancholische sfeer.

Luister hier naar 'night animal / what do you want'.

Vinny

IJsbeer

Vinny brengt met een rustgevende flow en door een saxofoon doordrenkte beat een lekker raptrack uit voor op de achtergrond. "Lookin' like a ijsbeer smelling like a millie €, frisser dan een smint", rapt de Haagse rapper vol vertrouwen. Het komt allemaal lekker glad over, zelfs de visualizer laat je in de juiste sfeer komen. Hier willen we meer van horen.

Luister 'IJsbeer' hier.

My Girlfriend

Valentina (Without the N)

My Girlfriend is nog altijd een zekerheidje als het gaat om oorwurmen van heb ik jou daar. Ook nieuwe single 'Valentina (Without the N) blijft als je niet oppast in je kop hangen tot je een ons weegt. In deze song, opgedragen aan een barvrouw die lastig werd gevallen maar dit zelf perfect op kon lossen, is het duidelijk dat Gijs Schouten graag naar de Liverpoolse rockers van The Wombats heeft geluisterd. De basgroove stuwt voort en ook de synthesizerpartijen prikkelen en, zoals gezegd, is het refreintje, misschien iets minder gevarieerd als dat van eerder werk van het drietal, weer een hook van jewelste. Het outro voelt dan weer als catharsis, een afsluiting van alles wat ervoor zat. My Girlfriend schrijft misschien wel de leukste popsongs van Den Haag.

Luister 'Valentina (Without the N)' hier.

Joris Anne

Mijn Allesje / Skitta

In het weirde, lo-fi, indiegenre gebeurt een hoop in Den Haag en omstreken. Op onze clubtour was Thor Kissing bijvoorbeeld te zien en op regelmatige basis zien wij de muziek van de Haagse singer-songwriter Joris Anne ook langskomen. In december kwamen er welgeteld twee releases van de hand van de songwriter, die allebei een totaal andere kant op lijken te gaan.

Aan de ene kant hebben we atmosferische ballade 'Mijn Allesje', waarop Joris Anne zweverig een persoon toezingt. Geproduceerd door de eerder genoemde Thor Kissing en de Rotterdamse producer en muzikant Kunsttranen. De song zoekt de grens op van weird en mooi en is bij vlagen verantwoordelijk voor een flinke dosis kippenvel. Het lieve, niet loepzuivere, gezang van de artiest maakt van het geheel een interessante trip.

Aan de andere kant vinden we 'Skitta' featuring Mavah Dansrijk van de Zaanse band Tupperwr3. Hierin laat de zanger zien wat er in het weekend van Joris Anne gebeurt. Zo zingt de muzikant over het niet zetten van zijn wekker, het roken van jonko's en het direct uit de fles drinken. Hierbij wordt er prettig losjes omgesprongen met het taalgebruik, van ABN naar straattaal en weer terug. Wat misschien het meest blijft hangen van deze song, naast de weergaloze clip, is de synthersizerpartij rondom het refrein. Joris Anne is onnavolgbaar, weird, een opschepper en tegelijkertijd heel erg puur. Eigenlijk iets dat alle artiesten zouden moeten zijn.

Luister 'Mijn Allesjehier en 'Skitta' hier.

Velvet Sway

EP: Origin

Vorige maand lanceerde dit Haagse trio 'In The Middle' als voorproefje op Origin, waar de thema's polarisatie en een reis van contrasterende emoties voorkwamen. De vijf track tellende kortspeler zet die lijn verder met punchy indierock waar je lekker op kan reflecteren.

Luister ‘Origin’ hier.

Fuzzy Teeth

LAST DROP // SAME CURSE

'LAST DROP // SAME CURSE' is een voorproefje op de nog te verschijnen EP Snakes And Ladders. Een kort pakkende track die vooral indruk maakt door de dromerige doch stuwende instrumentale eerste helft. Heel geleidelijk beginnen de gitaren te piepen en te knarsen van de garagerockers, zodat je met een voldaan gevoel achter wordt gelaten. Blijven hangen in de aanstekelijk groovende garagerock van Fuzzy Teeth? Goed excuus om ook de release te bezoeken aanstaande vrijdag in de Zwarte Ruiter.

Luister ‘LAST DROP // SAME CURSE’ hier.

Henk & Melle

Work

Dat Henk & Melle bijzondere artiesten zijn is aan alles te merken. Zo is hun nieuwe single uitgebracht op Facebook en hebben ze voor een klein publiek het werk op Youtube gezet. Een elektronische beat met de nodige galm verrast terwijl John van Schaik met een transformerende blik (letterlijk) de camera in kijkt. De climax en spanningsboog is letterlijk een neuriënde Henk & Melle die bijgestaan worden door een intense kickdrum. Wij dagen de Haagse DJ's uit om dit in je set te verwerken.

Luister en bekijk de videoclip van ‘Work’ hier.

The Hague Songbook Exchange Volume 2

Verschillende artiesten

Antilounge records, het Haagse elektronische platenlabel, dat volgend jaar het twintigjarige bestaansjaar viert, sluit het jaar af met een gelaagde en geslaagde opvolger van het uitwisselingsproject The Hague Songbook Exchange. Negen acts kozen werk van andere Haagse artiesten om te herinterpreteren. De negen 'ontvangende' artiesten kozen dan een nummer van de ander om die weer in hun eigen stijl van een nieuwe compositie te voorzien.

Natuurlijk zijn zoveel Haagse acts bij elkaar sowieso verplichte kost, maar het project is interessant voor de ontdekkingsreiziger. De uitwisseling tussen artiesten maakt je benieuwd naar het origineel en vice versa. Voor velen betekent dit namelijk een zoektocht naar het origineel, want, zelfs als je alles wat Haags is volgt op Spotify kun je niet alle originelen vinden. Sterker, ook deze release vinden we tot eind januari enkel op Bandcamp. De lancering van de cd en de streamingdiensten zoals Spotify volgt 25 januari, en wordt dan gemarkeerd met een concert in PAARD.

Sommigen maken het gecoverde nummer zich helemaal eigen. Neem Poison Lolly, die ‘Black Dawn Above’ opnam van Epistulum, de deathmetal monsters. Poison Lolly heeft het nummer uitgewrongen, gefilterd, en weer opgebouwd vanuit de essentie. Zo maken ze van deathmetal horror, een electro thriller. Niet in your face angst, maar enger. Alsof je in het donker steeds geprikt wordt, steeds van een andere kant. Je draait, je verweert, maar niets helpt: ‘het’ laat je niet met rust. Poison Lolly gaat daarmee door op de ingeslagen weg van ‘Bittersweet’. Dat geldt ook voor andere artiesten, die nummers zich hier eigen maken. Hierdoor wordt deze uitwisseling bijkans educatief. Wat voegt bijvoorbeeld The Simon Rigter Quartet toe aan ‘Le Patier’, geïnspireerd op een track van Filosofische Stilte, waardoor het jazz wordt?

Interessant als dat moge zijn, levert het ook goede muziek op? Zeker! We kunnen niet ontkennen dat we van sommigen meer hadden gehoopt gezien hun potentieel. Zo maakt Epistulum van ‘Bittersweet’ een plat deathmetal cliché, waar ze met hun sterke eerste album juist bewezen hebben goed gelaagde deathmetal te kunnen maken. Maar, daar staan goede- en kneitergoede nummers tegenover. Je gelooft niet dat het covers zijn, zo eigen klinken ze.  Om iets, zo niet veel, van de ontdekkingstocht voor de luisteraar te behouden, geven we verder niets weg. Nou ja, een beetje dan: Laura Palmer moet ‘Hardcore’ echt standaard op de setlist van optredens zetten.

Luister ‘The Hague Songbook Exchange 02’ hier.

Bennie Beenham

Kerst in de Kroeg

"Ik wil geen diner, alleen maar drinken". Bennie Beenham heeft weer een excuus om over bier te zingen. Ditmaal wordt de eeuwige Haagse carnavalsartiest bijgestaan door Wesley Broens. 'Kerst in de Kroeg' brengt alcoholisten, gezelschapsdrinkers en kroegbazen bij elkaar. Ongeacht de generieke titel weet het nummer je in geest toch te transporteren naar de dichtbijzijnde stamkroeg waar de gele rakkers blijven vloeien. "Wij wensen u een hele fijne bezopen kerst". Zo, die zit.

Luister ‘Kerst in de Kroeg’ hier. De videoclip kijk hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.