Barend Spaan – producer/audio engineer/songwriter – is een bezige muzikale bij en zeker geen onbekende in de Haagse scene. Komend jaar staat hij regelmatig op het podium met LIEN, Culture Vulture en Laura Palmer. Daarnaast is hij af en toe te vinden achter de geluidsknoppen bij PAARD en doceert hij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Drukke agenda dus? Ja, maar toch vertelt Barend ons met alle liefde over zijn dwergpapegaai Gompie, wat metalfans aan het huilen krijgt en voor welke band hij zijn meubels zou versnipperen. Onder het genot van een plantaardige cappuccino bij De Kade onthult hij zijn antwoorden op de welbekende Oh Ja Joh?! vragen.

Wat is je volledige naam?
Barend Cornelis Johannes Spaan. Ik heb de namen vooral van mijn vader gekregen, mijn opa en overgrootopa heetten ook allebei zo. Ik ben waarschijnlijk de achtste of negende generatie Barend, haha. Ik moet nog eens naar de bibliotheek toe om dat precies uit te zoeken.

Wat is je geboortedatum / plaats?
13 april 1988, Den Haag.

Heb je huisdieren?
Zeker, mijn lovebird Gompie. Ze is een kleine dwergpapegaai met een gigantische persoonlijkheid, ze is heel dominant. Mijn opa gaf haar aan mijn oma, een paar maanden voordat ze overleed. Toen ik haar daarna in de kamer zag staan, wist ik dat ze met me mee moest. Dat was bijna 6 jaar geleden en inmiddels denkt ze dat ik haar soortgenoot ben.

Wat doe je aan sport?
Door COVID is het er even bij ingeschoten, maar daarvoor deed ik regelmatig aan boulderen, net als iedere muzikant. 

Wat is je beste gewoonte?
Als ik ergens voor ga, kan ik het echt mijn volle 200% geven. In de studio kan ik ook goed de knoop doorhakken wanneer dat nodig is. Sommige muzikanten hebben de neiging om bij een sessie oeverloos door te blijven gaan, maar ik geloof dat iedereen zijn A-game mee moet nemen de studio in. De regel is ‘shit in, shit out’: als de muziek er eenmaal opstaat, dan staat het erop. Ik blijf er niet tot in de eeuwigheid aan sleutelen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik kan alles ontzettend uitstellen. Gelukkig kan ik dat omzeilen door deadlines voor mezelf te stellen en mezelf uit te dagen. Maak eens een liedje met deze drie instrumenten, of binnen een dag.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik schaam me niet zo snel, maar als ik dan toch iets moet noemen, is dat plaatsvervangende schaamte over hoe mensen met de wereld omgaan. Dieren leven heel erg op instinct en drive, maar mensen twijfelen soms te veel en vertrouwen niet altijd genoeg op hun eigen kunnen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik ben net verhuisd, dus momenteel zijn dat meubels, haha. Verder laat ik niet veel bezorgen – ik heb niet eens bezorgapps op mijn telefoon. Als ik iets nodig heb, dan moet ik van mezelf  van de bank af komen en naar buiten. Ik heb gelukkig een vriesvak met de hoognodige diepvriespizza’s.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Na een toiletbezoek haal ik Gompie uit haar kooi en vliegt ze op mijn schouder. Vervolgens ga ik douchen en baddert ze vrolijk mee. Meestal volgt daarna een croissantje of een yoghurt in de trein richting de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar ik doceer en als werkplaats-medewerker de muziekstudio’s beheer. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Mijn favoriete plek is de Grote Markt. Het is een fijne plek waar mensen van alle achtergronden bij elkaar komen en volledig zichzelf zijn, ondanks de verschillen. Ik kom er graag buurten. Voor EP releases ben ik graag in de Zwarte Ruiter en bij Zèta kan ik altijd goed eten.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Er zou iets meer nachtleven mogen zijn, iets meer dynamiek. Er zijn wel veel toffe initiatieven aan de rand van de stad, bijvoorbeeld bij de Binckhorst of in het Koorenhuis, maar er mag meer bij. We hadden ooit bijvoorbeeld Het Magazijn, maar dat heeft het helaas niet gered.  

Wat is je stamkroeg?
Dat is het Paardcafé. Zowel bij het Paardcafé als bij PAARD waarborgt de beveiliging een hele fijne sfeer. Het is ook echt als een warm bad om met die mensen samen te werken.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik vind Riot Bookings and Sounds on Saturday bij het Koorenhuis heel vet. Alex van Riot Bookings weet telkens verschillende artiesten bij elkaar te brengen, waaronder Fuzzy Teeth. Met Sounds on Saturday weten ze weer een beetje het singer-songwriter gevoel op te roepen dat vroeger bij De Bieb heerste, maar nu ook voor de nieuwe generatie. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik vind Wodan Boys een hele vette band, maar ook Fuzzy Teeth en Captain Scarlet gaan het nog ver schoppen. 

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Er zouden meer gewaagde initiatieven mogen zijn. Popradar heeft bijvoorbeeld hele toffe mensen en het podium is mooi opgeknapt, maar af en toe zijn ze iets te voorzichtig met nieuwe initiatieven op poten zetten.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De hoeveelheid muziek die uit Den Haag komt en de innovatie die daarmee gepaard gaat, maar niet altijd gezien wordt. Bands zoals Fuzzy Teeth zouden meer ondersteund mogen worden.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met mijn muzikale held Trent Reznor van Nine Inch Nails. Ik zou wel eens een dagje de studio in willen met Atticus Ross en meemaken hoe dat voelt, dat is een van mijn grote muzikantenwensen. Als Nine Inch Nails me nu zou vragen om een live show te spelen, zou ik al mijn nieuwe meubels in de shredder gooien en direct mijn koffers pakken. 

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Als ik eenmaal lig dan val ik meteen in slaap. Binnen drie minuten gaan mijn ogen dicht. Ik kan gelukkig goed loslaten.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
‘Cat's in the Cradle’, de Harry Chapin versie. Dat is een prachtig nummer dat soms lastig is om te luisteren. Dat mag wat mij betreft ook bij een begrafenis, want alle emoties mogen daar loskomen.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik heb alle albums van Michael Jackson herontdekt. Had ik maar een pinkie van zijn muzikaliteit. Qua nieuwere muziek luister ik de laatste tijd veel naar bdrmm en Lorna Shore. Onder de YouTube-video’s van ‘Pain Remains’ gaf menig death metal fan aan voor het eerst in 20 jaar weer eens te hebben gehuild – en ik kan zeggen dat dat ook voor mij gold.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Eurodance. Echt guilty vind ik het niet, want je houdt er nu eenmaal van of niet. Ik ben opgegroeid met Captain Jack en 2Unlimited. Misschien is het een nostalgie-dingetje.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb twee tatoeages. Shout-out naar Sophie van der Waard! De rode tattoo heb ik laten zetten na een EP-release met Banner., in de Hofman in Utrecht. Ik stelde voor om het artwork van het EP te tatoeëren en belde meteen een tattoo artist op die ik ken. Kort daarna stond deze tatoeage op mijn been en op de arm van Banner. De andere tatoeage is van mijn vogel, Gompie. Het is een soort impressie van hoe zij zou eruit zou zien als ze een vrouw was.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Mijn eerste singeltje was ‘Wild Wild West’, van de film met Will Smith. Het is een adaptatie van het Stevie Wonder liedje ‘I Wish’. Het eerste album dat ik echt bewust kocht was er een van Gorillaz, in de toenmalige cd-winkel in de Passage in Scheveningen.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
The Rolling Stones. Ik heb respect voor wie ze zijn, maar ze zijn past their prime en het is tijd om dat toe te geven.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik haal veel inspiratie uit boeken lezen. Ik kan bijvoorbeeld goed een specifieke context uit een boekenbubbel halen en daar vervolgens iets bij pennen. Wat me ook inspireert is om mijn eigen limieten op te zoeken. Bijvoorbeeld door mezelf een hele krappe deadline te geven of uit te dagen om de instrumenten te gebruiken die ik het slechtst onder de knie heb. 

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Zeker. Hoe ouder ik word, hoe leuker de stad wordt. Het is net als met wijn, alles rijpt. Nu ik ben verhuisd, heb ik al mijn vrienden dichtbij en is alles op loopafstand, daar kan ik echt van genieten.

Doorgeefvraag van Karel van der Eijk: wat is je favoriete Nederlandstalige nummer?
‘Liefste’ van Typhoon. ‘Kinderspel’ van LIEN vind ik ook een prachtig nummer, met een hele bijzondere lading.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat wil jij dat jouw muzikale hoogtepunt wordt?

Nu we toch even jouw aandacht hebben...