De ontdekkingstocht die Popronde Den Haag heet, begint in PAARD waar Abel het spits afbijt. Nee, niet die band die het collectieve gehoor van Nederland jarenlang teisterde met hun enige hit ‘Onderweg’, maar de rapper die samen met zijn band uit Arnhem is gekomen om het Haagse publiek te vermaken. De raps, gecombineerd met de jazzy begeleiding van de drie muzikanten, doen denken aan het werk van Atmosphere. Helaas is Abel alleen niet altijd zo verstaanbaar als Slug van die band dat is. Desondanks weet de rapper met zijn oprechte performance het publiek te bereiken en krijgt hij het nodige enthousiasme terug.
Ondertussen klinkt in het Paardcafé beschaafd gemompel terwijl de drie heren van Dorpsstraat 3 met de rug naar het publiek gekeerd pielen aan de instrumenten. Er wordt aan knopjes gedraaid, loops worden getest en gitaren gestemd. Dan, zonder erkenning dat de zaal er is, trapt het drietal af met ‘Een Groot Gevaar’. Over de stem van zanger/soundmaster en toetsenist Merlijn Breedland, die net als Spinvis meer praat dan zingt, zit een lichte galm. Merlijn klinkt echter feller en punkier, als Nick Cave op zijn vuigst. De bas, bespeeld met plectrum, plonkt, kil dreigend, zonder warm te worden. De twaalfsnarige gitaar klinkt als Turkse bağlama, met veel reverb en galm. “Mag ik nog een biertje?” vraagt de bassist na het eerste nummer. Zonder verder iets te zeggen gaat de band verder. Het is duidelijk dat publieksinteractie bij Dorpsstraat 3 onderhavig is aan dezelfde deconstructie als hun muziek. De barman voelt de stemming goed aan, dus de bassist krijgt dat biertje nooit. Wel krijgt de band applaus van een goed gevuld Paardcafé.
Dorpstraat 3 is industrial op zijn best: uitgeklede structuren op een bodempje van beton. Muziek als brutalistische architectuur: kaal en overweldigend. Denk aan een punkier, rauwere Joy Division. De spreekwoordelijke vrolijkheid die we van Joy Division kennen, kenmerkt ook Dorpsstraat 3. Gaat dit op Qmusic komen? Onwaarchijnlijk. 3FM zou kunnen en op Crossing Border had deze band niet misstaan. De belangrijkste vraag echter: zijn ze goed? Absoluut. Dorpsstraat 3 houdt een gezonde afstand van mainstream pop, en zelfs van indiepop. Maar juist dat compromisloze maakt dit puur, rauw, en doet het binnenkomen.
Na het vierde nummer volgt dan toch een dankjewel en een korte aankondiging dat je hun twee EP’s bij ze kan kopen, "en dan gaan we weer verder”. En op de stampende tonen van ‘De Ballade Uit De Dodencel’ gaan ook wij verder.