In zijn eigen Rave Club Studio ontmoeten we Mike Eelkema. De zanger en schrijver van Mye_Taai bracht vorige maand de dubbel single ‘Take A Second’ en ‘The Mekon’ uit na meerdere tours door Engeland. Ook is Mike actief voor Barraka Bash, het initiatief waarbij meerdere bands en acts uit verschillende hoeken op één avond spelen met het bring your own booze concept. Door de sloop van de locatie zijn ze nog op zoek naar een nieuwe plek. Maar wat je natuurlijk echt wil weten is hoe sportief deze gymleraar zelf is, hoe burgerlijk hij is en waar Mye_Taai nou eigenlijk voor staat.

Wat is je volledige naam?
Mike Yorick Eelkema. Daar staat Mye_Taai ook voor.

Wat is je geboortedatum en geboorteplaats?
1 juli 1989 in het Diaconessenhuis in Voorburg.

Heb je huisdieren?
Die heb ik zeker. Een hond en een kat. De kat heet Sticker, hij is 9. Die had mijn vriendin Marilou al toen we elkaar leerden kennen. Popse, de hond, is 6 en is een geadopteerde Bulgaarse straathond, een wolfachtig beest. De ene leeft beneden, de ander leeft boven. We hebben een vide woning, dus die kijken elkaar aan. Als we er niet zijn of even de fiets pakken, dan zie je ze wel ineens beide beneden zitten. Volgens mij hebben ze een soort schijnvertoning gecreëerd dat ze separate zijn, maar als we weg zijn dat ze dan aan het netflixen zijn of zo. Popse is een ongesocialiseerde hond. We werken er nog steeds mee, want het is een werkhond en een raceauto. Ik doe detectie en speuren met haar. Mensen zoeken, geuren speuren, dat soort dingen. Soort drugshond. Dat werkt ook altijd goed als je op straat mensen tegenkomt die zich verdacht gedragen, een joint bij zich hebben en dat soort dingen, altijd feest. Dan heb je wel eens met een groepje gasten wat over en weer straatoverleg en gooi ik er soms in: ‘luister, ze werkt voor de marechaussee, die ruikt alles wat je bij je hebt of gisteren hebt gegeten, daarom reageert ze zo’. Gewoon om een beetje te narren en er zit ook een kern van waarheid in.

Wat doe je aan sport?
Niks meer, vroeger wel. Vroeger toen ik klein was deed ik veel aan hardlopen, atletiek en wielrennen dat soort dingen. Maar ik ben gymleraar. Ik heb de HALO gedaan en geef gymles, dus ik laat anderen sporten. Ik heb er helemaal geen zin meer in. Volgens mij ga je sporten van huis uit. Mijn vader deed hardlopen, dus ik deed dat ook. Ik vind sport kijken wel fucking vet: snooker, darts, rugby, basketbal, ga maar door. Ik  vind het allemaal fantastisch om te kijken en zo nu en dan zelf te doen. Keertje naar het WK darts in Ally Pally (Londen) of het WK snooker in The Crucible (Sheffield) gaat wel een keer gebeuren.

Wat is je beste gewoonte?
Dit moet je een keer vragen aan de mensen die met mij omgaan denk ik. Het is aan een ander om te bepalen wat goed is aan mij. Ik denk dan mijn interesse in mensen. Wat ik shit vind is als mensen iets moeten regelen voor elkaar, maar dat ze het dan eigenlijk voor zichzelf doen. ‘Ik moet het eerst zelf hebben en anders ga ik jou ook niet helpen’. Ik ben wel een persoon die dan wil helpen, zonder tegenprestatie. Mijn hele leven, of het nou lesgeven is en muziek maken: ik wil die mensen leren kennen. Maar dat is niet echt een goede gewoonte, toch? Misschien stofzuigen, maar dat doe je gewoon.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik kan heel goed voor mezelf in mijn hoofd bepalen hoe dingen moeten gaan, maar dan vergeet ik het soms te delen met de personen voor wie dat handig is. Dan denk ik dat ik het gemeld heb. Ik ben ook goed in dingen te laat plannen en daardoor hou ik geen rekening met andere mensen. Maar ik ben er wel beter in geworden sinds ik vader ben. Prioriteiten stellen, je bent wat meer straight to the point. Dingen moeten minder tijd kosten.

Voor welke acties schaam je je het meest?
Geen één. Misschien heb ik wel awkward momenten in het leven meegemaakt, maar daarvoor schaam ik me niet. Ik heb eigenlijk nooit spijt van dingen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Het liefst zo min mogelijk. Ik heb een hele goede band met mensen die bij ons dingen komen brengen. Wij wonen beneden, dus wij zijn voor ons pand een soort bezorgservice. Mensen bij de post werken werken echt fucking hard jongen! Als je het in de winkel kan kopen, dan ga ik het liever daar kopen. Maar soms ontkom ik er niet aan als ik iets echt nodig heb, zoals een muziekinstrument uit Zweden wat je hier niet kan kopen of deze broek uit Engeland waar nog importkosten bovenop kwamen die ik niet had voorzien. Eten laten bezorgen doe ik al heel lang niet meer. Als het zulk weer is als vandaag (het hoost buiten), dan denk ik: 'je bent zelf te lui om naar buiten te gaan en dan laat je een ander dat doen.' Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Het is ook relaxter om een tastbaar contact met iemand aan te gaan.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik word wakker door mijn zoon Monti. Die wordt wakker en dan zegt hij gelijk ‘boekje’. Dan is de vraag altijd tussen mij en Marilou: of je doet de hond of je doet Monti aankleden en het ontbijt klaarmaken. En daarna gaan we samen ontbijten. Zo burgerlijk zijn we.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Deze studio, Rave Club Studio. Thuis vind ik heel chill. Ik vind thuis altijd heel belangrijk, dat een huis als een thuis voelt.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Er zijn heel veel plekken die verdwijnen. Ik ben blij dat ik nu hier in deze studio zit, maar als ik dan lees dat dingen zoals SoZa gaan verdwijnen voor makers... En er wonen ook gewoon mensen. Dan denk ik: waar gaan we dan met zijn allen heen? Barraka Bash bestaat nog steeds, maar daar waar we zaten zijn we weg. Einde van het jaar gaat daar de sloopkogel doorheen en komen daar ook woningen natuurlijk. Dat is ook een probleem. Woningen zijn belangrijk, maar waar gaan we het dan doen? Iedereen zegt: ‘we worden steeds verder buiten stad gedrukt’, maar daar geloof ik ook niet zo in. Ik zou willen dat er meer grovere plekken komen. Maar goed, we leven ook niet in een tijd van de jaren 80 waarin we geen internet hebben en waarin we veel minder van elkaar afweten. Maar wat ik echt zou willen veranderen? Weinig. Je zou er een referendum op moeten loslaten. We doen het met elkaar. Anders vind ík alleen dat, fucking egoïstisch.

Wat is je stamkroeg?
Ik ging heel vaak naar Het Proeflokaal in de Oude Molstraat. Daar ga ik nog steeds graag heen, omdat er veel oude mensen komen die geleefd hebben en met wie je een goed gesprek kan hebben. Als je daar iets bestelt, schrijven ze je naam op en noteren ze alles op de bon met de hand. Een old skool bruin café. Daar komen ook veel observaties en verhalen uit Mye_Taai vandaan.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Wij. Barraka Bash doen wij omdat ik geloof dat je gewoon vijf bands op een vanavond kan neergooien. Quiet Rooms Sessions vind ik een heel goed initiatief, omdat zij laten zien dat muziek niet op de bekende plekken moet plaatsvinden. Zij doen dat in een klein genre, maar ze hebben ook wel eens hardere bands. New Space vind ik heel goed initiatief, daar gaan we ook dingen mee samen doen. Misschien zijn er meer goede Haagse initiatieven waar ik niet vanaf weet. Iedereen die iets doet vanuit niks, vind ik al een goed initiatief. Zolang het niet wordt opgeslokt door grotere gerenommeerde dingen.

Wat is voor jou de Haagse act van het moment?
Geen één. Het interesseert mij vrij weinig. Iedereen die wat maakt en zijn hart en ziel erin legt is de Haagse act van het moment. Iedereen gelooft daarin. Dat vind ik een hele goede gedachte, dus dat moet je vooral zo houden.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Heel veel mensen die zeggen dat ze iets gaan doen, maar het uiteindelijk niet doen. Die blijven alleen maar lullen in de rondte, maar doen niets. Mensen die zeggen dat ze voor veranderingen zijn, maar dan niet de verandering echt doen. Als je daar doorheen kijkt, denk ik: je doet nog steeds hetzelfde. Wat ik ook een beetje overschat vind, is dat we allemaal lopen te pretenderen van ‘we doen heel anders en we programmeren heel breed’. Dat is echt een load of crap. Heel veel blijven gewoon vasthangen in hun zelfde stramien en het is één grote ons kent ons middelbare school. Wij zijn trouwens ook overschat, dat mag je er ook bijzetten.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Onbekende artiesten en makers. Nog een aanvulling op het overschatte gedeelte: Den Haag is Popstad of Rockstad nummer één. Bullshit, dat hebben ze zelf bedacht. Dan krijg je als antwoord: de Golden Earring komt hier vandaan. In wat voor prehistorische gedachte leven wij met z’n allen? Daarom denk ik juist dat de vernieuwende acts onderschat worden. Acts die het anders aanpakken,  maar die ook echt wat te zeggen hebben en de urgentie hebben om wat met elkaar te doen. Wie dat dan zijn? Geen idee, ik ken ze ook niet. Wij?

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou met niemand willen ruilen. Ik heb dit, ik ben wie ik ben en dat is prima. Misschien dan met iemand die in een hele andere tijd dan nu leeft, dat je dan echt een heel andere blik hebt. Ik wil niet met beroemde personen ruilen. Misschien vallen ze dan van hun voetstuk. Ik zou ook wel eens willen weten hoe het is om een dier te zijn. Als een panda de hele dag bamboe liggen eten of als een bever chill in Zweden wonen.

Waar kan je ’s nachts van wakker liggen?
Weinig. Ik slaap nu sowieso gebroken nachten met onze 1-jarige zoon, omdat hij om de zoveel tijd wakker wordt. Films kijken kan je ook niet echt met mij. Als ik dan op een bank zit val ik zo in slaap. Ik ben soms wel bezig met woorden of lyrics die dan bij mij terugkomen en in mijn hoofd blijven spelen, maar ik vind het niet erg om daarover wakker te liggen. Dat betekent dat ik op de goede weg ben.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Dat verschilt denk ik. Het ligt eraan op welke leeftijd ik dood ga. Daarnaast, dan ga ik kiezen waar andere mensen naar moeten luisteren. Laat anderen die mij kennen dat maar invullen, wat zij willen horen. Ik kan wel een 3 uur durend concert van Leonard Cohen aanzetten, maar dat doe ik dan voor mezelf en ik ben er niet meer.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister niet zo heel veel meer naar muziek want ik kan op mijn telefoon niet meer luisteren. Dat vind ik eigenlijk helemaal niet erg. Ik pak even spotify erbij. Ik zat laatst naar All Saints en de Sugababes te luisteren, fucking goede nummers. Ik heb ook veel Depeche Mode geluisterd. 2 Unlimited, Leonard Cohen, Father John Misty, Dizzy Rascal, die gast was ik vergeten. Meryl Streek uit Ierland, daar ga ik mee samenwerken. Danny Brown, een massive hiphopper. Ik heb van die go-to’s, waar ik naar terug ga: Mister Oizo voor sounds, Mac Miller is altijd goed.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Daar geloof ik niet in. Ik vind het goed of ik vind het niet goed.

Hoeveel tattoos en of piercings heb je?
Een aantal, ik weet het niet. Dan moet ik gaan tellen. 10 plus. We zitten nu naast tattoostudio The Park Tattoo dus we kunnen er één extra laten zetten. Wat ik dan zou laten zetten? Ik moet nog steeds een dominosteen van het spel, de steen met 1 en 3 erop, want dat is de belangrijkste steen. Dat is een grap tussen mij, Totto Estrada (The Park Tattoo) en William Rosewood (kunstenaar). Ik heb tattoos op mijn armen, benen, buik, het past er nog wel bij. Ik weet nog van elke tattoo waarom ik het heb gezet. Ik heb zelfs mijn eigen Mye_Taailogo getatoeëerd, dat is mijn handschrift. Als mensen dan vragen hoe ze het moeten spellen, dan zeg ik: 'zo'. Barend (Spaan, audio/sound engineer bij Mye_Taai) heeft deze tatoeage nu ook, dat vind ik erg bijzonder.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik heb hiervoor zitten graven. Ik dacht altijd dat dat The OffspringAmericana was, maar dat is niet waar. Het is of de single van The VengaboysWe’re Going To Ibiza of een van de twee cd's van 2 UnlimitedNo Limits of die daarna Real Things. Ik herinner me het artwork nog. Het was blauw en dan staat die Ray ervoor met dat brilletje. Die laatste was denk ik cd die ik het eerst van mijn ouders kreeg, die ook echt fysiek van mij was.

Welke band of act moet voor altijd zwijgen?
Daar ga ik me niet over uitlaten. Mensen moeten doen wat ze willen. Ik ga er gewoon niet naar luisteren. Ik heb een sterke mening over hoe het in Nederland gaat. Oké, als ik íets moet zeggen, dan kies ik voor de Vrienden van Amstel Live. Dat omvat alles.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mye_Taai drijft eigenlijk op observaties en gesprekken met mensen. Laatst had ik nog een Zoomgesprek met een paar Britten die in Amsterdam wonen. Eén van hen vertelde dat hoe een band functioneert basically a democracy of one is. Wow, dat is fucking goed, dus dan ga ik er gelijk mee bezig. Mye_Taai is niet een persoonlijk ding, het zijn verhalen van anderen met hier en daar toch iets van mij erin. De ander en hoe de ander denkt vind ik belangrijker. Veel mensen noemen muziek als grote inspiratie. Maar noem je die artiesten dan omdat je erop wil lijken? Ik wil op niemand lijken waar ik naar luister. Verder kan alles mij inspireren: leven, krantenberichten, gesprekken over dingen waar iemand fucking enthousiast van wordt. Dat vind ik mooi.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Dat moet je over 10 jaar vragen. We zijn op zoek naar een koopwoning. Het zoekgebied is Den Haag, maar dat wordt steeds uitgebreider…

De doorgeefvraag van Saul van Stapele: Wat aan jouw karakter is typisch Haags en bestaat er zoiets als een Haagse identiteit? Zo ja, wat is dat dan? 
Geen flauw idee. Hardheid met humor? Ik ben er zelf opgegroeid en m’n opa en oma waren echte Hagenezen dus er zal wel een kern of trekjes ook in mij zitten. Anders moet je maar de Barraka Bash promo video’s kijken, dan krijg je misschien een beeld ervan. En identiteit is sowieso altijd onderhevig aan verandering en beweging, die zal elke 10 jaar terug en vooruit anders zijn dan wat het nu is en dat is alleen maar goed. Er blijven altijd wel een paar kernwaarden overeind: de hardheid, humor, recht door zee, accent, mooie en sterke verhalen vertellen en ga maar door. Ik zou zeggen: ga eens langs bij consumptiehuis De Aanloop op het Jonckbloetplein, Leo’s Koffiehuis, een thuiswedstrijd van ADO, je ken met mij mee op vrijdagmiddag naar de Haagse Sporttuin in de Schilderswijk waar Patrick en Huib zitten, de van Kooten en de Bie Bliotheek DVD-box, show van Harrie Jekkers of bijeenkomst van oude werknemers die hun hele leven bij de Haagse zwembaden hebben gewerkt (kantine geouwehoer) dan komen we wel een eindje denk ik zo. Want identiteit moet je ervaren, zien en voelen in echte gesprekken. 

Wat zou jij de volgende gast willen vragen?
Ik zat laatst een boek te lezen van Jarvis Cocker, dat is de zanger van Pulp. Het was geen biografie. Zijn boek ging over zijn zolder die vol met spullen lag. Hij ging voor het boek door zijn spullen heen. Waarom heb ik het altijd bewaard? Dus mijn vraag is: Wat zijn 3 voorwerpen die zo belangrijk zijn voor jou thuis? Wat is het verhaal daarbij waarom je dat nog steeds hebt of er geen afstand van kan nemen? Dat zegt wat mij betreft heel veel over wie jij bent en welke gedachtes je daarop loslaat.