Vandaag, wanneer we deze Oh Ja Joh?! publiceren komt de debuutsingle uit van Raoul, als Raoul Melchoir. Waarom hij nu al meegenomen wordt in deze rubriek? Omdat je hem vast nog kent van de band Junkie and the Halo of als vaste waarde bij de Dalton school in Den Haag. Wij zochten Raoul thuis op en kwamen erachter hoe een klein letterverschil inspiratie bracht voor zijn artiestennaam.

Wat is je volledige naam?
Raoul Melchior Hoekman. Wanneer we vragen waarom Raoul zijn muziek uitbrengt onder Melchoir komt de volgende anekdote uit de mouw: In 2016 was ik in Zambia en bij de grensovergang checkte ze mijn visum. “Dit klopt niet met je paspoort.” Ze hadden de o en de i omgedraaid op mijn visum bij de andere grensovergang. Met een kleine woordenwisseling gaven ze toe. “Oké, ga maar.” Dit voorval is Raoul nog steeds bijgebleven. Volgens Raoul staat de naam Melchoir als artiestennaam op zichzelf niet zo stevig, maar de toevoeging van zijn voornaam aan Melchoir maakt het toegankelijker.

Wat is je geboortedatum en waar ben je geboren?
29 september 1995, in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag

Heb je huisdieren?
Nee, dat mag ook niet waar ik nu woon. Ik heb er ook geen tijd of geld voor, maar uiteindelijk hoop ik van wel. Honden, katten. Alles.

Doe je aan sport?
Als kok bij Appels & Peren maak ik zo’n 14.000 stappen en verbrand ik 3000 calorieën. Dus ik zie mijn werk als sport. Ik zou overigens wel weer moeten gaan sporten.

Wat is je beste gewoonte?
Mijn beste gewoonte is dat ik bereid ben om een extra stap te nemen om iemand te helpen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Overal te veel over nadenken. Komt het wel goed? Ik denk gewoon heel veel na. Dat kan goed zijn, maar meestal is het een valkuil.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Nou ja, omdat ik zoveel nadenk onderneem ik niet zoveel acties waarvoor ik me zou schamen. Heel veilig eigenlijk. De afgelopen tien jaar kan ik me geen schaamtevolle acties herinneren.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Alles! Het enige dat ik niet laat bezorgen zijn mijn boodschappen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Me omdraaien en verder proberen te slapen. Eerlijk, dan toch wel echt een kop koffie en eerst een glas water. Water, douche en koffie. In die volgorde.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Als ik in het centrum begeef dan kom ik altijd wel uit bij de Grote Markt, Fiddler of O‘Casey’s. Toch is thuis wel mijn plekkie. Dit is mijn werkruimte, muziek, foto’s en met video.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Toen ik terugkwam uit Noorwegen was er opeens heel veel veranderd. Het ruige wat er eerst was, rond de Grote Markstraat is er een beetje af. Ik weet nou niet of ik dat mooier vind. Het karakter is er een beetje af, het zou zomaar een andere stad kunnen zijn.

Wat is je stamkroeg?
Fiddler of Huppel the Pub, altijd goede whisky en bier.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Dan moet ik toch terug naar the roots en dan kom ik uit bij Ready to Play. Zonder hen was ik nu nooit zo muzikaal en creatief bezig.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Robin Brock met Glashart en mijn eigen producer Roy-Victor Seriese met Pineapple Kid zijn heel goed bezig. The Indien ook overigens!

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Nee. Ik kan niet op iets komen, misschien ligt dat aan mij dat ik nu niet zo betrokken meer ben bij de Haagse scene.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
We hebben eens per jaar Wild Rooster en dat vind ik echt wel tof, Den Haag kan wel meer cowboy en Americana-achtige initiatieven gebruiken. Ik zie steeds meer in Nederland zelf namen opkomen in dat straatje. Als je iets kleins als Wild Rooster kan ombouwen naar iets provinciaals, dan heb je zomaar weer een toevoeging voor de Haagse scene. Het doet me denken aan die keer dat The Dead South in de Zwarte Ruiter stonden en dat is nu wel een van de grotere namen in dat straatje.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met mijn grootste invloed qua schrijven en artiest zijn: Gregory Alan Isakov. Puur om een dag in zijn hoofd te kijken, om erachter te komen hoe hij de rust en vrijheid overbrengt in zijn muziek.

Waar kun je ’s nachts van wakker Liggen?
Van ideeën, als ik eenmaal begin te ratelen, dan kan ik uren naar het plafond kijken met allerlei nieuwe ideeën in het hoofd.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je uitvaart?
'Master and a Hound' van Gregory Alan Isakov.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
De laatste tijd is dat vooral veel Noah Kahan.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Bro-country. Dat gaat over bierdrinken, trucks en feesten. Het is vreselijk, maar ik vind het geweldig.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Helemaal niks. Ik heb wel wat ideeën, maar het is niet echt nodig.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
21st Century Breakdown van Green Day

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Son Mieux,
wat een verschrikkelijke band.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Overal kan ik inspiratie halen. Onder de douche, over straat lopen of in de Albert Heijn. Als er iets in me opkomt, dan schrijf ik het op en ga ik er wat mee doen. Inspiratie is een mix van een alledaagse bezigheid en een gevoel dat ik heb. Zoals over de boulevard lopen in Scheveningen en dan de wind op je kop voelen.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Het kan zomaar, maar ik denk het niet. Binnen nu en vijf jaar zie ik mezelf weer op een andere plek. Maar goed, dat zei ik ook toen ik naar Noorwegen ging en ik ben toch weer terug.

De doorgeefvraag van Nike Ayinla: Als je met God kon praten, wat zou je dan aan hem vragen?
Wat zou je een alwetende entiteit vragen? Ja, dat is lastig. Waarom doe je niks? Zou je even langs kunnen komen? Een aantal van je creaties doen een beetje kut.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoe is het nou echt?