Morgen is het zover, dan gaat Rewire van start met drie volwaardige festivaldagen en een klein programma op donderdag met acts, exhibities en een filmprogramma verspreid over heel de binnenstad. Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar Sunn 0))), Autechre en Oneohtrix Point Never, maar wij hebben nog zeven niet te missen acts op rij gezet. Van lokaal tot internationaal talent.

IJsland is niet alleen fascinerend land, het is ook de thuisbasis van talloze gerenommeerde componisten. Zo heb je Ólafur Arnalds, die verantwoordelijk was voor de bloedstollende soundtrack van de hitserie Broadchurch en won Hildur Ingveldardóttir Guðnadóttir allerlei prijzen voor haar composities (Joker & Chernobyl). Hildur schreef samen met Jóhan Jóhannsson de soundtrack voor Last and First Men. Ja, Jóhan was ook zo'n IJslander met een respectabele achtergrond in de filmmuziek. Yair Elazar Glotman zal samen met Viktor Orri Árnason, Else Torp en Echo Collective Quartet een onvergetelijke Nederlandse première verzorgen van de soundtrack van die film, inclusief een originele dansvoorstelling van collectief Neon Dance.

Donderdag / Koninklijke Schouwburg / 20:15

In januari van dit jaar vierde de Haagse Henk & Melle de release van experimenteel album Baumhaus in The Grey Space in the Middle. Dat werk blijkt Rewirewaardig, want er komt een herkansing voor iedereen die deze unieke opvoering heeft gemist. Door het spontane karakter van het album zal dit ongetwijfeld een geval van hit or miss worden. Wij gokken op dat eerste.

Vrijdag / GR8 / 19:00

Willem Feltzer is een Haagse producer die graag experimenteert met de poppy en de eigenzinnige kant van dance. Door deze tegenstellingen te combineren creëert Willem progressieve en opzwepende sets die bekend aanvoelen.Tijdens Rewire belooft hij om een grote hoeveelheid onuitgebracht werk te draaien dat klinkt als clubmuziek met een ambient twist. Speciaal voor Rewire.

Zaterdag / The Grey Space in the Middle / 20:00 uur

In 2014 stak Ben Frost met A U R O R A zijn kop boven de undergroundscene uit met een noisy werk van jewelste. Plots was zijn naam gevestigd. Hij vertelde aan The Guardian dat zijn hoogtepunt wellicht bereikt was. Nu, tien jaar later is het nog net zo spannend als Ben Frost iets uitbrengt. Maar Ben is dit jaar niet zomaar op Rewire, niet zo lang geleden bracht de in IJsland gebaseerde componist Scope Neglect uit met Greg Kubacki. Je weet wel, de gitarist van mathcoregrootheid Car Bomb. Met de hulp van de Nederlandse audiovisuele artiest Tarik Barri is één ding zeker: verwacht van dit optreden een bovengemiddelde pot muzikaal geweld.

Zaterdag / PAARD I / 20:45

Iedereen die vaker op Rewire is geweest weet dat het festival meerdere gezichten heeft. Een daarvan is het nachtprogramma. Vaak is dit het moment waar nachtbrakers en muziekliefhebbers elkaar ontmoeten. Vrijdag kan je de avond extatisch beginnen met de hypernoisy muur van Lila Tirando a Violeta & Sin Maldita in PAARD II om 23:30. Het is een samensmelting van het cyberfuturisme in anime Serial Experiments Lain en ruwe, ongepolijste experimentele dansmuziek. 

Op de zaterdag wil je Nick León & Ezra Miller om 00:00 in Korzo niet missen. Nick is namelijk vaandeldrager van het nieuwe Miami clubgeluid, waar genres als reggeaton en techno elkaar vinden. Laten we niet vergeten dat Nick León ook schrijfcredits heeft op die uitzonderlijk goede popplaat van Rosalía, MOTOMAMI. Vervolgens stap je om 01:00 in PAARD I een compleet andere wereld binnen bij Jlin & Florence To. Met de verse plaat Akoma onder de armen, waar Björk off all people een feature heeft, laat Jlin horen hoe je van een statisch genre als footwork een enerverende exercitie maakt. Bring it on.

Vrijdag & Zaterdag / PAARD I, II & Korzo / 23:30