Ruim zes jaar lang bracht Eline van Liere geen muziek meer uit. De zangeres die vroeger speelde in Replayced, wilde nog wel, maar deed het niet. Eind april kwam, vrijwel uit het niets, de single 'Maybe They Will' uit waarop Van Liere, onder de naam SOPHY, terugkeerde als muzikant. Nu is daar tweede single 'Stay With Me'. De zangeres heeft een team van bekende gezichten uit de Haagse scene om zich heen verzameld met wie nauw wordt samengewerkt. Zo produceerde Benjamin Lampe de songs samen met Tim Biesta en Jasper Ras. Op een zonnig terras vertelt Eline hoe de muziek tot stand kwam.

Op het terras bij een café waar Eline zelf jaren achter de bar heeft gestaan, en dus geregeld onderbroken wordt door vrienden en oud-collega's, ligt de zangeres haar plotselinge "comeback" toe. "Ik heb sinds Replayced geen muziek meer gemaakt, op een aantal jamsessies na in cafés als Rootz en De Paap. Maar eigenlijk wilde ik helemaal niet dat de band uit elkaar ging." Er was net een nieuwe koers uitgezocht en de band zou een geheel nieuwe, spannende, koers gaan varen. "Maar die gasten hadden allemaal een goede studie, dus ze wilden liever daarmee doorgaan.", lacht Van Liere. Einde Replayced dus en op dat moment had de de frontvrouw geen behoefte meer om nog op de planken te staan, alhoewel... "Ik heb wel meteen toen Replayced uit elkaar ging een Facebook, Instagram, Twitter en emailadres gemaakt voor SOPHY. Zodat als ik toch muziek wilde maken onder die naam, ik de domeinnamen al in bezit zou hebben. Dat vind ik best schattig van mijzelf." 

Van Liere vertelt dat de zangeres in eerste instantie alles zelf wilde doen. "Ik ging aan de slag door in Garageband te klooien. Op een gegeven moment heb ik zelfs een interface gekocht, maar ik heb nog steeds geen idee hoe dat ding werkt." Het plan was om de hele act zelf vorm te geven, aldus Eline. De songs zou de zangeres zelf produceren en alle instrumenten zouden door Eline zelf worden gespeeld. "Ik kan mezelf alleen niet goed genoeg begeleiden, dus vrij snel kwam ik er achter dat ik een band nodig had." Toen kwam Benjamin Lampe (oa. Bennie Beenham en The Limiters) in beeld. Eline en Benjamin kenden elkaar van het spelen op dezelfde festivals en tijdens de coronaperiode werd de band steeds sterker. Wekelijks kwamen de muzikanten samen om muziek te maken. "We zijn toen ook meer naar elkaar gegroeid als vrienden, we hadden al een goede klik, maar die werd steeds beter. Het was prachtig om hiermee bezig te zijn in die rare periode en iedere week samen liedjes te schrijven."

 

"In die periode ging Benjamin door een moeilijke fase die hij niet goed onder woorden kon brengen. Ik begreep zijn gevoel wel en door er over te praten hebben we daar nummers van kunnen maken." Dit  ging volgens Eline niet van de een op de andere dag. Al met al hebben er twee jaar lang wekelijkse schrijfsessies plaatsgevonden, waarna er een selectie van songs gemaakt kon worden. "Het was geen makkelijk proces, maar het hielp voor ons beiden ook met het verwerken van problemen die we hadden." 

Schrijven vanuit iemand anders emotie

 Omdat een deel van de verhalen bij Benjamin vandaan komen, zijn de liedjes niet allemaal geschreven vanuit Elines perspectief. De teksten kwamen wel van de zangeres, maar de inspiratie voor het gehele nummer kwam niet altijd vanuit haar. Hoe ging dit in zijn werk? "Benjamin had vaak wat akkoorden, een melodie en wat gebrabbelde woorden. Daar bouwde ik dan zinnen omheen en keken we samen of het klopte." Voor de zangeres is de samenwerking met de Lampe, al met al een hele fijne geweest. "Het werkte gewoon super goed. Ik begreep zo erg het gevoel dat hij had. In de tekst kon ik dat helemaal kwijt. Samen kregen we dit bij elkaar naar boven." Er waren ook weleens ideeën die voor Benjamin belangrijk waren, maar voor Eline niet helemaal goed voelden omdat ze niet helemaal achter het gevoel stond. Dan koos het duo ervoor om die niet uit te brengen. En waarom Benjamin niet zelf zijn verhalen heeft verwerkt tot liedjes? "Benjamin kan niet zingen, haha.", lacht Eline.

Ook eerste single 'Maybe They Will' kwam ook voort uit een situatie waarin de muzikante een lied schreef over andermans verhaal. Twee vrienden van de zangeres hadden een relatie en daar waren wat problemen in. Eline legt uit: "Ik was een keer bij ze op bezoek en toen vroegen ze hoe ik normaal gesproken liedjes schreef. Ik legde uit dat dat eigenlijk vrij natuurlijk komt bij mij en zij vroegen of ik dan ook ter plekke iets kon schrijven." Zo geschiedde en Eline bewaarde het blad waar zij met stift de tekst op had geschreven. "Toen ik zes jaar later met Benjamin naar Brabant ging om te schrijven, vond ik dat blad waarop stond dat het uit 2016 kwam. Dat hebben we toen verder uitgewerkt en uiteindelijk is dat 'Maybe They Will' geworden."

Live spelen

De toekomstplannen zijn nog niet helemaal duidelijk voor SOPHY, maar wat wel al vaststaat is dat er een EP aan zit te komen. Met daarop de twee reeds uitgekomen songs 'Stay With Me' en 'Maybe They Will' en verder nog onuitgebracht materiaal. "Het is dan ook de bedoeling dat ik ga optreden. Ik vind live spelen het allerleukste, dus het gaat hoe dan ook gebeuren." Alleen de termijn is voor de zangeres onduidelijk. "Ik wil er iets moois van maken. Met alle ervaringen die ik heb opgedaan moet dat ook lukken."

Wel heeft Eline, naast Benjamin, een grote groep kundige muzikanten om zich heen verzameld. Zo zijn onder andere Robin Brock (GLASHART), Tim Biesta (oa. San Holo) en ex-Replayced bandmaat Daan Versteegh, nauw verbonden met SOPHY. "Ik heb altijd live met een band gespeeld en minimaal vier mensen achter mij gehad, maar Benjamin zie terecht dat dit ook best met een computer zou kunnen." Een ding staat in elk geval vast; Eline gaat niet met een wisselende samenstelling spelen. "Ik wil een vertrouwensband opbouwen met mijn band. Dat zij mijn muziek begrijpen. Soms begrijp ik er zelf ook geen reet van. Soms kan ik mijn bedoelingen of emoties niet in woorden uitdrukken, maar snapt de band hoe ik dat muzikaal wil verwoorden."